Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt ‘Ordinacija iz bajke’

Bolji i ljepši životni prostori za djecu bez roditeljske skrbi

Ordinacija iz bajke
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/8
11.04.2018.
u 11:11

Ordinacija iz bajke društveno je angažiran projekt koji je Večernji list započeo u ožujku 2015. s ciljem pomaganja djeci iz cijele Hrvatske

U jednoj samoborskoj ulici nazvanoj imenom hrvatskog glazbenog velikana, nalazi se kuća u kojoj živi 11 djece u dobi od 6 do 16 godina. Jedanaest različitih, ali teških dječjih sudbina, svakodnevno pokušava što složnije živjeti i nositi se sa životnim nedaćama koje nosi nedostatak roditeljske skrbi, ali i radostima igre, slobodnih aktivnosti, sporta i omiljenih školskih predmeta. U tome im pomažu odgojiteljice iz zagrebačke udruge Nova budućnost koja trenutačno skrbi o 60-ak djece koja nemaju roditeljsku skrb kako bi im pružila dom, sretno i mirno djetinjstvo i obrazovanje. Članovi udruge, kroz odgoj, nastoje djeci pomoći u izgradnji pozitivnog stava prema radu i obrazovanju pri čemu ih potiču da razvijaju samopoštovanje, samostalnost i njeguju svoje različite talente. Organizirano stanovanje svojih korisnika i njihovih odgajatelja, Nova budućnost provodi u 6 dislociranih jedinica u Zagrebačkoj, Varaždinskoj i Splitskoj županiji. Usluga je dostupna kroz kontinuiranu 24-satnu brigu tijekom godine. O djeci brinu odgajateljica-zamjenska majka koja stanuje u objektu s djecom, te stručni smjenski odgajatelji -socijalni radnici, socijalni pedagozi, psiholog, pedagog i teolog.

Zadovoljstvo pomaganja

Namještaj u dijelovima kuće u Samoboru, u kojoj djeca provode najviše vremena, bio je u derutnom stanju, a zahvaljujući Ordinaciji iz bajke, Večernji list i HEP, partner u projektu, preuredili su djeci kuhinju, dnevni boravak i blagovaonicu novim namještajem. Nakon uspješno završene akcije, posjetili su ih predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić, direktor korporativnih komunikacija HEP-a Ivica Žigić, predsjednica uprave Večernjeg lista Andrea Borošić, glavni urednik Dražen Klarić i direktorica prodaje i prokuristica Jasna Bibić.

- Ponosni smo što, zajedno s Večernjim listom, podržavamo projekt Ordinacija iz bajke. Kao glavni partner sa zadovoljstvom smo ovaj put potporu pružili udruzi Nova budućnost, kako bi naši mali prijatelji bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Samoboru dobili životne uvjete kakve zaslužuju. HEP ima različite projekte kojima pomaže zajednicu, nikada nam nije teško pomoći najpotrebitije, a u humanitarnim projektima uvijek rado sudjelujemo. Ordinacija iz bajke hvale je vrijedna akcija i zato čestitam Večernjem listu na njenoj organizaciji. Želim svima uspješan nastavak projekta i idućih godina, a korisnicima što bezbrižnije odrastanje, kao i sretan i ispunjen budući život - rekao je Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a.

Preuređenim prostorijama najviše su se razveselila djeca koja će ubuduće zajedničko vrijeme provoditi u mnogo ljepšim i ugodnijim životnim uvjetima.

- Donacije su nam itekako potrebne kako bismo podigli kvalitetu života djece o kojoj skrbimo. Mi odgajatelji, a posebno djeca, zahvalni smo na svakoj pomoći. HEP i Večernji list učinili su za nas veliku stvar jer su nam uvelike poboljšali kvalitetu stanovanja i hvala im na tome, ovo nam svima puno znači - istaknula je diplomirana socijalna radnica Ivana Bertol, odgajateljica i voditeljica kuće u Samoboru.

Sretna dječja lica u samoborskoj kući bila su najveća nagrada svima koji su im pomogli da ostvare bolje životne uvjete.

- Kao društveno odgovorna medijska kuća, rado osmišljavamo i organiziramo društveno angažirane projekte. To su oni projekti koji donesu najviše zadovoljstva i radosti, jer, u suradnji s našim partnerima, pomažemo drugima. Čudesna je ta pozitivna energija koja uvijek donese puno dobrih stvari. Tako je i u ovom projektu Ordinacija iz bajke, a svi smo i posebno osjetljivi kad su djeca u potrebi i kad im treba pomoći - rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

Dugogodišnja akcija

Ordinacija iz bajke, društveno je angažiran projekt koji je Večernji list započeo 2015. s ciljem pomaganja djeci iz Hrvatske. Tada je uređen Onkološki odjel za djecu iz Klaićeve koji je bio preseljen na zagrebački Institut za tumore. Već 2016., u Sisku je uređena prva senzorna soba za djecu s poteškoćama u razvoju. Nakon Siska i senzorne sobe, u Ordinaciji iz bajke u travnju 2016., uređen je stan u Gajevoj koji je Zagreb dodijelio roditeljima iz Hrvatske čija se djeca liječe od malignih bolesti u Zagrebu. U listopadu 2016., u Bjelovaru je opremljena V. Osnovna škola za djecu s poteškoćama u razvoju, a u prosincu iste godine djeca iz Doma u Nazorovoj dobila su poklon pakete s igračkama, potrepštinama za njegu i slatkišima, veliki bor s ukrasima i Božićnu predstavu. Zahvaljujući Ordinaciji iz bajke, 2017. je u Velikoj Gorici, u sklopu Doma zdravlja, opremljena nova kardio-internistička ambulanta i uređena bolnička soba na Sveučilišnoj klinici za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac. Večernji list i partneri već se vesele i budućim akcijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije