Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON SABOTAŽE PLINOVODA

Moćna američka grdosija plovi prema Europi: Na vježbama će biti 9000 ljudi, 20 brodova i 60 zrakoplova

storyeditor/2022-10-05/nosac_aviona.jpg
Foto: US Navy/ABACAPRESS
1/5
Autori: Dino Brumec, Hina
06.10.2022.
u 06:44

- Ova misija prilika je demonstrirati našim saveznicima i partnerima prednosti koje Ford klasa nosača zrakoplova donosi budućnosti pomorske avijacije - rekao je zapovjednik Gregory Huffman.

Najnoviji i najmoderniji američki nosač zrakoplova u utorak je krenuo na svoj prvi zadatak, sudjelovat će u vojnim vježbama, uključujući i one u Sredozemnom moru. USS Gerald Ford prvi je novi nosač zrakoplova koji je SAD izgradio u posljednjih 40 godina.

Radi se o prvom nosaču zrakoplova klase Ford, a mornarica je rekla da je započela s konstrukcijom još dva takva broda, Kennedy i Enterprise. Ovaj brod ima novu, naprednu tehnologiju, uključujući i tri puta više električne energije, u usporedbi s klasom Nimitz. Koristi elektromagnetni sustav lansiranja zrakoplova koji ih lansira uz pomoć električne energije umjesto dosadašnjeg sustava "katapultiranja" letjelica. Taj sustav stvara manji pritisak na avion prilikom polijetanja te će sada moći proći manji vremenski interval između njihova korištenja, piše CNN. Nosač zrakoplova također ima i najnapredniji radarski sustav, i jedini je nosač zrakoplova koji ga posjeduje.

Nosač je krenuo na prvu plovidbu, a njegovo područje odgovornosti bit će Atlantski ocean te Sredozemno more, a sama misija trajat će manje od uobičajenih šest mjeseci. - Ova misija prilika je demonstrirati našim saveznicima i partnerima prednosti koje Ford klasa nosača zrakoplova donosi budućnosti pomorske avijacije - rekao je zapovjednik Gregory Huffman.

Na vježbama će sudjelovati ukupno čak devet tisuća članova posade iz devet nacija, a uključeno će biti i 20 manjih brodova te 60 zrakoplova. Sudjeluju SAD, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Španjolska i Švedska.

U isto vrijeme Moskva optužuje Washington za sabotažu plinovoda Sjeverni tok.

- Ta sabotaža nalik je napadu američke CIA-e 1983.na naftnu infrastrukturu u Nikaragvi - rekao je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Nikolaj Patrušev. Podvodne eksplozije u rujnu izazvale su istjecanje ruskog plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru zbog čega se Rusija i Zapad međusobno optužuju za sabotažu.

Tako je Putin u petak okrivio Sjedinjene Države i njihove saveznike da su izazvale eksplozije što je Washington odbacio, a Europska unija tvrdi da su goleme količine isteklog plina posljedica sabotaže. Moskva inzistira na tome da njezini stručnjaci sudjeluju u istrazi o istjecanju plina iz Sjevernog toka. Glavni tajnik Ruskog vijeća sigurnosti Patrušev izrijekom je spomenuo Središnju američku obavještajnu agenciju (CIA), prenosi Reuters.

- Tada su saboteri koje je angažirala CIA organizirali napade na Nikaragvu što je izazvalo eksplozije na plinovodu u jednoj od luka - rekao je Patrušev.

Rusija ponavlja da eksplozije na plinovodu Sjeverni tok idu na ruku Washingtonu, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će sada, nakon oštećenja plinovoda ispod Baltičkog mora, SAD moći povećati cijene i količine svojeg ukapljenog priroda (LNG) koji izvozi.

VIDEO: Ukrajinci su objavili preporuke što učiniti u slučaju nuklearnog napada: Kada koristiti jod, gdje se skloniti...

Komentara 22

KO
koraknaprijed
06:59 06.10.2022.

Sad kad Rusi nalože Admirala Kuznjiceva džaba su im radari,pola Sredozemnog mora neće se ništa vidjeti od dima.

ST
Startrack
06:53 06.10.2022.

Cast bi bila da uplovi u Jadran i dase snadbjeva u Hrvatskim lukama.

PR
prahrvat
06:51 06.10.2022.

Uvijek je lijepo vidjeti snagu svojih saveznika iz NATO-a. Z. Milanović

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije