Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIHA POTPORA

Mljekari zadovoljniji, stočari iz Draganića podržali prosvjednike

oranje
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
08.03.2010.
u 17:16

Mljekari na ceste nisu izašli jer su ipak izborili zaštitnu cijenu mlijeka i novi Pravilnik o cijeni plavog dizela. Ipak, brojni su zajednički problemi i dalje neriješeni.

Iako nismo izašli na ulicu, podržavali smo prosvjede poljoprivrednika stočara i drago mi je da su se izborili za barem dio zahtjeva. Problem neisplaćenih poticaja iz 2008. zajednički je i nadam se da će isplata početi kako je i dogovoreno, sredinom ožujka – kazao je Zdenko Močnik, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka KIM-a. Prosvjedima se nisu pridružili jer su, nakon dva i pol mjeseca, dogovorili ispunjenje nekih zahtjeva - zaštitnu cijenu mlijeka i novi Pravilnik o cijeni plavog dizela. No, Močnik dodaje kako je puno zajedničkih problema ostalo neriješeno.

 Skuplje gnojivo

 – Umjetno gnojivo, koje trebamo mi i stočari, poskupjelo je, i zbog toga smo svi u nepovoljnom položaju. Država će nam dati bonove za repromaterijal koji je, barem kada je u pitanju gnojivo, poskupio – dodao je Zdenko Močnik.

 Petnaestak poljoprivrednika iz Draganića jedini su se u Karlovačkoj županiji priključili prosvjedima.

 Traktorima pred općinu

 – Došli smo s traktorima pred Općinu i tako podržali kolege u Slavoniji jer svima nam je jednako teško. Svi smo opterećeni kreditima, a uzeli smo ih zbog proširenja proizvodnje, na što nas je ‘'nagovarala'’ država, i tekućih, sezonskih troškova. Zato je posebno važno da se država drži dogovora i da prve isplate poticaja počnu 15. ožujka jer nam treba novac – kaže Željko Šebečić iz Draganića koji se bavi proizvodnjom mlijeka i ratarstvom. U Karlovačkoj je županiji prije 12 godina bilo više od 5000 proizvođača mlijeka, a danas ih je manje od 2000, dok je stočara, kaže Zdenko Močnik, manje od 100.

– Legalizacija objekata i zemlje u vlasništvu ili najmu zajednički su problemi i njih moramo riješiti prije ulaska u EU. No, do tada moramo preživjeti, a u ovim je uvjetima to teško. Želimo zaraditi da bismo prehranili obitelji, a država radi sve da bi male proizvođače uništila. Vjerujem da će ipak sada poštivati dogovor jer je ministar Čobanković dosad ispunio sva obećanja – rekao je Z. Močnik. Mljekari su prije tjedan dana o svojim problemima razgovarali i sa županom Ivanom Vučićem, koji im je obećao pomoć, prvenstveno u razgovorima s vodećim ljudima KIM-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije