Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT PRI POROĐAJU

Liječnik mi je u prolazu hladno dobacio: Dijete ti je umrlo...

Matea Janković
Foto: Branimir Bradarić
1/2
16.02.2016.
u 21:44

Matea Janković (24) prijavila doktora Kolaka iz Vinkovaca

Tog 30. siječnja Matea Janković (24) iz Ivankova kraj Vinkovaca zaprimljena je u vinkovačku bolnicu. Nakon visokorizične trudnoće na svijet je trebalo doći njezino prvo dijete, sinčić Ivano. Dječak, težak 3840 grama i dugačak 54 centimetra, rođen je mrtav.

– Cijelo vrijeme bio je uključen CTG tako da sam slušala otkucaje bebina srca. Dijete se borilo da živi, ali mu nisu pomogli. Stigli su i nalazi patologa koji dokazuju da se dijete od patnje ukakalo i nagutalo zelene plodove vode – rekla nam je Matea Janković, koja je začela potpomognutom oplodnjom te da se njena trudnoća vodila kao visokorizična. U rodilište vinkovačke bolnice došla je oko 5 sati ujutro. Vodenjak joj je probijen u 7.30 sati te je priključena na drip. Otad pa sve do oko 20.30 sati trajao je njezin porođaj.

Bilo je strašno i ne volim se svega toga ni sjećati. Ne znam kako poslije svega opet otići liječnicima i u bolnicu. Na babice i liječnika stažistu nemam primjedbe, ali liječnik Nikola Kolak odgovaran za sve što se događalo. Bio je prema meni grub tijekom pregleda tako da sam cijelo vrijeme krvarila. Ni njegove riječi upućene meni i komentari nisu prikladni za odnos liječnika i pacijentice – kaže Matea.

Posljednji put čula srce

Kako se porođaj odužio, oko 16 sati potpisala je da ju porode carskim rezom, ali, kako kaže, dr. Kolak nije pristao na to.

– Molila sam ga, ali nije htio. Rekao je da to nije željoteka i da mu se “ne da zajeb... s tim”. Da je to tada napravio, moj sin Ivano sada bi bio živ pokraj mene, a ne mrtav i pokopan na groblju u Ivankovu – ističe Matea.

Dodaje kako dokumentaciju o njenoj trudnoći nitko nije pročitao pa tako nisu znali koja joj je krvna grupa, da ima trombofiliju i problema s visokim tlakom. Sve je kulminiralo oko 20.30 sati.

– Beba se nikako nije spuštala, nego je išla gore. U 20.27 sati skinuli su CT otkucaja bebina srca. Tada sam posljednji put čula Ivanovo srce. Bila sam na lopti, po zahtjevu dr. Kolaka, a zatim opet legla na stol... Beba se rodila, ali nije zaplakala. Odmah potom u rađaonicu se sjurilo više liječnika koji su bebu pokušavali reanimirati, ali bilo je kasno. Ivano više nije disao. Oživljavali su ga 35 minuta, ali bez uspjeha. U 21.15 sati proglasili su njegovu smrt – kaže Matea.

Kaznena prijava i prigovor

Negdje u to vrijeme telefonom je zvala i Mateina majka interesirajući se je li joj kći rodila.

– Rekao joj je hladno: “Matea je dobro, beba je umrla.” I meni je samo rekao: “Dijete ti je umrlo” – prisjeća se Matea čija je obitelj protiv dr. Kolaka podignula i kaznenu prijavu zbog nesavjesnog liječenja.

U vinkovačku bolnicu uputili su i prigovor zbog liječnikova ponašanja prema rodilji. Sanacijski upravitelj vinkovačke bolnice Dubravko Korenika danas se nije javljao na telefon. Iz bolnice pak poručuju da je nakon prigovora u tijeku unutarnji stručni nadzor slučaja.

– Dok ne dobijemo stručno mišljenje, bolnica, kao ni sam dr. Kolak, neće izlaziti u javnost s bilo kakvim izjavama – rečeno nam je u vinkovačkoj bolnici.

 

Ovako krece moja prica iz Vinkovačkog rodilista ,nece bit ugodno procitati je al zelim pomoc svim mamama i one koje ce...

Posted by Anđeo Najljepši on Sunday, February 14, 2016

 

>> 'Liječnik me poslao na abortus jer sam bila ozračena, ali sam zakasnila i rodila zdravu kćer'

Komentara 94

Avatar Zizou10
Zizou10
15:03 16.02.2016.

Ako se utvrdi istinitost priče, ovome "doktoru" treba dati otkaz i doživotnu zabranu rada jer je osramotio cijeli zdravstveni sustav i svoje kolege koji marljivo i savjesno rade svoj posao.. Ne znam je li propisana kazna zatvora za ovako nešto,o, ako jeste onda maksimum bez mogućnosti pomilovanja

TO
toljaga22
14:53 16.02.2016.

ubio bih nekog majke mi.... pocivao u miru. Žalosno.

ZH
zhmeks
15:40 16.02.2016.

ista stvar se dogodila mojoj supruzi i meni na Sv. Duhu u zagrebu, s tim što je na kraju ipak obavljen hitan carski rez nakon kojeg su oboje jedva ostali živi... možemo se samo nadati da naš sin neće imati trajnih posljedica iako je radi nestručnog postupanja rođen s mininalnim znakovima života...uopće mi je teško pomisliti koliko je ovoj godpođi teško.. mogu jendino pustiti suzu i suosjećati... užasava me pomisao da su naša dodilišta postala trgivina života i smrti i da bez plave kuverte - moraš biti u milosti nebesa da izađeš živ...nadam se da će što više majki podijeliti ovakve priče i da će se stati na kraj korupciji na mjestu gdje ona zaista ne bi smjela postojati niti u tragovima jer se radi o lčjudskim životima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije