Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbrinjavanje napuštenih

Mjesecima je Floki živio na ulici, dok se za njega nije pobrinuo Grad Pleternica

Foto: Privatni album
1/6
13.06.2018.
u 21:34

Djelatnici Pleterničkog komunalca smjestili su ga u krugu tvrtke, kažu iz Grada, a tvrde i da je udomljen, iako je Floki još uvijek beskućnik

Mjesecima je Floki lutao gradom, kažu Pleterničani da se najviše zadržavao baš tamo gdje se okupljaju i ljudi, ispred kafića, preko puta zgrade u kojoj je gradska uprava.

Gledali su u njega i gradski djelatnici koji su mu trebali i morali pomoći. I nisu ništa napravili. Sve dok se na društvenim mrežama nije pojavio poziv upomoć, tražio se dom ili smještaj za umiljatog i dobroćudnog psa.

– Prošao je tek jedan dan od objave na Facebooku kad su došli iz komunalca i odveli Flokija. Svjedoci kažu da su na njihov upit kuda ide pas odgovorili da ga vode u Bučje. Zvali smo i sklonište, a oni pak kažu da nemaju ugovor s Pleternicom i da nije kod njih – ispričala nam je jedna od volonterki uključenih u ovu priču. Svi koji su ga mjesecima hranili i brinuli se za njega, a dali su mu i ime, pitali su se gdje je pas, kamo su ga odveli kad ga u skloništu nema?

Kilometrima daleko

Nakon nekoliko dana potrage odahnuli su – Floki je pronađen. Dojavljeno im je da se taj dan kad su ga komunalci odveli pojavio u Traparima, naselju koje je šest kilometara udaljeno od Pleternice.

– Uspjeli smo za Flokija pronaći privremeni smještaj, sad mu tražimo i dom. No, očito se Grad Pleternica napuštenih pasa rješava tako da ih – izmjesti. A zna se kako bi to trebali po Zakonu o zaštiti životinja – priča nam volonterka.

Što se dogodilo, gdje su djelatnici komunalne službe ostavili psa nakon što su ga pokupili ispred kafića i jesu li ga odveli izvan Grada, upitali smo nadležne. Zanimalo nas je i tko je naložio zbrinjavanje napuštenog psa suprotno odredbama Zakona o zaštiti životinja?

– Djelatnici Pleterničkog komunalca preuzeli su psa ispred ugostiteljskog objekta Park, koji se nalazi preko puta gradske uprave, i odvezli ga u krug tvrtke gdje su mu dali hranu i piće. Kako je bila subota, a održavali su se moto susreti, odradili su druge aktivnosti. Nakon povratka psa više nisu zatekli u krugu. Nije točno da je pas ostavljen izvan grada, jer mjesto u kojem je pas zatečen također se nalazi na području Grada Pleternice. Naknadnom provjerom utvrdili smo da je pas, prema našim saznanjima, udomljen u obitelji s područja Grada Pleternice (podaci o obitelji poznati ovom tijelu), a posredstvom udruge građana – piše u odgovoru iz Grada Pleternice koji potpisuje Daniel Stipić, spec. publ. adm.

Foto: Privatni album/MailOnline

Na pitanje na koji način Grad rješava problem napuštenih životinja, s kojim skloništem ima potpisan ugovor i koliko to košta odgovaraju:

– Grad Pleternica ima zaključen Ugovor o obavljanju poslova skloništa za životinje s Veterinarskom stanicom Pakrac, u kojem je ugovorena cijena po jednom mjestu u iznosu od 1140,62 kuna mjesečno (uključen PDV) te dodatno jednokratni trošak od oko 2000 kuna za hvatanje po jednom psu – objašnjava D. Stipić. Dodaje i da je u tijeku kontrola mikročipiranja, koja se provodi uvidom u sustav Lysacan te kontrolama na terenu. Odgovor na pitanje kakvi su rezultati kontrole, odnosno ima li nečipiranih pasa, nismo dobili. Ali zato doznajemo da Grad priprema nacrt Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama, nakon čega slijedi savjetovanje s javnošću.

Floki nema dom

I dok u Gradu kažu kako je posredstvom udruge građana crni pas udomljen, navode da imaju i podatke o udomiteljima, Floki je ipak još uvijek beskućnik. Privremeno ga je ugostila Pleterničanka koja je pomogla brojnim napuštenim psima za koje se Grad nije pobrinuo. Ona o Flokiju ima samo riječi hvale.

– Ne treba mu puno, ograđeno dvorište, loptica, malo hrane i netko s kime će provesti život. Nije zahtjevan ni nametljiv i jako je pristojan. Djecu obožava, a slaže se i s drugim psom. Floki nema još ni godinu dana, ima oko 20 kilograma, kastriran je, a uskoro slijedi i cijepljenje i čipiranje – opisuje psa Pleterničanka koja se za njega može brinuti samo do kraja srpnja. I do tada Floki treba pronaći dom. Imate li kakvo rješenje za ovog psećeg šarmera, kako ga naziva, javite joj se na 098/93-37-290.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije