Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajno snimanje

Mjerenje kakvoće zraka u Varaždinu: Povećana koncentracija kancerogenog benzopirena

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
18.11.2021.
u 11:10

Benzopiren je policiklički aromatski ugljikovodik, glavni kancerogen ugljen-katrana, a nalazimo ga u duhanskom dimu, ispušnim plinovima dizelskog motora te u dimu zagrijane konzumne masti

Mjerenja kakvoće zraka u Varaždinu pokazali su povećane čestice opasnog benzopirena! Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković rekao je da su prije desetak dana došli u posjed  izvještaja o mjerenju kakvoće zraka posebne namjene u gradu.

- Ti podaci tajno su se snimili još krajem ožujka i početkom travnja ove godine. Snimanje je obavio Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba. Podaci govore o lebdećim česticama u zraku tijekom 14 dana. Unutar tih čestica praćen je i benzopiren, čestica koja izaziva kancerogene pojave i one nisu dobre. U tom periodu one su bile dosta povišene u odnosu na dozvoljene. Taj dokument je zaprimljen u gradu 11. svibnja, dva tjedna prije prvog kruga izbora. To su indikativna mjerenja. Ta tvar nastaje od gorivih tvari, od ložišta ali može biti i od industrijskih spaljivanja. Mjerna stanica bila je na tajnoj lokaciji iza "kučanske rampe", na području 2. mjesnog odbora - kazao je M. Marković.

Takva se mjerenja, smatra, trebaju obavljati češće tijekom sva četiri godišnja. Najavio da će se u proračunu osigurati sredstva za trajne mjerne stanice kakvoće zraka. Benzopiren je policiklički aromatski ugljikovodik, glavni kancerogen ugljen-katrana, a nalazimo ga u duhanskom dimu, ispušnim plinovima dizelskog motora te u dimu zagrijane konzumne masti. Mjerenje je na temelju ugovora sklopljenog s Gradom provedeno od  22. ožujka do 5. travnja u Ulici Tituša Brezovačkog. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Shizo
Shizo
11:31 18.11.2021.

Nisam još bio u gradu koji tako smrdi…firma Biodar od koje smrdi pola grada , bljak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije