Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MIP uskratio skidanje imuniteta Bernardiću

MIP je odlučio uskratiti skidanje imuniteta Bernardiću radi privatne tužbe za klevetu Hrvatske lutrije
11. studenoga 2020. u 00:01 2 komentara 1016 prikaza
Zagreb: Sabor o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) odbilo je u utorak skinuti zastupnički imunitet Davoru Bernardiću (SDP) radi pokretanja sudskog postupka.

Također je odlučilo da će zastupnička dužnost Domagoju Prici (SDP) započeti na dan kada se utvrdi zakonske pretpostavke za primjenu instituta zamjenjivanja.

Zagreb: Sabor nastavio sjednicu raspravom o proračunu za prvo polugodište 2020. NASTAVAK UJUTRO Završila maratonska rasprava u Saboru. Reiner: Glasovat ćemo kad se za to steknu uvjeti

MIP je odlučio uskratiti skidanje imuniteta Bernardiću radi privatne tužbe za klevetu Hrvatske lutrije, u skladu s dosadašnjom praksom kada se radi o kaznenim djelima klevete i uvredama te činjenicom da se kazneni postupak može nastaviti po isteku zastupničkog mandata. Stav je Povjerenstva da bi vođenje kaznenog postupka moglo onemogućiti zastupnika u redovitom obnašanju njegove dužnosti i utjecati na rad Sabora, obrazložio je predsjednik Povjerenstva Robert Jankovics.

Odluke o početku obnašanja zastupničke dužnosti zamjenika zastupnika temeljem Poslovnika Hrvatskoga sabora započet će obnašati Domagoj Prica na dan kada Sabor odlukom utvrdi zakonske pretpostavke za primjenu instituta zamjenjivanja, odluka je Povjerenstva.

Mandatno – imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora razmotrilo je prijedlog Socijaldemokratske partije Hrvatske za određivanje zamjenika zastupnika Rajka Ostojića, koji je podnijet predsjedniku Hrvatskog sabora aktom od 3. studenog 2020.. Povjerenstvo je utvrdilo da je mirovanje zastupničkog mandata zastupniku Rajku Ostojiću temeljem članka 14. stavka 1. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor započelo 14. listopada 2020. godine.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • dalibor.hren:

    Saborski, politički imunitet je najveća glupost. Ako si kriv, pjevaj...

  • dpd111:

    "Stav je Povjerenstva da bi vođenje kaznenog postupka moglo onemogućiti zastupnika u redovitom obnašanju njegove dužnosti i utjecati na rad Sabora", hahaha, na kakav rad sabora bi utjecalo kada se ovaj u njemu pojavi svake prestupne godine.