Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo odgovara MMF-u: Ne želimo biti jeftina radna snaga!

MMF vjerojatno vidi smanjenje plaća kao nužan element povećanja konkurentnosti, kažu u ministarstvu.
05. srpnja 2011. u 12:15 344 komentara 5 prikaza
\'27.2.2006., Vlada RH, Trg sv. Marka 2, Zagreb - Martina Dalic na konferenciji za novinare.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Na izvješće misije Međunarodnog monetarnog fonda, u kojem su preporuke vezane uz potrebu povećanja konkurentnosti ukupnog hrvatskog gospodarstva, reagiralo je Ministarstvo financija objavivši priopćenje u kojem naglašava da se ne slaže u potpunosti s dijelom preporuka koje prostor za povećanje konkurentnosti vide u snižavanju plaća i cijena.

– U pogledu politike plaća državni je sektor poslao jasan signal snižavanjem plaća za 6 posto u 2009. godini te njihovim zamrzavanjem na toj sniženoj razini sve do danas. U poduzetničkom sektoru financijski izvještaji poduzeća pokazuju da su u 2010. godini prosječni troškovi rada sniženi 3,4 posto – kaže se u priopćenju ministarstva te se dodaje:

>>MMF traži internu devalvaciju i više devizne pričuve Hrvatske

– U prosjeku Hrvatska ima veće prosječne plaće i time veći trošak rada u odnosu na većinu novih članica Europske unije, osim Slovenije. To je strukturno obilježje hrvatskog gospodarstva zbog kojeg MMF vjerojatno vidi smanjenje plaća kao nužan element povećanja konkurentnosti. Ne slažemo se s ovakvim zaključkom jer budućnost hrvatskog gospodarstva ne vidimo u konkuriranju jeftinom radnom snagom. Put k povećanju konkurentnosti gospodarstva vidimo u smanjivanju različitih prepreka s kojima se suočavaju investitori, povećanju učinkovitosti javne uprave, posebno na lokalnoj razini...

Vlada je u okviru programa gospodarskog oporavka poduzela niz mjera usmjerenih na povećanje konkurentnosti, a upravo je privatni sektor taj koji vidimo kao nositelja novog razvojnog ciklusa u Republici Hrvatskoj –  zaključuju u Ministarstvu financija.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • Neće nikada,hahaha:

    Jaco bolje odi nešto raditi nego što nas još i zajebavaš!!!

  • samuel:

    jedno je pitanje što mi želimo a drugo je pitanje što mi možemo. bogatstvo neke nacije se mjeri proizvodnjom i općenito gospodarskim aktivnostima a ne listama želja i zaduživanjem!

  • patuljčica..:

    stockholm E..... kad bi njih Somalijci htjeli!