Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pritisak večernjeg

Ministar prisilio radnu skupinu da ubrzano predloži novi Ovršni zakon

Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
22.02.2018.
u 09:36

Bošnjaković: Da bi se ubrzali, mogli bi se izolirati u nekom od hotela u sklopu zatvorskog sustava

Kad je Večernji list početkom godine objavio da u Vladinu planu zakonodavnih aktivnosti za 2018. nije predviđeno donošenje novog Ovršnog zakona, unatoč retorici vladajućih da rješavanje problema blokiranih smatraju prioritetom, akciju Spasimo blokirane! intenzivirali smo gotovo svakodnevnim tekstovima o toj temi.

Pritisak javnosti uslijedio je i iz drugih medija, na prijedlozima promjena ovršnog zakona odjednom su počeli raditi HNS, SDP i Živi zid, uz Most koji se tom tematikom bavi već dugo, a o blokiranima se oglasio čak i “bloger”, Ivica Todorić. Takvu kampanju očito više nije moguće ignorirati pa se i Ministarstvo pravosuđa napokon pokrenulo te radnu skupinu za izradu novog Ovršnog zakona, koja se u tri mjeseca od osnivanja sastala samo jednom, pritisnulo na gotovo udarnički tempo.

Ne može prije ljeta

Kako nam je otkrio ministar Bošnjaković, sad se sastaju svaki ponedjeljak, a jučer su se formirale i prve podskupine za posebne dijelove zakona.

– Sastavljene su podskupine za ovrhu nad nekretninama, nad novčanim sredstvima i nad pokretninama. Intenzivno se radi, proučavaju se slovenski i austrijski zakon, kombiniraju najbolja rješenja iz jednog i drugog. Organizirat ćemo i da se koji put radna skupina može izolirati na dva dana u nekom od hotela u sklopu našeg zatvorskog sustava kako bismo ubrzali dinamiku – kaže ministar Bošnjaković koji bi im se tada i osobno pridružio. Dodaje da će se zaključci koje donesu stavljati pred povjerenstvo i o svakome otvarati javna rasprava koja će uključivati i okrugle stolove. Želja mu je, ističe, da se prijedlog zakona iskristalizira do ljeta, a na pitanje može li to i brže, odgovara da članovi radne skupine imaju svoje redovite poslove koje uz jači tempo ne bi uspjeli obavljati.

– To su suci koji imaju svoje predmete, fakultetski profesori, predstavnici komora i sindikata, bankarskog sektora... koji moraju ispunjavati svoje dnevne obveze – pravda ih ministar te poručuje da su vrata otvorena i predsjednici Udruge Blokirani Miriam Kervatin koja je nedavno istupila iz radne skupine revoltirana dinamikom i smjerom rada. Na pitanje o konkretnijim izmjenama koje bi zakon trebao donijeti, uz digitalizaciju ovrha, ističe da je jedan od ciljeva maksimalno smanjenje troškova ovrha.

– S jedne strane želimo postići brže i efikasnije ovrhe, a s druge zaštitu ovršenika. Neću dopustiti da se i dalje mogu događati ovršne radnje za koje ljudi ne znaju. Ciljevi su nam lijepo posloženi, ali ih je teško dostići – kaže, otkrivajući da bi se u sustav ovrha mogli vratiti javni ovršitelji, ukinuti 2012. Poseban naglasak bit će i na redoslijedu naplate u ovrsi, kad su posrijedi kamata, glavnica i troškovi postupka.

Osam godina diskriminacije

Miriam Kervatin, predsjednicu Udruge Blokirani, žalosti što ne čuje jasno izraženu političku volju da se reformom ovršnog sustava zauvijek onemogući aktualni apsolutizam ovršne vlasti koji, kako kaže, djeluje u svoju korist, a na štetu svih nas. Takva bi poruka, ističe, bila presudna da se istog trena vrati u radnu skupinu, a vjeruje da bi utjecala i na rezultat budućih izbora.

– Činjenica da ministar kaže da će se zalagati da ovrhe više ne bude, a da ovršenik, odnosno osumnjičeni za dug, bude obaviješten, meni automatski nameće potrebu da pitam zbog koga i zašto ste dopustili da se u Hrvatskoj već osam godina provode ovrhe tako da je jedna strana pravno diskriminirana, čime se krši pravo na pravično suđenje – komentira Kervatin. Što se tiče povratka javnih ovršitelja, čini joj se da bi se njihovim ulaskom u red onih koji već žive na grbači prezaduženih broj blokiranih povećao za još jednu nulu. I Mario Strinavić, tajnik Blokiranih, protiv je “outsourcanja” ovrha javnim bilježnicima i odvjetnicima i, po ovoj ideji, javnim ovršiteljima.

– Dakle, umjesto da trošak ovrhe koju bi provodili sudovi ide u državni proračun, iz kojeg ćemo graditi škole, vrtiće, ceste, bolnice..., Ministarstvo pravosuđa i dalje debeloj guski maže vrat.

Komentara 9

BS
@bserver
10:36 22.02.2018.

ova vijest će bitno poboljšati rejting ministra. Ako i on ode u zatvorski "hotel" i ostane duži rok, postati će najpopularniji političar! Radnoj skupini sretna vijest! Uzmite prevoditelja sa slo. na hrv. jezik i imate odmah finalni proizvod. Za sitan trošak!

DU
Deleted user
11:19 22.02.2018.

Treba donjeti zakon koji će onemogućiti da početni dug nakon par godina naraste 1000 % to treba ograničiti max. na 200 % bez obzira na protok vremena

LO
Long
10:22 22.02.2018.

Pita frend moju zenu (austrijanku), jel imaju Austrijanci OIB? Dok je objasnjavao sta je OIB, kaze: To ti je broj, kad te policija zaustavi, preko tog broja vide sve o tebi. Cak mozda da ti je blokiran racun. Pita zena:: Sta znaci to blokiran racun? Jel to kad nemas novaca na racunu? Kaze frend: Ne, to ti je Hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije