Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na blokiranim računima građana dobro zarađuje i država

Fina u startu naplaćuje 70 kuna samo kako biste doznali zbog čega vam je račun blokiran.
05. veljače 2018. u 22:16 8 komentara 1704 prikaza
FINA
Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/5

Uz odvjetnike i javne bilježnike, na blokiranim računima više od 300.000 građana dobro zarađuje i sama država, kroz PDV na svaku od tih usluga.

orsat miljenić 'Treba se riješiti iluzija da će izmjena Ovršnog zakona riješiti problem'

Državi tako ode 25 posto na 500-tinjak kuna vrijedne odvjetničke ovršne prijedloge, utvrđivanje pravomoćnosti i dostave Fini i najmanje 90 kuna javnobilježničkih troškova. Kada se zna da se u Hrvatskoj godišnje provede oko 700.000 ovrha, očito je da nije riječ o zanemarivom iznosu.

FINA
1 / 10
Prosvjed blokiranih

Tomu treba pridodati i Finu, servis s oko 3000 zaposlenih, koja će vam, žale se udruge blokiranih, u startu naplatiti 70 kuna samo kako biste doznali zbog čega vam je račun blokiran.

Provjera mogućnosti provedbene osnove za plaćanje u Fini košta 65 kuna, obračuna kamate sedam, a poštanski troškovi 20 kuna. Različite podatke i potvrde u papirnatom obliku građanima će naplatiti 15, a tvrtke čak 40 kuna po stranici. Iako postoji i mogućnost elektroničke dostave dokumenata, koja košta 20 kuna bez obzira na broj stranica, udruge upozoravaju kako građane u Fini nitko ne upućuje na takvu mogućnost pa se sve češće postavlja pitanje je li Fina ono što bi javni servis trebao biti. 

Dražen Bošnjaković Eduard Petranović Ovakav Ovršni zakon može pasti, no bez transformacije Fine to je vatrogasna mjera deložacija, črnomerec, privođenje Unosan posao Koliko zarađuju odvjetnički uredi koji rade i na ovrhama? Božo Petrov SPASIMO BLOKIRANE! Most i Živi zid tražili su zastaru za ovrhe i da se ne dira jedina nekretnina
NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom
 • Deleted user:

  ....nema tu ničeg nova. ....država je organizirala i upravlja ovršnom mafijom kako bi reketirala sopstvene građane i to one kojima je najteže. ...to vam je danas vaša lijepa domovina stvorena u domovinskom ratu. ...uživajte !!

 • Avatar mamazel
  mamazel:

  Javni biljeznik 100 kn za nista, odvjetnik 500 kn za nista, fina 100 kn za nista, sve prebacit na sudove i nek ide elektronicki, 100 kn dug, postaje ovdje 800 kn.

 • Avatar mamazel
  mamazel:

  Javne biljeznike maknuti iz ovrha, a fina nek besplatno salje podatke elektronickim putem