Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Medved: Nitko nas neće zastrašiti! Brigadir Božić: Matuzović nikad nije zapovjedio da se muče zarobljenici

"Vlada RH pruža punu potporu pravnu, materijalnu i financijsku osobama koje se nalaze u pritvoru, njihovim obiteljima. Jednako tako pružamo potporu pripadnicima HVO-a i opstanku hrvatskog naroda na području Bosne i Hercegovine", istaknuo je
05. studenoga 2016. u 22:45 22 komentara 3131 prikaza
tomo medved
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved održao je u subotu navečer u Bukovlju kod Slavonskog Broda radni sastanak s ratnim zapovjednicima postrojba Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), vezano za uhićenja 10-torice pripadnika HVO-a iz Orašja, a nakon sastanka istaknuo je da će Vlada Republike Hrvatske pronaći najbolji model kako podržati hrvatski narod u BiH i pripadnike HVO, koji su branili prostor Bosne i Hercegovine da ostanu na ovom prostoru.

Na upit novinara koji je glavni zaključak večerašnjeg sastanka ministar Medved je rekao kako "Vlada RH pruža punu potporu pravnu, materijalnu i financijsku osobama koje se nalaze u pritvoru, njihovim obiteljima. Jednako tako pružamo potporu pripadnicima HVO-a i opstanku hrvatskog naroda na području Bosne i Hercegovine", istaknuo je.

Novinari su ministra tražili komentar o navodno novim optužnicama Tužiteljstva BiH protiv pripadnika HVO-a, čiji bi broj, kako se nagađa u medijima i javnosti, mogao biti i oko 300.

"Mi ne želimo licitirati s brojem optužnica. Vlada vrlo ozbiljno pristupa ovoj tematici. Budite uvjereni da će Vlada pronaći najbolji model kako podržati hrvatski narod, pripadnike HVO, koji su branili prostor Bosne i Hercegovine da ostanu na ovom prostoru i da se vrjednuje njihov doprinos u Domovinskom ratu", rekao je ministar hrvatskih branitelja Medved.

Zagreb: Kod Središnjeg križa na Mirogoju premijer Plenković sa suradnicima zapalio svijeće | Autor : Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Foto: Stanjin Strukić/PIXSELL

"Spremni smo dati svoj doprinos najboljih i najoptimalnijih rješenja kako se ne bi događale slične situacije kao što su se dogodile prije nekoliko dana", rekao je, dodavši da će sudionike večerašnjeg višesatnog sastanka redovito izvještavati o razvoju situacije.

Na novinarski upita što poručuje hrvatskim braniteljima s obzirom da, uz Bosnu i Hercegovinu, postoji bojazan o podizanju novih optužnica i iz Srbije, ministar Medved rekao je ih nitko neće zastrašiti i da će hrvatska Vlada pronaći pravni model zaštite hrvatskih branitelja.

"Mi šaljemo poruku ohrabrenja hrvatskim braniteljima, nitko nas neće zastrašiti. Pronaći ćemo pravni model zaštite hrvatskih branitelja, bez obzira da li se nalaze u Republici Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini", istaknuo je Medved.

Brigadir Božić: Ministar obećao pomoć da pravnim sredstvima suzbijemo nezakonite, nehumane progone pripadnika HVO-a

Zadovoljstvo sastankom s ministrom hrvatskih branitelja Medvedom, i pomoćnicom ministra pravosuđa izrazio je brigadir Tomislav Božić, ratni zapovjednik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

tomo medved Tomo Medved: Sva resorna ministarstva ozbiljno su shvatila problem oko uhićenja u BiH tomo medved UHIĆENJA U BIH Ministar Medved: Selektivno primjenjivanje zapovjedne odgovornosti je sporno Tigrovi Obljetnica Tigrova Danas su suočeni s nepravdom koja se događa suborcima iz Bosanske Posavine

"Zadovoljan sam sastankom s obzirom da nam je ministar Medved obećao pomoć da pravnim sredstvima suzbijemo ove nezakonite, nehumane progone pripadnika 102. brigade, kao i svih pripadnika HVO-a iz Bosanske posavine. Nas je iznenadilo ovo uhićenje zapovjedništva 106. brigade HVO-a, u vrijeme kada su na blagdan Svih svetih, trebali ići na groblje da zapale svijeće poginulima. Mi se protivimo takvom načinu uhićenja, uzimajući u obzir da su oni živjeli u Orašju, na adresama koje su prijavili", komentirao je nakon sastanka, brigadir Božić.

Na upit novinara brigadir Božić je komentirao i medijske informacije o navodnoj zapovjednoj odgovornosti za Bosansku posavinu, te da su zapovjedi dolazile iz Slavonskog Broda.

HVO na početku Domovinskog rata bio oslonjen na slavonsko bojište

Ratni zapovjednik 102. brigade HVO-a istaknuo je kako je HVO na početku Domovinskog rata bio oslonjen na slavonsko bojište.

"U tom segmentu Vinko Štefanek je zapovjedao svima nama. Međutim u Orašju je zapovijedao Đuro Matuzović, on je bio zapovjednik zbornog područja. Poznavajući Đuru Matuzaovića kao staloženoga i humanog čovjeka, znam sigurno da nikad nije zapovjedio da se muče zarobljenici, nego naprotiv. Njegove zapovjedi su uvijek imale stavku da se prema zarobljenicima humano postupa", naglasio je brigadir Tomislav Božić.

Smatra kako su najnovija uhićenja desetorice pripadnika HVO-a, među kojima je i general Matuzović, pokušaj da se izjednači žrtvu i agresora, te zastraši Hrvate u Bosanskoj posavini.

"To je nalog da napustimo Bosansku posavinu", rekao je Božić, ponovno naglasivši kako uhićeni pripadnici HVO-a nisu odgovorni.

"Mi smo zato da se izvršitelji ratnih zločina gone. Širenje na zapovjednu odgovornost za nas je neprihvatljivo", naglasio je Božić dodajući kako njega osobno nije strah iako sada živi na teritoriju Republike Srpske. Ispred civilnih vlasti iz Bosanske posavine na sastanku je bio Joso Marković, predsjednik Skupštine Posavske županije, koji je zahvalio Vladi Republike Hrvatske na potpori.

"Ovo je veliko ohrabrenje za naše branitelje koji su ustrašeni i ne zna se tko je sutra ne redu. Vjerujem da će ovi sastanci umiriti branitelje koji su branili Bosansku posavinu da bi u njoj živjeli. Na žalost iz nje je protjerano oko 150.000 ljudi", rekao je Mijatović.

Civilne vlasti s hrvatske strane Posavine predstavljao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

>> 'Moj brat Stijepo nije ništa nečasno napravio u obrani svog naroda i svog kraja'

LJUBAVNE STRELICE
Dinamovac ponovno ljubi? Uhvaćen na večeri s bivšom ženom poznatog nogometaša
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • S.Savić:

  Ono što je nekad bilo sastavni dio Hrvatske sada pripada Srbima i ostataka Osmanlija zbog naših povijesni, uskoumnih političkih manevara - sami smo krivi. Ako i dalje vjerujemo da su Europa, NATO, SAD i MMF prijatelji Hrvata i da će ... prikaži još! će pomoći našoj stvari, mi smo na putu da izgubimo i ono što je ostalo od Hrvatske.

 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Dragi Bože dokle će ovo trajat i hoće li ikad završit hoćemo li ikad više moći živjeti u miru ovo su strahote slične onim ratnim ima li nekog da s ovim završi jednom za uvijek da se počnemo bavit otvaranjem ... prikaži još! novih tvornica, vrtića, škola i bolnica život je tako kratak a mi još uvijek u ratu

 • AVIM:

  Imam status DDR-a da ne bilo zabune i nemam niti sam tražio ikakve beneficije xy volio bi da mi netko ali uvjerljivo objasni zašto je u HR Vladi nastala tolika uzbuna za nečim sa čime kako oni kažu mi nemamo ... prikaži još!o veze,ili se netko boji da ne bi nešto nedaj Bože izašlo u javnost što mi obični smrtnici nesmjemo saznati?