Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK RH

Milanović o slučaju Mirele Čavajde: Država mora osigurati dostupnost pobačaja

Zagreb: Zoran Milanović održao govor nakon odlikovanja sindikalista
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
06.05.2022.
u 15:21

Iako smatra da doktori imaju pravo na priziv savjesti, dodaje da država i vlasnik bolnice moraju osigurati dostupnost pobačaja.

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je danas aktualan slučaj Mirele Čavajde iz Zagreba te poručio da podržava pravo žene na izbor kod prekida trudnoće.  

Iako smatra da doktori imaju pravo na priziv savjesti, dodaje da država i vlasnik bolnice moraju osigurati dostupnost pobačaja. 

"To su doktori, neke stvari ne moraju raditi, ali onda neka država i vlasnici osiguraju uvjete. Ne znam, neka plate, imamo primjera outsourcinga milijardu, nađi kliniku koja to hoće ili može raditi. Ali dostupnost takvog rješenja, to pravo im mora ostati", poručio je Milanović. 

Podsjetimo, Mirela Čavajda, trudnica kojoj je u šestom mjesecu trudnoće rečeno da nosi dijete s malignim tumorom na mozgu prije nekoliko dana je, nakon što je u javnost izašao njezin zahtjev za prekid trudnoće - primljena na pregled u zagrebačku bolnicu Merkur. 

Na redovitom ginekološkom pregledu ustanovljeno da je mogućnost da dijete preživi mala, a i da će ako bude rođeno - imati tjelesna, odnosno mentalna oštećenja. Tvrdi kako joj nakon dijagnoze nekoliko liječnika u više bolnica - uopće nije reklo da ima pravo na Komisiju koja u takvim slučajevima može donijeti odluku o prekidu trudnoće, kao i to da su joj govorili da je prekid trudnoće u njezinu slučaju nezakonit.

Sugerirali su joj, kaže - da to ode obaviti u Sloveniju. Doznavši za Komisiju tek u razgovoru s odvjetnicom, Čavajda je poslala zahtjev, no odgovor Komisije još čeka.

- Ja ovo ne smatram pobačajem, to za mene nije dobra riječ,  zato čitam što pišu mediji. To je jednostavno prekid života koji neće imati smisla dalje ni za mene ni za njega. Imam nadu i vjeru da će bar netko razuman gore reći da ovo nema smisla i da ja imam pravo na izbor kao roditelj. Imam pregled u 12.30, nosim sve nalaze i neki tračak nade je u meni da ipak neću morati otići u drugu zemlju. Ja nisam državljanin Slovenije nego Hrvatske, poručila je Mirela Čavajda.

Komentara 4

BE
bezvrijedanyugodinar
16:47 06.05.2022.

Nije šestom mjesecu trudnoće, već sedmom, i to nije pobačaj već umorstvo

RA
radolizem
16:48 06.05.2022.

Država mora osigurati da se mali Grga rodi. Nakon toga, država bi trebala osigurati sredstva da Antun Vrdoljak ili Jakov Sedlar snime film "Grga". Sve ostalo trebalo bi biti liječnička tajna, trudnička knjižica i ginekološki karton o čemu mediji ne bi trebali pisati.

BA
banini
17:14 06.05.2022.

Država treba biti sekularna i ukloniti preveliki utjecaj crkve na svoje vitalne funkcije. Naročito školstvo i zdravstvo. Kao što plaćamo za funkcioniranje svih državnih institucija tako masno plaćamo i za crkvu. Utjecaj Hrvatskog katoličkog liječničkog društva i u ovom slučaju je očigledan. Možda bi onda trebalo osnovati Hrvatsko udruženje liječnika agnostika i ateista koji se ne bi pozivali na priziv savjesti. Pa bi žene kod njih mogle ostvariti pravo na pobačaj prema vlastitoj odluci, a ne samo u medicinski opravdanim slučajevima. Time bi ujedno bile zaštićene od maltretiranja i ponižavanja kojekakvih mračnih tipova, kao što je to osim puno ostalih žen,a sada prošla gđa Čavajda. Ono što je nužno nema sad tu skrivanja s komisijama, s onima imenom i prezimenom koji su je maltretirali i omalovažavali, u javnost. Pa neka ih normalne žene odbijaju kao liječnike i zaobilaze njih i njihove ambulante.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije