Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj koji je potresao Hrvatsku

Beroš o slučaju trudnice: Stručnjaci smatraju da bi se to dijete trebalo pokušati liječiti

Zagreb: Ministar Vili Beroš obratio se medijima nakon sjednice Vlade RH
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
06.05.2022.
u 13:04

Mirela Čavajda za Večernji list kazala je kako joj liječnik nije dao nikakve detaljne informacije na novom jednom pregledu ultrazvuka, a upitao ju je i bili ona ''ubila dijete s tumorom koje ima dvije godine''.

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Vlade komentirao je slučaj trudnice Mirele Čavajde (39) nakon što je objavila da joj je u 24. tjednu trudnoće magnetskom rezonancijom na Svetom Duhu potvrđeno da beba u njezinoj maternici ima golemi maligni tumor na mozgu zbog kojega su joj šanse da će preživjeti male, a liječnici kojima se obratila uvjeravali su je da joj ne mogu pomoći jer je u Hrvatskoj pobačaj nakon 10. tjedna trudnoće protuzakonit.

"U ovom trenutku teško je naći prave riječi. Krenut ću od komunikacije, ona mora biti primjerena, etička i stručna. Ne znam kako je to bilo u ovom slučaju. S obzirom na to da je riječ o četiri zdravstvene ustanove, ne mogu reći je li bilo krivog postupanja. Ono što zahtijevam od zdravstvenih djelatnika jest da se liječnici adekvatno odnose prema bolesnicima. Zatražio sam očitovanja i vidjet ćemo treba li izaći inspekcija", rekao je Beroš.

"Kada je riječ o Zakonu, jasno se navodi da je moguć prekid trudnoće i to kada postoje specifični medicinski uvjeti – životna ugroženost majke ili čeda. Kad takva patologija u trudnoći postoji. U svim tim slučajevima može se i mora primijeniti takav zahvat. Teško mi je komentirati jer nije etički govoriti o detaljima bolesti. Objektivnosti radi moram reći da sam danas bio u kontaktu s 30, 40 ginekologa, ne znamo o čemu je riječ, o kakvom se zapravo tumoru radi. Stoga su i moje oči uprte prema drugostupanjskoj komisiji", kazao je Beroš. 

"Razgovarajući s kolegama, očekivali smo da će stići upit drugostupanjskoj komisiji, međutim nije došao. Hoće li doći, ne znam. Rok je tri dana. Želio sam otkriti je li riječ o slučaju koji je nespojiv sa životom. Ravnatelj KBC-a Zagreb Čorušić izvijestio me da je takva komisija sastavljena od sedam članova, koja uključuje ginekologa, internističkog onkologa, neonatologa, intenzivnog pedijatra, neuroradiologa i neurokirurga sagledala medicinsku dokumentaciju. U takvom slučaju moguće je neurokirurško liječenje, potrebno je utvrditi je li dobroćudni tumor ili je riječ o krvarenju", kazao je. 

"Tek nakon što se sazna kakva je bolest, mogu se poduzeti koraci. Taj tumor svojim položajem i veličinom nije pritisnuo likvorske putove i doveo do razvoja hidrocefalusa, što je značajno", dodao je Beroš.

"Dijete bi trebalo pokušati liječiti, to je njihov stav u ovom trenutku", kazao je Beroš dodajući da nitko ne garantira uspjeh liječenja. 

"U Hrvatskoj je do sada napravljen niz zahvata prekida trudnoće prije 22. tjedna, kada je bilo ugroženo zdravstveno stanje majke ili je bila riječ o malformaciji ploda koja je nespojiva sa životom", rekao je ministar.

"Ja doista ne znam je li netko u bolnici Sveti Duh informirao pacijenticu, a ako nije, to je krimen", kazao je Beroš. "Nemojte mi reći da specijalist ne zna proceduru, mislim da to jednostavno nije moguće", dodao je. 

"Meni nije apsolutno jasno zašto liječnici odmah spominju Sloveniju. Rekao sam da ću smatrati svojim porazom ako žene koje imaju neko pravo u Hrvatskoj to moraju ići obaviti vani", dodao je. 

"Nakon odluke prvostupanjske komisije, žena može u roku tri dana, ali može i u prvom satu, prvom danu... zatražiti mišljenje komisije. Ne znam kakve su okolnosti na Svetom Duhu. Siguran sam da liječnici znaju kakva je procedura postupanja", dodao je. 

"Ravnatelji bolnica moraju, ako se svi u bolnici pozivaju na priziv savjesti, sklopiti ugovor s nekim izvan bolnice. Sveti Duh je imao ugovor s određenom ginekološkom ordinacijom koja je izvršavala prekide trudnoće", dodao je. 

Podsjetimo, Mirela Čavajda za Večernji list kazala je kako joj liječnik nije dao nikakve detaljne informacije na novom pregledu ultrazvukom, a upitao ju je i bi li ona ''ubila dijete s tumorom koje ima dvije godine''. Liječnici je nisu upoznali sa zakonskom odredbom po kojoj se u takvim slučajevima i uz odobrenje komisije prekidi trudnoće rade i nakon desetog tjedna trudnoće, zbog čega će slučaj završiti na sudu.

I Sveti Duh i KBC Sestre milosrdnice negativno su odgovorili na traženje Mirele Čavajde da se učini prekid trudnoće. Feticid ne mogu napraviti jer za taj zahvat nemaju tehničke uvjete niti su za njega educirani, kažu u Svetom Duhu. I iz Vinogradske su potvrdili da se radi o teškom invaliditetu te da bi dijete vjerojatno umrlo ili u maternici ili u ranoj neonatalnoj dobi, ali ni oni nisu u mogućnosti napraviti zahvat. 

Danas su organizacije civilnog društva ispred Sabora uputile zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj. U pismu su istaknuli kako će se zajedno boriti da Mirela dobije svoja prava.

Video: Žena čiji je slučaj potresao Hrvatsku: Doktor me pitao 'Biste li ubili dijete s tumorom koje ima dvije godine?'

 

Komentara 85

Avatar kastanjer2
kastanjer2
13:13 06.05.2022.

Ovo je napuhana tema do boli. Nevjerojatan pritisak se radi da bi doktori ubili dijete.

MA
Marcos2
13:25 06.05.2022.

Zašto bi ga ubili?kad se nešto pokvari,bacimo to?

ID
Idimidođimi
14:01 06.05.2022.

Podrška djetetu i hrvatskim liječnicima! Etički su postupili kako je trebalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije