Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mijić o pomoći iz EU: 'To nisu pokloni, nego spuštanje gaća za novac'

Macan je također ocijenio da je desnica konsolidirana te da Plenković ne može dobiti ništa desničarenjem nego da mora tražiti glasove u centru
27. svibnja 2020. u 23:00 11 komentara 3785 prikaza
Otvoreno
Foto: HRT

Postoje realne šanse da će hrvatski građani nakon parlamentarnih izbora u srpnju morati na ponovljene izbore na jesen, složili su se komunikacijski stručnjaci Krešimir Macan i Ankica Mamić govoreći o nadolazećim parlamentarnim izborima u večerašnjoj emisiji Otvoreno

zaštita od zaraze Na izborima oko 8 tisuća članova povjerenstva, HZJZ objavio čega se trebaju pridržavati

Macan je rekao da po prvim istraživanjima zasad HDZ ima blagu prednost pred Restartom te da je jasno da će treći blok biti Miroslav Škoro, a Most se bori za nekoliko mandata. - Jasno je da nitko neće osvojiti većinu da može sam sastaviti Vladu, trebat će mu koalicijski partner, rekao je Macan, dodajući da se ne bi iznenadio da idemo u ponovljene izbore.

Slično misli i Mamić. - Je li realno da imamo još jedne izbore na jesen? Moguće je, rekla je Mamić, izrazivši nadu da će naši političari biti odgovorni i shvatiti da Hrvatskoj zbog teške situacije treba Vlada s punim mandatom, a ne tehnička vlada.

Macan je također ocijenio da je desnica konsolidirana te da Plenković ne može dobiti ništa desničarenjem nego da mora tražiti glasove u centru. - HDZ, kad se preračuna, gledajući neodlučne, oni su na oko 30, Škoro može doći do 15, i tu je Most tih 5. To je onih 50 posto na desnici, rekao je dodajući da je na ljevici ogromna rupa.

-  Ljevica ima 26, 28, koliko sad, kako koja anketa daje, 30. Ostaje 20 posto glasova koji su centar i lijevo i pitanje je hoće li tu netko uzeti mandate SDP-u. Ako ostanu podijeljeni, neće - smatra Macan.

Sezona grilla je počela UPALITE ROŠTILJE! Sezona grilla je počela, našli smo i najbolje recepte koje možete isprobati

Koliko će sučeljavanja presuditi?

Leinert-Novosel smatra da su sučeljavanja Plenkoviću odlična strana, dok je predsjednik SDP-a i čelnik oporbe Davor Bernardić puno manje spretan u javnim nastupima.

- Moram priznati da mi je unaprijed jasan finale jednog takvog raspleta sučeljavanja. Ako se bude radilo onako kako se meni čini, a to je prosuđivalo prema vodećim osobama, onda bi to moglo značiti prognozu za ovu HDZ-ovu stranu u smislu većeg broja glasova, rekla je Leinert-Novosel.

Jedan od gostiju bio je i Mate Mijić, komunikacijski savjetnik i bivši šef kampanje Miroslava Škore, koji je kritički komentirao današnje predstavljanje europskih sredstava gospodarskog oporavka rekavši da se ne radi o poklonima već o "spuštanju gaća za novac".

Crobarometar CROBAROMETAR HDZ zadržao prednost i pred koalicijom Restart

- Imamo priliku dobiti povoljan zajam, rekao je Mijić.

- Dio novca se planira kao zajam, a dio bespovratno, kazala je Mamić.

- Ali i taj bespovratni dio ide iz zajma, uzvratio je Mijić.

- Svi novci idu iz nekog zajma, zaključila je Mamić.

Mijić je komentirao i svoj odnos sa Škorom ističući da između njih dvojice nije "pukla ljubav", već su prijatelji kao što su i bili, ali se Škorin tim kod osnivanja stranke odlučio za stranački PR što nije njegov profesionalni izbor.

 

>> VIDEO Ante Pranić o planovima za teritorijalni preustroj Hrvatske 


 
PRATITE UŽIVO
Glasali Plenković, Bernardić, Škoro... Raspudići stigli s bebom. Na jednom biralištu intervenirala hitna pomoć
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  nema besplatnih kolača iz eu...

 • Deleted user:

  Hrvatska ima više štete nego koristi od EU-a i nakon ovih izbora će probriselske stranke HDZSDP sklopiti koaliciju pod izravnom naredbama od Merkelice i Makarona.

 • PIvan:

  Ako je naslov tocan, onda ce to nasi politicari tu pomoc sigurno srediti.