Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Migracijska politika presudan je ispit za budućnost Europe'

Kancelarka se već tjednima zauzima za uspostavu jedinstvenog sustava azila s boljom raspodjelom migranata u Europi
14. lipnja 2018. u 00:20 6 komentara 709 prikaza
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Angela Merkel je ocijenila u srijedu da je migracijska politika "presudan ispit" za budućnost Europe, u trenutku kada je kontinent zahvatila ozbiljna kriza i kada se čuju prijedlozi o zatvaranju granica.

srb ispovijest migranata 'Mislili smo da dolazimo na sigurno, a u Hrvatskoj su nas dočekali mecima'

"Za mene je pitanje kako pristupiti migraciji neka vrsta ispita presudnog za budućnost i za jedinstvo Europe", rekla je njemačka kancelarka na tiskovnoj konferenciji.

Angela Merkel
1 / 7
Migranti u Italiji

"Upravo u tim trenutcima Europa, sučeljena s tim pitanjem koje ju slabi, mora dati odgovor, ne jednostran, nego usklađen, dogovoren na temelju ugovora s drugim (zemljama) kako bismo doista zajednički djelovali", dodala je.

Da bi to funkcioniralo, moramo povesti računa o "interesima svake zemlje", istaknula je Merkel.

Migranti na brodovima u Italiji Orbanizacija sve jača Italija zatvara luke za migrante, Europa se pretvara u tvrđavu

Takvo stajalište dolazi u času kada su talijanski, austrijski i njemački ministar unutarnjih poslova, tvrdolinijaši u gorućem migrantskom pitanju, priopćili u srijedu da žele uspostaviti "osovinu dragovoljaca" koji će suzbijati ilegalnu imigraciju.

Tu "osovinu" čine talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, austrijski Herbert Kickl, obojica krajnji desničari, i njihov konzervativni njemački kolega.

To je novi težak udarac za Merkel koja je već na meti kritike u zemlji zbog svoje odveć velikodušne politike azila a sada se mora boriti i sa svojim ministrom unutarnjih poslova, veoma konzervativnim Bavarcem Horstom Seehoferom.

Mario Kunasek Mario Kunasek, ministar obrane Austrije Austrijanci vole svoju vojsku još više nakon vala izbjeglica 2015.

Kancelarka se već tjednima zauzima za uspostavu jedinstvenog sustava azila s boljom raspodjelom migranata u Europi, o čemu će se raspravljati na susretu na vrhu EU-a krajem lipnja.

"Italija je primila velik broj migranata i to je jedan od problema na koje nailazimo", rekla je. "Moramo odgovoriti na potrebe svih u Europskoj uniji. To je poput kvadrature kruga, ali Europa mora i dalje biti solidarna", zaključila je.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Angela Merkel
1 / 12
Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu! Italija - 362 000 aktivnog osoblja, 586 tenkova i oko 750 zrakoplova Italiju stavlja u 10 najmoćnijih vojnih sila svijeta. 
Angela Merkel ZAJEDNIČKO PRIOPĆENJE Merkel: Trumpove poruke na Twitteru o G7 'otrežnjujuće i deprimirajuće'
Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
  • @ploto@:

    Kancelarka je integralni dio problema ilegalnih migracija i kao takva ne može biti dio riješenja.Nju još drži Soroš i kabala,ali neće još dugo ta veleizdajnička,oportunistička politika kojoj je cilj uništiti EU nacionalne države.

  • CROLINDA:

    neka ih kolege masoni pošalju na stan Dubrovačkom biskupu Uziniću - on je rekao da u ovim migrantima vidi rješenje za slab natalitet u Hrvatskoj i za slabo naseljene krajeve Hrvatske- ali prvo neka ukloni iz stana križ i kršćanska ... prikaži još!a obilježja jer njih to vrijeđa i potiče ih na neprijateljstvo pobunu i nasilje – ali nema veze jer ispada po Biskupu Uziniću da je bolje da nestane katolika nego da nestane naroda – neka ima naroda neka se neko rađa pa makar to bili ostrašćeni neprijatelji Križa

  • zimerman:

    Njeno rijesenje je u stvari da primi jos (muslimanski) izbijeglica I da ih kako ona kaze pravilno rasporedi po Europi. Svi dobro znamo kako su prosle zemlje koje su ih primile , npr.Svedska je sad drzava broj jedan po silovanjima. ... prikaži još!ima. Ako im već treba radna snaga imaju cijelu centralnu i južno Ameriku većina su kršćani koji će se brzo integrirati u svaku Europsku državu . Sa prihvaćanjem muslimanski izbijeglica ,naivna Europa pod vodstvom političke ljevice je trenutno u procesu samoubojstva