Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrijanci vole svoju vojsku još više nakon vala izbjeglica 2015.

Postoje realne mogućnosti da Austrija, Mađarska i Hrvatska predaju zahtjeve za zajedničke projekte EU i na području vojne industrije
12. lipnja 2018. u 16:50 5 komentara 1273 prikaza
Mario Kunasek
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Mario Kunasek, austrijski ministar obrane iz SPÖ-a, bio je, jednako kao i naš ministar Damir Krstičević, profesionalni vojnik, što drži da je prednost. Kaže da Austrijanci shvaćaju potrebu većeg investiranja u vojsku, naročito nakon 2015. i velike migrantske krize. Za razliku od HV-a, zaštita granica od ilegalnih migranata u Austriji je posao i policije i vojske. Razgovor je vođen prije zaoštravanja zbog novog vala izbjeglica.

srb ispovijest migranata 'Mislili smo da dolazimo na sigurno, a u Hrvatskoj su nas dočekali mecima'

Je li pozicija Austrije kao neutralne države zrela za preispitivanje?

Bilo bi dobro da pozicija Austrije ostane i dalje neutralna, jer to donosi nove mogućnosti i šanse. Sam ostanak u neutralnoj poziciji ne isključuje našu uključenost u događanja, jer Austrija je zbog svog položaja i dosad bila, a i ubuduće će moći biti, posrednik u nekim konfliktnim situacijama. Prema tome, radit ćemo na tome da ostanemo neutralni, ali uključeni.

Nije li zadržavanje na neutralnoj poziciji i izvjesni hendikep. Gledamo li Poljsku i zemlje Baltika, one ne žele neutralnost, u strahu od opasnosti od Rusije. Osjećate li i vi tu opasnost od Rusije?

U našoj poziciji vidim prednost, a ne hendikep. Austrija oduvijek ima tu poziciju neutralnosti i vrlo smo dobri u pregovorima, kao u slučaju kada smo se angažirali u konfliktima na zapadnom Balkanu, između Hrvatske i Slovenije i tijekom migracijske krize. Mi možemo doprinositi jer je stvar u tome da razgovaramo jedni s drugima, a ne jedni o drugima.

Prisega Prisega ročnika Krstičević: Hrvatski vojnik je brend cijenjen u društvu

Kakva je popunjenost u austrijskoj vojsci, odazivaju li se regruti na služenje vojske?

Imali smo sreću da je na referendumu 2013. narod izglasao zadržavanje vojne obveze, a bez toga bi bilo jako teško popuniti vojsku. Druga je sreća što se u Austriji vojska smatra vrlo atraktivnim poslodavcem, tako da u nju, primjerice, rado prelaze i policajci, a prije je bilo obrnuto. Uz to, primjenjujemo i sustav policije, u svakom slučaju situacija s vojskom je jako dobra. Imamo 22.000 profesionalnih vojnika i svake godine oko 15.000 regruta, koji su ujedno i dobar pomladak za profesionalni dio. No, zakonodavni dio priče nije zadovoljavajući jer su na snazi i propisi o državnim i javnim službenicima iz pedesetih godina, koji sada ruše atraktivnost vojnog zanimanja, pa iduće godine idemo u promjene.

Mario Kunasek | Autor : Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Koliki se postotak mladih radije odlučuje za civilno služenje vojske?

Oko 50 posto. Izuzetno nam je važno da imamo dovoljno vojnih obveznika, jer s profesionalnom vojskom ne bismo mogli obaviti sav posao vezan uz sigurnost zemlje. Oni koji služe civilni vojni rok rade to u Crvenom križu, raznim socijalnim ustanovama, u vatrogastvu i služe dva mjeseca dulje od vojnika, dakle osam mjeseci. Smatramo da je dobro da polovina pozvanih regruta odlazi na civilno služenje vojnog roka jer tako zadovoljavamo i velike društvene potrebe.

Moderni oružani sustavi su izuzetno skupi, pa i za bogate zemlje poput Austrije. Koji su vaši prioriteti?

Što se tiče vojnog proračuna, on je dugo bio ispod željene razine, no u posljednjih nekoliko godina krenulo je nabolje. Godinama smo štedjeli pa smo sada prikupili novac. Prioritet je zaštita vojnika, investiranje u zaštitnu i dodatnu vojnu opremu. Potom slijede investicije u helikoptere te u nadzor zračnog prostora, nešto slično poput vašeg prioriteta nabave eskadrile F-16. A tek nakon toga dolaze na red ostali skuplji oružani sustavi.

Viktor Orban Ima potrebnu većinu Orban mijenja ustav da bi zabranio imigraciju?

Idete u nabavu nove borbene eskadrile, a što je s vašim Eurofighterima, ne lete zbog nedostatka rezervnih dijelova?

Nemamo tako velikih problema s Eurofighterima kao Njemačka (smijeh). Naši lete, ali se pripremamo za nabavu novih aviona. Komisija će uskoro završiti vijećanje, pa ćemo imati rješenje o tome koje ćemo zrakoplove nabaviti od 2020. Inače, ja sam već šesti austrijski ministar obrane koji se mora baviti Eurofighterima...

Troši li Austrija i dalje manje od jedan posto BDP-a na vojsku?

Taj je postotak sada nešto viši i ja bih rado da imamo još veći proračun, no kako Austrija bilježi dobar rast gospodarstva i BDP-a, ja imam više novca za vojsku nego moji prethodnici.

Mario Kunasek | Autor : Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Radi li austrijska javnost probleme zbog vojnih troškova i misli li da bi taj novac trebalo trošiti na druge potrebe?

Ne, Austrijanci nemaju tih problema, a još pozitivniji je odnos naše javnosti prema vojsci nakon 2015. i velikog vala migranata, kada su naši građani shvatili da treba imati i snažnu vojsku i snažnu policiju. Vlada, inače, planira za 2020. i 2021. porezna rasterećenja. Vojni proračun sada iznosi 2,25 milijardi eura godišnje.

Je li u Austriji uobičajeno da ministar obrane bude bivši profesionalni vojnik?

Bio sam vojnik i tek sam drugi po redu takav ministar. Smatram da je to ipak prednost jer takav ministar govori jezikom vojnika i poznaje sustav, ako to nikada niste probali, onda će vam posao ministra obrane biti teži.

migranti uzbuna Skočio broj migranata na novoj balkanskoj ruti

Na kakvoj je razini vojna suradnja Austrije i Hrvatske?

Postoji vrlo dobro partnerstvo i suradnja naših dviju vojska. Uz to, mi takvo partnerstvo imamo i s Mađarskom. Postoje realne mogućnosti da naše tri zemlje predaju zahtjeve za zajedničke projekte Europske unije, također i na području vojne industrije. To je partnerstvo posebno važno u ovim kriznim vremenima.

Mario Kunasek
1 / 9
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un došao je u Singapuru gdje će se sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.
Sebastian Kurz Austrijski kancelar Kurz: Protjerat ćemo 60 imama i zatvoriti sedam džamija u Austriji
Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • Menjik:

    napokon neki clanak a da nije iz regiona.

  • Deleted user:

    Austria ima obvezni vojni rok mi ga ukinuli.Kod nas je sve obrnuto i naopako.

  • vorda400:

    Mislim da se Izraelu neće sviđati ponovna suradnja Austrije i Hrvatske pogotovo kad je riječ o vojsci zadnji put je ta suradnja završila kod Staljingrada 🤣🤣🤣