Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispovijest migranata

'Mislili smo da dolazimo na sigurno, a u Hrvatskoj su nas dočekali mecima'

srb
Foto: Dino Stanin/Pixsell
10.06.2018.
u 18:36

AYS je o ovom slučaju do sada izvijestio i Ured Pučke pravobraniteljice i Pravobraniteljice za djecu te je uložio pritužbu na rad unutarnjoj kontroli MUP-a.

Nevladina organizacija Are You Syrious objavila je na svom Facebook profilu svjedočanstva obitelji djece koja su nedavno ranjena u kombiju kod Donjeg Srba. Njihov status prenosimo u cijelosti. 

AYS je stupio u kontakt s obiteljima ranjene djece dan od njihovog dolaska u zagrebačko prihvatilište za tražitelje azila Porin. U razgovoru su nam rekli nekoliko zabrinjavajućih stvari – prije svega to da su sve ranjene osobe u kombiju stajale, uključujući dvanaestogodišnjeg dječaka iz Iraka koji je zadobio prostrijelnu ranu lica, njegovog oca koji je zadobio ranu od metka u donjem dijelu leđa te dvanaestogodišnju djevojčicu koja je zadobila prostrijelnu ranu trbuha i ramena. To bi mogao biti važan podatak u daljnjoj istrazi koja bi trebala utvrditi što se zapravo dogodilo u noći 30.5. kada je pucano na kombi u kojemu je bilo dvadesetdevetoro izbjeglica, od toga petnaestoro djece. Najmanje ima samo četiri godine.

srb
1/15

Kada se pucnjava dogodila, kažu da su čuli mnogo hitaca. Nakon što je krijumčar napokon zaustavio vozilo i pobjegao, a policijski službenici došli do vozila i otvorili ga, ljudi su počeli izlaziti iz kombija. Kako su izlazili, navode da ih je policija udarala. Udarali su muškarce, uključujući i ranjenoga oca.

Roditelji djece navode kako su vikali ‘Ambulans! Ambulans!’, želeći time reći policiji kako je djeci potrebna hitna medicinska skrb, no kažu da je jedan od policajaca izvadio pištolj, uperio ga u roditelje i rekao ‘Shut up! Shut up!’. Iako je bio mrak, obitelji navode kako se krv mogla vidjeti po djeci i odjeći, te da je krvi bilo i po cesti. Bili su primorani sjesti te svaki puta kada bi netko pokušao ustati, vikali bi ‘Sit down!’

Hitna pomoć je ranjenu djecu prevezla bez pratnje roditelja. Nakon toga, grupa je odvezena u, kako navode, zatvor, u kojemu su muškarci i žene bili smješteni odvojeno. Pritvoreni su bili od večeri do jutra. Nikakva informacija im nije dana. Navode da su potpisali i jedan papir koji im nije preveden te da nisu razumjeli što potpisuju. Niti u jednom trenu nije im osiguran prevoditelj.

Idućeg dana obitelji dvoje ranjene djece odvezene su u hostel i to navode kao jedini primjereni tretman kojega su do tada iskusili. Navode i pozitivni primjer jedne policajke u civilu koja je s njima razgovarala ljubazno, umirujući ih. Obitelji, vidno potresene i ustrašene, kažu kako su mislile da dolaze na sigurno bježeći od rata u Iraku, no da su umjesto toga i u Hrvatskoj dočekane mecima. Cijelo ovo vrijeme, maleni dječak i dalje se nalazi u dječjoj bolnici i čeka operaciju.

AYS o ovom je slučaju do sada izvijestio i Ured Pučke pravobraniteljice i Pravobraniteljice za djecu te je uložio pritužbu na rad unutarnjoj kontroli MUP-a. Svi naši sugovornici odlučni su ispričati priču, a mi je objavljujemo s njihovom dozvolom, u nadi da će se njihov glas čuti.

 

Komentara 106

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
19:01 10.06.2018.

Mogli su lijepo sa putovnicom i vizom doći na granični prijelaz i sigurno nitko nebi pucao ni galamio, ovako na divljačke i nasilne metode ulaska u zemlju dobili su jedini mogući odgovor. Sada treba pokrenuti postupak protiv roditelja djece iz kombija radi ugrožavanja sigurnosti djece

PE
Peet
18:59 10.06.2018.

Da ste isli legalnim putem nitko ne bi pucao po Vama. Odite svojoj muslimanskoj braci. Pustite nas s krizem da zivimo kako smo naucili.

RI
rikavac
19:14 10.06.2018.

Bjezeci od rata u Iraku? Zar nije rat stao u Iraku? Zar nije Amerika uvela demokraciju u Iraku da se osjecaju sigurno i slobodno? Bio je rat i kod nas pa kad su nas cetnici napadali bjezali smo i prvi susjedni grad koji je bio oslobodjen ili pod kontrolom HV nismo bjezali 2000km. Majku vam jebem teroristicku samo tuci gocna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije