Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVLJEN DOKUMENT

Merkel u tajnosti nudila Trumpu milijardu eura 'na crno'

Foto: DPA/REUTERS/PIXSELL
1/5
10.02.2021.
u 12:55

Objavljen dokument o pokušaju tajnog sporazuma o kupnji mira za rusko-njemački plinovod Sjeverni tok 2

Polaganje cijevi na danskom dijelu trase kontroverznog i zamalo dovršenog rusko-njemačkog plinovoda Sjeverni tok 2 nastavljeno je ovih dana i trebalo bi biti dovršeno do kraja travnja, javljaju njemački mediji. Njemačke vlasti i dalje inzistiraju na dovršetku izgradnje tog plinovoda, unatoč američkim sankcijama koje ga pokušavaju zaustaviti.

“Dno političke kulture”

Novi predsjednik njemačke vladajuće stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Armin Laschet prošloga je tjedna izjavio da Njemačka ne smije odustati od Sjevernog toka 2 u znak prosvjeda protiv ponašanja Rusije u slučaju Alekseja Navaljnog, ruskog oporbenjaka i blogera kojeg je režim najprije pokušao ubiti u atentatu vojnim otrovom novičokom, a potom ga je strpao u zatvor kad se Navaljni, poslije oporavka u Njemačkoj, odvažio vratiti u svoju domovinu. Laschet smatra da taj slučaj Navaljnog ne treba povezivati s, kako kaže, privatnim gospodarskim projektom kakav je novi plinovod za plin iz Rusije.

– Mislim da je to dno političke kulture kada se umjesto trezvene rasprave o nekom problemu pokušavaju nametnuti klišeji – rekao je Laschet za agenciju Reuters.

No, iako se svi vodeći njemački političari – od kancelarke Angele Merkel i predsjednika države Frank-Waltera Steinmeiera do novog šefa CDU-a Lascheta i SPD-ovih političara u Vladi i Bundestagu – trude naglasiti da je Sjeverni tok 2 privatni ekonomski, a ne državni projekt, te da država slijedom toga nema što odlučivati o njegovu zaustavljanju zbog (geo)političkih razloga, jedan potez njemačke vlade pokazuje suprotno. Već se pisalo o tome kako je njemačka vlada ljetos u tajnosti ponudila tadašnjoj administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uložiti milijardu eura u LNG terminale za uvoz američkog ukapljenog plana, a zauzvrat traži da se ne uvode američke sankcije protiv Sjevernog toka 2.

Sada je objavljen i dokument o tom pokušaju tajnog sporazuma o kupnji mira za ruski plinovod i ta bi objava mogla pokrenuti skandal za Merkeličinu vladu, ali i SPD-ova ministra fnancija Olafa Scholza, koji je pisao ponudu Amerikancima. Novinar tabloida Bild Julian Roepcke naziva tu ponudu korupcijom jer njemačka vlada, zaobilazeći parlament, nudi milijardu eura poreznih obveznika Trumpovoj vladi, od koje također traži da zaobiđe proceduru u Kongresu, a sve s ciljem od kojega u konačnici najveću korist ima Putinov režim.

Ukrajina ogorčena

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier ovih je dana, u intervjuu za Rheinische Post, branio projekt Sjevernog toka 2 tvrdnjom da su dobri energetski odnosi jedan od posljednjih mostova koji Putinovu Rusiju spajaju s Europom. Sugerirao je da ne treba dizati u zrak te posljednje mostove, a pogotovo da to ne treba činiti Njemačka, i podsjetio je na njemačku invaziju na SSSR u II. svjetskom ratu.

– U ratu je na području tadašnjeg Sovjetskog Saveza stradalo više od 20 milijuna ljudi. To ne opravdava današnje krive poteze u ruskoj politici, ali ne bismo smjeli izgubiti iz vida širu sliku – rekao je Steinmeier.

Na to je reagirao ukrajinski veleposlanik u Berlinu Andrij Melnyk: “upitni povijesni argumenti izazvali su čuđenje i indignaciju u Ukrajini”, piše on.

Komentara 38

TK
tkoznaa
14:35 10.02.2021.

Koja blamaža. Sporno je što Njemačka poduzeća hoće osigurati plin za svoje gospodarstvo i stanovništvo. Nijemci nude da će i od američih proizvođača otkupljivati ukapljeni plin. I gle čuda Nijemci su zločesti!!! Ameri im brane da za svoje novce od Rusa kupuju što im treba, kao fol zbog Novaljnog, a u biti je jasno da američko gospodarstvo zaostaje sve to više za ostalim regionalnim gospodarstvima u svijetu. Ameri udaraju sankcije, neka ih tuku ali treba im isto vratiti! Okrenuti se drugim zemljama u Aziji i Africi, Kinezi su se okrenuli Africi a o tome se čuti! Zato naprijed Nijemci, naši prijatelji Ameri su nam uzeli europsko cjepivo do zadnje doze!

TO
Tomisl
13:42 10.02.2021.

Sve je moguće, svi politićari imaju svoje afere ne samo Hrvatski.

SI
sisavac
14:51 10.02.2021.

a kolko su ameri nudili merkelici kad se otkrilo da joj američke službe prisluškuju telefon? pitam za jednog prijatelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije