Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Megaproces s kakvim se hrvatski pravni sustav još nije sreo

Za tako velik proces, i to u doba pandemije, odgovarajuće su samo 3-4 sudnice
20. rujna 2020. u 23:55 1 komentara 557 prikaza
Zagreb: Ivica Todorić i drugi optuženi na suđenju uz obavezne zaštitne maske preko lica
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Iako će mnogi podaci vezani za aferu Agrokor u javnost izlaziti još godinama, već sada po onim osnovnim brojkama koje smo doznali u utorak, nakon što je 459 stranica velika optužnica stigla na zagrebački Županijski sud, možemo utvrditi da je riječ o slučaju s kakvim se hrvatski pravni sustav do sada nije susreo. Šteta od 1,2 milijarde kuna, 15 okrivljenika, 84 svjedoka, istraga koja je za 14 mjeseci probila sve rokove i koštala 11,5 milijuna kuna, spis koji (trenutačno) broji 83 tisuće stranica... S obzirom na sve te nadrealne brojke postavlja se i pitanje hoće li i za vođenje samog kaznenog postupka možda vrijediti neka drukčija pravila od onih po kojima je naše pravosuđe do sada radilo.

FRAN OLUJIĆ Todorićev odvjetnik najavio žalbu na optužnicu: Tvrtka koja je radila vještanje je u sukobu interesa

Sutkinja Željka Skomeršić

Samu proceduru koja prethodi eventualnom sudskom postupku koji, vrlo vjerojatno, neće krenuti do kraja ove godine, objasnio nam je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića. A o tome što nas, s obzirom na velik broj optuženika, čeka kad i ako suđenje uopće počne te o tehničkoj mogućnosti izvođenja tako masovnih rasprava u doba epidemije, porazgovarali smo s Krešimirom Devčićem, glasnogovornikom Županijskog suda u Zagrebu.

– Spis će prvo dobiti predsjednika optužnog vijeća koji će onda provesti prvu kontrolu optužnice u smislu toga sadrži li optužnica sve što po Zakonu o kaznenom postupku (ZKP) mora sadržavati ili je državni odvjetnik napravio neki formalni propust – kaže Fran Olujić. A upravo to bit će i prvi zadatak sutkinje Željke Skomeršić, koja će biti predsjednica optužnog vijeća u slučaju Agrokor te će odlučivati o valjanosti same optužnice.

Skomeršić je na mjesto sutkinje zagrebačkog Županijskog suda imenovana odlukom Državnog sudbenog vijeća u listopadu 2017. godine, a na tu je poziciju došla s Općinskog kaznenog suda, gdje je kao sutkinja radila deset godina. Nakon što se uvjeri da tužitelji nisu napravili neki formalni propust, a takvih propusta nema u, tvrdi Olujić, više od 99% slučajeva, optužnica se šalje na dostavu svim okrivljenicima osobno poštom preporučeno s dostavnicom da postoji dokaz da su je primili i kad su je primili. Optužnica se isto tako šalje i svim njihovim braniteljima. Nakon što svi prime optužnicu, što bi moglo potrajati s obzirom na to da ih je ovdje 15 i da ne žive svi u Hrvatskoj, počinje teći rok od osam dana za davanje odgovora na optužnicu.

Zagreb: Ivica Todorić nakon izlaska iz suda dao izjavu okupljenim novinarima 'plenković usmjerava krivnju' Todorić: Optužnica je politički akt premijera, pokušava se prikriti najveća korupcijska afera

– Taj rok od osam dana nije neprekoračiv, on je sličan onom roku koje je DORH imao za dovršetak istrage. Prekoračio ga je za 14 mjeseci i nikome se ništa nije dogodilo, tako da ga možemo prekoračiti i mi, samo što se ovdje optužno vijeće može sastati i odlučivati o valjanosti optužnice bez obzira na to dobije li od nas odgovor ili ne – objašnjava odvjetnik Olujić.

Nakon što se sastane, optužno vijeće ima tri opcije – optužnicu može odbaciti, potvrditi ili je vratiti na doradu. Odbacivanje optužnice u praksi se događa vrlo rijetko, a da bi se to dogodilo, vijeće bi moralo smatrati da je nerazmjer iz onoga što se tvrdi u optužnici i do sada prikupljenih dokaza toliki da se uopće ne može voditi daljnji kazneni postupak. Optužnica se na doradu DORH-u vraća kada vijeće nije zadovoljno nekim njezinim određenim aspektom, a u tom slučaju opet se otvara faza istrage. Ovisno o obujmu posla, tužitelji dobivaju konkretan rok do kojeg moraju prepraviti optužnicu.

Nakon što optužnica bude potvrđena, predmet dobiva svog predsjednika vijeća koji će voditi glavnu raspravu i onda on, nakon što se upozna s predmetom, šalje svim strankama poziv za glavnu raspravu. Da bi uopće počela glavna rasprava na tom prvom raspravnom danu, moraju biti prisutni svi okrivljenici i svi branitelji da bi se izjasnili najprije o osobnim podacima, a zatim i o krivnji u smislu smatraju li se krivima ili ne. U ovom slučaju to znači da bi u sudnici trebalo biti najmanje četrdesetak ljudi.

agrokor SLUČAJ AGROKOR Na sud stigla najočekivanija optužnica hrvatskog pravosuđa

Može i izvan zgrada sudova

– Eventualno tri ili četiri sudnice u Zagrebu imaju mjesta za održavanje takvih rasprava uz poštivanje svih epidemioloških mjera, po jedna na Općinskom kaznenom, Trgovačkom, Građanskom i Županijskom sudu, s tim da ona na Županijskom neće zbog potresa biti u funkciji još otprilike godinu dana – objasnio je sudac Krešimir Devčić, koji je nadodao da bi, čak i u slučaju da se situacija s koronom ne smiri, a sve dvorane pokažu se premalima za održavanje rasprava, one mogle biti organizirane i izvan zgrada sudova, a to čak i ne bi bio prvi put da se tako nešto događa. Tako je pripremno ročište u slučaju Forex, u kojem je bilo gotovo 700 oštećenika koji su mogli nazočiti raspravi, održano u dvorani zagrebačkog Studentskog centra.

VIDEO: ivica Todorić izlazi iz Remetinca

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje