Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Medicinska škola VŽ postat će referentni edukacijski centar za Hrvatsku, ali i zapadnu Europu

Počinje izgradnja Regionalnog centra kompetentno.sti inovativnih zdravstvenih tehnologija
22. srpnja 2021. u 08:08 4 komentara 3718 prikaza
Medicinska škola Varaždin
Foto: Ivica Beti
Pogledajte galeriju 1/2

U Medicinskoj školi Varaždin počinje izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija. Učenici i nastavniti dobit će dvostruko više prostora s novih 2300 četvornih metara, a postojeća zgrada preuredit će se u malu oglednu bolnicu s bolesničkim sobama, operacijskim salama, laboratorijima, raznim kabinetima i učionicama te prostorom za potrebe fizikalne medicine i terapije. Ugovor o građevinskim, obrtničkim i instalaterskim radovima vrijedan vrijednom 32,7 milijuna kuna potpisali su ravnateljice Medicinske škole Varaždin mr.sc. Mirjana Grabar Kruljac i Ivana Parćina ispred poduzeća Tromont, čija je ponuda odabrana kako ekonomski najpovoljnija u postupku javne nabave.

Anđelko Stričak i Neven Bosilj Ima i toga SDP-ov gradonačelnik i HDZ-ov župan razgovarali o suradnji na zajedničkim projektima

Škola je prvih 50 godina djelovala u okviru uršulinskog samostana u skromnim uvjetima, a 2006. preselila se u postojeću zgradu.

- I dalje smo u nedostatnim uvjetima, u dvije smjene, bez dvorane, s radom subotama, no 2018. godine se strukovno obrazovanje stavilo u prvi plan te su škole dobile priliku ojačati svoje materijalne i ljudske resurse. Tada smo proglašeni najboljima u svojem sektoru i imenovani Regionalnim centrom kompetitivnosti te krenuli s pripremama projekta čije rezultate vidimo danas. Osim današnjeg Ugovora, čeka nas i provedba drugog projekta čiji je cilj stvaranje centra izvrsnosti jezgre zdravlja - istaknula je ravnateljica.

Medicinska škola Varaždin | Autor : Ivica Beti Foto: Ivica Beti

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je da je prije mjesec dana potpisan sličan ugovor za opremanje dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi. U Varaždinskim Toplicama u tijeku je izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždinem, potpisan je ugovor za projektiranje centralnog operacijskog bloka i kreće se s projektiranjem nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo. Investicije će premašiti milijardu kuna. Za učenike Medicinske škole bit će organizirana cjelodnevna nastava, a škola će dobiti i kuhinju s blagovaonicom.

To je, kako je najavljeno, tek prva etapa velikog i značajnog projekta, kojom će biti stvoreni prostorni uvjeti na temelju kojih će Medicinska škola postati referentni edukacijski centar iz područja medicine za cijelu Hrvatsku, ali i zapadnu Europu. U rekonstrukciju i dogradnju Medicinske škole i uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija ukupno će biti uloženo 78,6 milijuna kuna kroz dva projekta.

Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva
IZ MEĐUGORJA
Oglasio se Zdravko Mamić: Ja sam uvijek navijao za Zvezdu, Dinamo nije favorit
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
  • laptopxp1:

    Većina kvalitetnih projekata (za koje nisu potrebni Bogom dani resursi, nego je potrebna pamet stručnost i marljivost) realizira se na sjeverozapadu Hrvatske.

  • trade_mark:

    za to vrijeme sveučilište u zagrebu propada zahvaljujući rektoru koji je bio zaljubljen u bivšeg gradonačelnika. o njegovim prorektorima se također nema ništa lijepo za reći.

  • Pacta_Conventa:

    Po glavi stanovnika najvise doktora medicine i visih med sestara proizvodi Brodska zupanija , najvise doktora fizike i matematike Sinj , ali nikad nista u Hrvatskoj ne moze proci bez iki Zagreb ili VZ , kao da je ostatak zemlje ... prikaži još! kolonija doticne gospode , a recimo 1989 Osijek Sl. Brod Vukovar Vinkovci su imali veci BDP od Varszdina ili Cakovca ( po glavi stanovnika) tj Vukovar je bio najbogatiji grad u Jugoslaviji poslije Maribora