Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u ukrajini

Zelenski se oglasio: Rusko vodstvo past će nakon poraza u ratu

Volodimir Zelenski
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.05.2023.
u 23:17

Napadi prije zore dogodili su se zadnje nedjelje u svibnju kada glavni grad slavi Dan Kijeva. Dan se obično obilježava uličnim sajmovima, koncertima uživo i posebnim muzejskim izložbama

Napadi prije zore dogodili su se zadnje nedjelje u svibnju kada glavni grad slavi Dan Kijeva, godišnjicu svog službenog utemeljenja prije 1541 godinu. Dan se obično obilježava uličnim sajmovima, koncertima uživo i posebnim muzejskim izložbama – planovi koji su napravljeni i ove godine, ali u manjem opsegu. ''Povijest Ukrajine već je dugo iritantna za nesigurne Ruse", rekao je Andrij Jermak, šef ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, na svom Telegram kanalu. Preliminarne informacije pokazuju da je zračni napad bio najveći napad dronovima na Kijev od početka ruske invazije u veljači 2022., poručio je Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave. Rusija je u napadu koristila bespilotne letjelice Shahed, iranske proizvodnje, dodao je.

Video: Rusija je izvela najveći napad dronovima na glavni grad Ukrajine uoči Dana Kijeva

 

Tijek događaja:

23:00  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će rusko vodstvo pasti nakon poraza Kremlja u ratu protiv Ukrajine.

"Kijev i svi naši gradovi, cijela Ukrajina okončat će povijest moskovskog despotizma koji jako dugo zarobljava mnoge narode", rekao je Zelenskij u svom svakodnevnom video obraćanju. Ovom prilikom nije se obratio javnosti iz svog ureda kao obično, već na ulici ispred predsjedničkog ureda u Kijevu. Ukrajinska protuzračna obrana uspjela je gotovo u potpunosti odbiti jedan od najvećih ruskih napada bespilotnim letjelicama od početka rata, rekao je Zelenskij, dodavši da je Moskva pokušala Kijevu pokvariti dan grada.
Kijev je kroz svoju povijest preživio zločine, a preživjet će i ruske napade i neće dopustiti Rusima da ga osvoje, dodao je Zelenskij.
Oružje poput bespilotnih letjelica Šahed korištenih u napadu ne može spasiti ruske vladare, rekao je Zelenskij, dodajući da će Rusija izgubiti rat jer prezire život i kulturu.

14:10 - Jedna osoba je ubijena nakon što je Rusija izvela 19 napada na istočnu regiju Donjecka, priopćila je ukrajinska Nacionalna policija. U napadima je oštećeno ukupno 30 kuća, jedna tvornica, nekoliko automobila i gradska električna mreža. Vlasti su rekle da ima ozlijeđenih, ali nisu navele koliko.


12:54 - Šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je kako je uvjeren da su visoki dužnosnici Kremlja zabranili izvještavanje o njemu državnim medijima. Proglasio je pobjedu u Bahmutu ranije ovog mjeseca, ali kao znak koliko se smatra da je prekršio tabue Putinove Rusije, državna televizija ignorirala je pad istočnog grada 20 sati i nije emitirala Prigožinov pobjednički govor.

"Ono što je zabranjeno uvijek je slađe. Wagner nije sklizak sapun koji su birokrati navikli razbacivati posvuda", rekao je Prigožin.

"Apsolutno sam uvjeren da su zabranili (izvještavanje). To što birokrati na visokoj razini, te iste kule Kremlja, pokušavaju svima začepiti usta kako ne bi govorili o Wagneru, samo će dodatno pogurnuti narod. Dugoročno gledano, dugoročno je dva ili tri mjeseca, dobit će šamar od naroda jer pokušavaju svima začepiti usta i uši", rekao je Prigožin, pieš Sky News.

VEZANI ČLANCI: 


12:00 - Bivši agent FSB-a Igor Girkin optužio je šefa Wagnera Jevgenija Prigožina za "planiranje državnog udara" protiv vodstva zemlje, naveo je Institut za proučavanje rata američki think tank. Girkin je također optužio Prigožina za "kontinuirano kršenje ruskih zakona o cenzuri" protiv diskreditacije vojske, priopćio je Institut za proučavanje rata. Više pročitajte OVDJE.


9:31 - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je jače osiguranje oko ruske granice nakon porasta napada unutar zemlje. Jučer su dužnosnici rekli da su tri osobe ozlijeđene u ukrajinskom granatiranju Belgoroda - regije koja je bila meta proukrajinskih boraca i ranije ovog tjedna. Ruske regije Kursk i Belgorod koje graniče s Ukrajinom bile su najčešće mete napada.

Ruski predsjednik je rekao da je potez za jačanje sigurnosti bio osigurati "brzo" kretanje vojske i civila u ukrajinske regije koje su sada pod kontrolom Moskve. Putin je rekao da je zadatak granične službe FSB-a  "pouzdano pokrivati" linije u blizini zone borbe.

"Potrebno je osigurati brzo kretanje vojnih i civilnih vozila i tereta, uključujući hranu, humanitarnu pomoć, građevinski materijal koji se šalje u nove subjekte (Ruske) Federacije", rekao je Putin u poruci objavljenoj na Telegram kanalu Kremlja. 

8:51 - Ruski sustav protuzračne obrane uništio je nekoliko bespilotnih letjelica koje su išle prema rafineriji nafte u regiji Krasnodar u blizini Crnog mora, rekli su lokalni dužnosnici. "Nekoliko bespilotnih letjelica pokušalo se približiti području rafinerije nafte Ilsky u Krasnodarskom kraju", rekli su regionalni službenici za hitne slučajeve na Telegramu.

"Svi su neutralizirani, infrastruktura elektrane nije oštećena", kazali su

Dužnosnici nisu rekli tko je pokrenuo napad, ali rafinerija nafte Ilsky napadnuta je nekoliko puta ovaj mjesec. Jutrošnji napad uslijedio je nakon što je Moskva rekla da je Ukrajina jučer pogodila instalacije naftovoda duboko u Rusiji.

Kijev gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije i na teritorij pod ruskom kontrolom u Ukrajini.


8:32 - Ukrajinske zračne snage priopćile su da je Rusija lansirala ukupno 54 bespilotne letjelice - od kojih su 52 uspješno oborene. Tvrde da je Moskva ciljala vojne i kritične infrastrukturne objekte u središnjoj Ukrajini, a posebno u regiji Kijev.

Najmanje jedan muškarac je poginuo, a tri su ozlijeđena u udarima.

GALERIJA Žestok napad na Kijev

Volodimir Zelenski
1/14

8:15 - Ruski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu upozorio je na eskalaciju rata u Ukrajini dok Britanija i drugi zapadni saveznici stavljaju više oružja kako bi pomogli Volodimiru Zelenskom. Andrei Kelin je rekao da akcije zemalja NATO-a, "osobito" UK-a, riskiraju produljenje i pokretanje "nove dimenzije" u ratu.

"Rusija je 16 puta veća od Ukrajine. Imamo ogromne resurse", rekao je Kelin Lauri Kuenssberg za BBC.

"Prije ili kasnije, naravno, ova eskalacija može dobiti novu dimenziju koju ne trebamo i ne želimo. Možemo se pomiriti sutra."

Na pitanje o sve brojnijim dokazima o ratnim zločinima Rusije, veleposlanik je rekao da je Ukrajina ta koja čini ratne zločine. Zatim je promijenio stav i rekao da Ujedinjeni narodi nemaju ovlasti istraživati takve prijestupe.


7:51 - Ranije u nedjelju, upozorenje na zračni napad aktivirano je u 12 regija Ukrajine, od Volyna na sjeverozapadu do Dnjepropetrovska na jugoistoku. U objavi na društvenim mrežama, Kličko je pozvao stanovnike Kijeva da "ostanu u skloništima", upozoravajući na valove napada dronovima i "tešku" noć koja je pred njima. Rekao je da su najmanje dvije visoke zgrade u različitim četvrtima prijestolnice gorjele nakon što su ih pogodili fragmenti drona.

Kijevski dužnosnici također su izvijestili da su skladišta u južnom okrugu Holosiyivsky gorjela. Djelatnici hitne pomoći su raspoređeni. Najnoviji napad dogodio se dok stanovnici grada Dan Kijeva - popularan praznik u mirnim vremenima.

VEZANI ČLANCI:

Također je bilo izvještaja o eksplozijama u gradu Žitomiru, zapadno od Kijeva. Zračna uzbuna kasnije je ukinuta u glavnom gradu i diljem zemlje.

U svojim nedavnim napadima Rusija je koristila takozvane kamikaze dronove, kao i niz krstarećih i balističkih projektila. Napadi dolaze uoči očekivane ukrajinske protuofenzive.

U subotu je jedan od najviših ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika rekao za BBC da je zemlja spremna pokrenuti takvu operaciju. Oleksiy Danilov, tajnik moćnog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, rekao je da bi napad za ponovno preuzimanje teritorija od okupacijskih snaga predsjednika Vladimira Putina mogao započeti "sutra, prekosutra ili za tjedan dana".


7:49 - Ruske snage granatirale su grad Nikopolj teškim topništvom, rekao je Serhii Lysak, šef vojne uprave regije Dnjepropetrovsk. “Neprijatelj je iz teškog topništva ponovo gađao civilno stanovništvo. Agresor je tijekom noći dva puta granatirao Nikopolj, pri čemu je oštećeno šest privatnih kuća i dvije gospodarske zgrade”, napisao je Lysak u Telegramu.

U napadu su oštećeni plinski i glavni dalekovod, ali nema izvještaja o žrtvama, rekao je Lysak.


7:00 - "Eksplozije u Kijevu", rekao je Kličko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Informacije se razjašnjavaju. Detalji kasnije. Protuzračna obrana radi u regiji, ima oborenih ciljeva." Više od 40 ruskih bespilotnih letjelica za Kijev je oboreno, kažu dužnosnici. Svjedoci su izvijestili o nekoliko eksplozija nakon što su izdana zračna upozorenja za Kijev i veliki dio Ukrajine. Ludi su pozvani da ostanu u skloništima.


6:45 - Rusija je tijekom noći pokrenula veliki zračni napad u dva vala na Kijev u kojem je ubijena najmanje jedna osoba, rekli su dužnosnici, dok se glavni grad Ukrajine priprema za proslavu svog rođendana u nedjelju. Sustavi protuzračne obrane oborili su najmanje 20 bespilotnih letjelica koje su se kretale prema Kijevu, pri čemu su krhotine koje su padale ubile 41-godišnjeg muškarca i ranile 35-godišnju ženu u gradu, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

VEZANI ČLANCI:

Napadi prije zore dogodili su se zadnje nedjelje u svibnju kada glavni grad slavi Dan Kijeva. Dan se obično obilježava uličnim sajmovima, koncertima uživo i posebnim muzejskim izložbama – planovi za koje su napravljeni i ove godine, ali u manjem opsegu.

“Povijest Ukrajine dugo je iritant za nesigurne Ruse”, rekao je Andriy Yermak, šef ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, na svom Telegram kanalu. Nekoliko okruga Kijeva, daleko najvećeg ukrajinskog grada s oko 3 milijuna stanovnika, stradalo je u noćnim napadima, rekli su dužnosnici, uključujući i povijesnu četvrt Pecherskyi.

Reutersovi svjedoci rekli su da je tijekom upozorenja o zračnom napadu koje je počelo ubrzo nakon ponoći mnogi ljudi stajali na svojim balkonima, neki su vrištali napade usmjerene na ruskog predsjednika Vladimira Putina i slogane "Slava zračnoj obrani".


6:35 - Ruske snage presrele su dvije dalekometne krstareće rakete Storm Shadow koje je Ukrajini isporučila Velika Britanija, objavilo je u subotu rusko ministarstvo obrane.  Ministarstvo je također objavilo da je presrelo i američke rakete kraćeg dometa lansirane sustavom HIMARS te rakete HARM, te da je srušilo 12 dronova u zadnja 24 sata. 

Rusija nije navela gdje su se ta presretanja dogodila, no objavu je iznijela na dnevnoj konferenciji za novinare na kojoj izvještava o tijeku svoje invazije na Ukrajinu koju od početka naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Agencija Reuters nije mogla odmah provjeriti izvješća s bojišta. 

Ukrajinsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo Reutersu na zahtjev za komentarom.

Dužnosnici iz Kijeva prethodno su rekli da će oružje isporučeno iz zapadnih zemalja biti isključivo upotrijebljeno na ukrajinskom teritoriju protiv ruske vojske. 

Prema izvješćima ranije u subotu napadi dronovima dogodili su se duboko unutar ruskog teritorija i pogodili su naftovod.

Rusija za te napade okrivljuje Kijev. Ukrajina nije javno priznala da gađa ciljeve unutar Rusije, no viši dužnosnici u Kijevu su povremeno pozdravljali vijesti o uspješnim napadima dronovima na ruskom tlu.

New York Times u svom tekstu tvrdi kako američka obavještajna zajednica vjeruje da Ukrajina stoji i iza napada dronom na Kremlj ranije ovaj mjesec te da je Ukrajina posljednjih tjedana pojačala intenzitet napada na Rusiju.

Ključne riječi

Komentara 66

BI
billynik
08:36 28.05.2023.

"Ruske snage privremeno su ublažile svoje napade na opkoljeni istočni ukrajinski grad Bahmut" - kome su namijenjene ove bajke?

XA
xaron
23:32 28.05.2023.

…Rusko vodjstvo past če nakon poraza u ratu…Dakle cilj Zelenskog je pad Ruskog vodjstva ? To mi miriše na bojazan od gubitka svog vodjstva. Po ovome Ispada da i nema neke razlike izmedju Ukrajinaca i Rusa, jer su živjeli izmješanii skupa 1000 godina .

FE
felix56
23:23 28.05.2023.

Kada će ovaj propali komičar konačno da bude uklonjen sa vlasti? Trebalo je da ga Rusi uklone prvih dana sukoba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije