Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Institut za proučavanje rata

Opasne optužbe na račun šefa Wagnera; Bivši agent FSB-a: 'On planira državni udar'

Jevgenij Prigožin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
28.05.2023.
u 11:59

Bivši agent FSB-a Igor Girkin primijetio i da je Prigožin naredio Wagnerovim snagama da se povuku u njihove baze duboko u Rusiji uoči ukrajinske protuofenzive.

Bivši agent FSB-a Igor Girkin optužio je šefa Wagnera Jevgenija Prigožina za "planiranje državnog udara" protiv vodstva zemlje, naveo je Institut za proučavanje rata američki think tank. Girkin je također optužio Prigožina za "kontinuirano kršenje ruskih zakona o cenzuri" protiv diskreditacije vojske, priopćio je Institut za proučavanje rata.

Video: Wagner se povlači iz Bahmuta

"Girkin je upozorio na 'pobunu' ako Prigožinu bude 'dopušteno' da vodi Wagnerovu grupu", dodaje se u najnovijem ažuriranju. Također kako navodi Institut, Girkin je primijetio i da je Prigožin naredio Wagnerovim snagama da se povuku u njihove baze duboko u Rusiji uoči ukrajinske protuofenzive.

"Također je tvrdio da osoblje Wagnera nikada nije položilo zakletvu obećavajući da neće sudjelovati u borbama protiv Rusije ili njezine vojske", navodi Institut za proučavanje rata, javlja Sky News.

VEZANI ČLANCI:

Prigožin je jučer rekao da će Wagner kasnije odlučiti hoće li se boriti u Ukrajini ili u nekoj drugoj zemlji, što ISW kaže da ukazuje da on "zadržava sposobnost zapovijedanja vlastitom vojskom izvan formalne ruske vojne zapovjedne strukture".

GALERIJA Najsnažniji napad na Kijev od početka invazije

Jevgenij Prigožin
1/14

"Prigožinova odluka da povuče svoje snage iz Bahmuta i, očito, iz aktivnih borbi uoči ukrajinske protuofenzive je strateški upitna", dodaje se u izvješću.

Žestoki napadi na Kijev

Napadi prije zore dogodili su se zadnje nedjelje u svibnju kada glavni grad slavi Dan Kijeva Ukrajinske zračne snage priopćile su da je Rusija lansirala ukupno 54 bespilotne letjelice, od kojih su 52 uspješno oborene. Tvrde da je Moskva ciljala vojne i kritične infrastrukturne objekte u središnjoj Ukrajini, a posebno u regiji Kijev. Najmanje jedan muškarac je poginuo, a tri su ozlijeđena u udarima.

VEZANI ČLANCI:

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je jače osiguranje oko ruske granice nakon porasta napada unutar zemlje. Jučer su dužnosnici rekli da su tri osobe ozlijeđene u ukrajinskom granatiranju Belgoroda - regije koja je bila meta proukrajinskih boraca i ranije ovog tjedna. Ruske regije Kursk i Belgorod koje graniče s Ukrajinom bile su najčešće mete napada.

Komentara 2

XA
xaron
22:19 28.05.2023.

Rusi imaju dugu demokratsku tradiciju od Careva Romanovih ( 300 godina ) , Lenjina, Staljina…tako da Putinova vladavina izgleda kao demokratsko osvježenje.

DU
Deleted user
12:35 28.05.2023.

I poslije Putina novi Putin.....ha ha ....e moji Rusi. Narod koji je stvorio Dostojevskog, Čajkovskog, Tolstoja ima ovakve KGB klaune za stup društva u sprezi sa kerberima iz Čećenije....to mi nikako nije jasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije