Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lokalni izbori

Marin Jurjević: Kerum je abdicirao, on više ne dolazi ni kao turist

'03.11.2012., Split - Marin Jurjevic, politolog, predsjednik SDP-a Splita. Photo: Tino Juric/PIXSELL'
Tino Jurić/PIXSELL
05.11.2012.
u 12:00

Situacija je još lošija no što smo očekivali. No HDZ napada ovu vlast okrivljujući je za postojeće stanje. Nakon svega imaju političkog obraza optuživati

Marin Jurjević - Baja, saborski zastupnik i šef splitskog SDP-a, legenda je hrvatske socijaldemokracije. Jedan od najdugovječnijih predsjednika gradskog ogranka svoj ugled i reputaciju iskusnog političkog lisca stavio je u službu ispunjenja nimalo laganog zadatka – pomoći Ivi Baldasaru i svojoj stranci u osvajanju gradonačelničkog mandata u Splitu. Iako je pun optimizma i očekuje pobjedu, otvoreno govori i o nemalim poteškoćama s kojima se suočavaju.

Novi porezi, najave otpuštanja, smanjenje plaća, pad bitnih ekonomskih pokazatelja hrvatska su stvarnost. Hoće li se teška ekonomska situacija i pad životnog standarda odraziti na uspjeh SDP-a na lokalnim izborima?

Normalno da u politici puno toga utječe na lokalne izbore. Opća situacija u Hrvatskoj također će utjecati. Ova vlada za razliku od dosadašnjih otvoreno je prije izbora kazala da nas, kada osvojimo vlast, čeka krvav posao. Nije se krila istina.

Situacija je još lošija no što smo očekivali. No HDZ je sklon tome da napada ovu vlast okrivljujući je za postojeće stanje. Nakon svega imaju političkog obraza optuživati da se nedovoljno brzo popravlja ono što su oni ostavili, a to je ekonomska Hirošima. Društvo je u velikoj mjeri opljačkano, njime su vladale kvazielite koje ni po čemu nisu bile kompetentne, osim po političkoj podobnosti. Danas se na sudovima iznose programatska načela HDZ-a kao i realizacija tih programa. Takav HDZ opet uvjerava građane da je demokratska stranka koja će tobože Hrvatsku izvući iz gliba u koji ga je sama uvalila. Imaju snage i drskosti računati na zaborav i političko sljepilo. Stvara se atmosfera u kojoj se pokušavaju diskreditirati novi nositelji vlasti. Ipak, nećemo lagati, ljudima i dalje govorimo što nas čeka. Optužbe dolaze od tzv. pravovjerne ljevice do ekstremne desnice. HDZ igra na tu kartu iracionalnosti jer živi na sukobu, a ne na pozitivnim vrijednosti. Čitavo društvo žele pretvoriti u crno-bijelu sliku, a oni se javljaju kao nacionalno osviješteni iako se pokazalo da je ta osviještenost bila materijalno stimulirana, radilo se o zgrtanju bogatstva male skupine ljudi. U takvim okolnostima nama je djelovati.

Je li po vašem mišljenju vlada Zorana Milanovića socijaldemokratska i ljevičarska?

Kada ja to ne bih mislio, ne bih sudjelovao u takvoj vlasti. Moje je opredjeljenje socijaldemokratsko, a smatram da je hrvatskom narodu bliže ljevičarenje od desničarenja. Drugo je to što se povijesne note iskrivljuju nakon što je partitura odsvirana.

Ipak, Split je u posljednjih 20 godina imao samo jednog gradonačelnika iz redova SDP-a i to pola mandata jer ste ga dijelili s HSLS-om. Ovoga puta kandidaturu Ive Baldasara istaknuli ste godinu dana prije svih i krenuli u kampanju. Čini se da vam je jako važno osvojiti vlast u Splitu?

Točno je, važno nam je. Napravit ćemo sve, naravno u okviru fer političke igre, iako smo već izloženi silnom podmetanju i izmišljanju, da to ostvarimo. Po našim istraživanjima, koje su provele agencije, Ivo Baldasar pobijedit će u drugom krugu.

>> Nakon Keruma Grubišić? On je bizarna figura, Splitu se loše piše

Tko će s njim u drugi krug?

Don Ivan Grubišić, ako bude išao na izbore, jer on još nije svoju kandidaturu istaknuo. Po istim tim istraživanjima on ima najviše glasova u prvom krugu.

Hoće li Baldasar biti kandidat i vašeg tradicionalnog partnera HNS-a?

Mislim da hoće, mi tradicionalno imamo iznimno dobre odnose. Ali, ništa još nije potpisano. Nema nikakvih pritisaka. Spremni smo ići sami, a otvoreni smo za koalicije u svim oblicima.

Zašto se vi niste kandidirali?

Ima sposobnijih ljudi od mene za to. Svjestan sam da sam puno korisniji u Saboru i kao gradski vijećnik. Ja sam nastavnik, sa splitskog FESB-a otišao sam u politiku, više mi leži zastupnička uloga. Za operativni rad potrebne su vještine rukovođenja. Grad je kompliciran mehanizam.

Ivo Baldasar novo je lice u široj javnosti. Zašto ste baš njega izabrali?

Ivo je jedan kontrapunkt sadašnjem gradonačelniku. On je miran, pristojan, staložen, civiliziran, obrazovan čovjek s iskustvom na rukovodećim mjestima. Bio je direktor Kompasa za Dalmaciju, Atlasa, govori nekoliko svjetskih jezika, živio je vani. On nudi ozbiljnost ovom gradu koji je lutao od Velog mista do Keruma i eksperimentirao vlastitom sudbinom. Mislim da je vrijeme da izaberemo predstavnika ozbiljne političke snage. Baldasar nema mrlja. Dobro je i to što je za širu javnost on novo lice. Međutim, u politiku je ušao otvorena srca, a sada dobiva vrlo niske udarce.

Čini se da vas najviše bole udarci iz vlastitih redova. Kolika je šteta koju je SDP-u nanio veteran Vinko Bajrović, vaš nekadašnji profesor, koji je Baldasara nazvao dezerterom i pretpostavio mu Anđelku Visković, Kerumovu dogradonačelnicu?

Istina, predavao mi je, imao sam ga priliku u životu dobro upoznati. Želim istaknuti da nema sukoba u SDP-u i da Bajrović u 80-oj godini života u nastupu samozaljubljenosti predstavlja samo sebe. Na žalost, u jesen svog puta on je smogao snage pljunuti u lice svemu što je do sada radio i stranci koja mu je puno pružila. Ova je bjesomučna kampanja koju vodi besmislena. Ivo je otišao raditi u Italiju 1990., više od godinu prije početka rata. Mi smo u SDP-u zasuti reakcijama zgroženih članova. Baldasara smo na Gradskom odboru izabrali jednoglasno, svi smo uz njega. Izmišljena afera može donijeti štetu, ali Bajrović šteti najviše sebi.

Kakav je Kerum gradonačelnik?

Što reći o čovjeku koji više ni kao turist ne dolazi na svoje radno mjesto? On je de facto abdicirao. Grad vode Šundov i Visković za koje mislim da su sposobni, ali imam loše mišljenje o njihovoj politici. Kerum je sebi nanio štetu što je uopće ušao u politiku.

Kakve su šanse na izborima Željka Keruma ili nekoga od njegovih ljudi?

Kerum je ispričana priča, a to koaliranje njegove zamjenice Visković s dijelom SDP-a izmišljotina je koja je našla svoje mjesto u medijima. Bajrović će se i sam iznenaditi koliko mali značaj ima. U SDP-u Split nema frakcija, nisam u sukobu ni s kim premda mi se to imputira.

Bajrović je za Večernji list izjavio da njegovi problemi s vama datiraju otkad je Ranka Ostojića, a ne vas podržao za predsjednika gradskog ogranka.

Ostojić je preozbiljan političar da bi stajao iza tako nečega. S Rankom imam korektne stranačke odnose, on se bavi jednim od najznačajnijih resora u Hrvatskoj i zaista nije umiješan u ova prizemna podmetanja isfrustrirane osobe.

Je li moguć scenarij da se budući gradonačelnik Splita suoči s 4000 radnika Brodosplita na burzi, 1500 Konstruktorovih, naplatom gradnje Spaladium arene i Hajdukom u stečaju?

Moguće je, na žalost, da stvarnost dijelom bude takva. Nema Mesije, problemi neće otići čarolijom. Splitu je potrebna odgovorna, jaka politička snaga koja ima izvanrednu infrastrukturu, a tu govorim o svojoj stranci koja je spremna krenuti u rješavanja problema. Nju treba predstavljati odgovorna i ozbiljna osoba, a mi mislimo da je to Ivo Baldasar.

Komentara 40

Avatar Django
Django
12:13 05.11.2012.

Kaže Baja - situacija je još lošija no što smo očekivali. Ako je istina, onda je tragično da im je trebalo 10 mjeseci da to shvate. To pokazuje koliko su nesposobni. Ako nije istina, u što osobno više vjerujem, onda lažu da bi sebe opravdali. A to također pokazuje koliko su nesposobni. Iz ovoga svega, uz pomoć elementarne srednjoškolske logike možemo zaključiti samo jedno. Lagali ili govorili istinu, oni su totalno nesposobni.

Avatar puky
puky
13:34 05.11.2012.

"Marin Jurjević - Baja, saborski zastupnik i šef splitskog SDP-a, legenda je hrvatske socijaldemokracije." ?!?! ... svašta ovaj može biti (ništa dobro) ali legenda i socijaldemokrata ?!?! ... pa tko ovakvu glupost može uopće izmisliti ? ... kakve veze onn ima sa socijaldemokracijom ? ... što su socijaldemokratski uopće od kada su se "preobukli u to" učinili ? ... ovo što danas rade je tiranija nad građanima a posebno onima kojima je srednje ime "socijala" ... strava ...

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
12:12 05.11.2012.

u 20 godina Hrvatske samostalnosti Za sve je kriv Linić i Milanović a tu je i Čačić. Ništa nisu napravili. Hrvatska je na dnu Europe. Vrijeme je za Promjene Vrijeme je za HDZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije