Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razljutila ih nova uredba o cijenama

Mali distributeri goriva ogorčeni na Vladu: To je diskriminacija, svoje interese ćemo štititi pred nadležnim institucijama

Zagreb: Male benzinske pumpe
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
28.07.2022.
u 09:54

Ističu da je novom Uredbom Vlade od 25. srpnja 2022., malim distributerima goriva ponovno povrijeđeno pravo na poduzetničku i tržišnu slobodu, kao i pravo na jednak pravni položaj na tržištu koji je država dužna osigurati svim poduzetnicima, prema Ustavu Republike Hrvatske te pravnoj stečevini Europske unije koja počiva na načelu slobode tržišta i tržišnog natjecanja.

Udruga malih distributera goriva reagirala je na novu Vladinu uredbu o cijenama goriva.

"Novom Uredbom o maloprodajnim cijenama goriva od 25. srpnja 2022., Vlada RH unijela je dodatnu tržišnu neizvjesnost, nastavila diskriminatornu praksu u odnosu na distributere goriva koji nemaju pristup rafinerijskom gorivu, ali i postupila protivno pravnim aktima koje je sama donijela", kažu iz Udruge.

Kažu da, proizvoljno mijenjajući obračunsko razdoblje od 14 dana na 7 dana ili obrnuto, bez prethodne obavijesti distributerima, Vlada RH onemogućuje jednak pristup naftnim derivatima svim distributerima goriva, a time i formiranje cijena po kojima će se isto kupovati ili prodavati. Cijene na burzi nafte i naftnih derivata formiraju se na način da unaprijed postoji dogovor oko obračunskog razdoblja te modela obračuna, kako bi distributeri goriva bili u mogućnosti s dobavljačima ugovoriti po kojoj će cijeni kupovati i plasirati derivate u narednom razdoblju.

"S obzirom da je Vlada RH novom prekonoćnom Uredbom postupila protivno tome, mali distributeri goriva ponovno su prisiljeni prodavati gorivo po nižoj cijeni nego su ga kupili i to jednu kunu za benzin i 0,50 kn za dizel. Prekomjerno uplitanje države u tržište, bez koordinacije sa svim dionicima, dovodi do nestabilnosti, velikih poteškoća u nabavi goriva te ozbiljno ugrožava opskrbu građana i poduzetnika.

Neprihvatljiva je i pogrešna politika upravljanja tržištem na teret poduzetnika koji financiraju i pune državni proračun, kao i teza „svi moraju podnijeti jednak teret krize“, jer je prava istina da teret ove krize već mjesecima podnose isključivo mali distributeri goriva zbog prekonoćnih promjena uredbi i obračunskih modela", stoji u priopćenju.

Ističu da je novom Uredbom Vlade od 25. srpnja 2022., malim distributerima goriva ponovno povrijeđeno pravo na poduzetničku i tržišnu slobodu, kao i pravo na jednak pravni položaj na tržištu koji je država dužna osigurati svim poduzetnicima, prema Ustavu Republike Hrvatske te pravnoj stečevini Europske unije koja počiva na načelu slobode tržišta i tržišnog natjecanja.

Na kraju dodaju, da će s ciljem zaštite svojih prava, očuvanja vlastitog opstanka, radnih mjesta te prevencije daljnje štete poduzeti sve odgovarajuće pravne radnje i zaštititi svoja prava i legitimne interese pred nadležnim institucijama Republike Hrvatske.

Video: Nove cijene goriva

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
10:07 28.07.2022.

Mali distributeri goriva ogorčeni na Vladu: To je diskriminacija, svoje interese ćemo štititi pred nadležnim institucijama Irske i Njemacke kako cemo pobjeci sa domaceg balkana da se spasimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije