Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar i premijer o izvješću EK: Nismo problematični, a zna se tko javno omalovažava suce

Nitko nas ne nadzire niti tretira posebno, naša je situacija zdrava, rekao je Plenković
21. srpnja 2021. u 23:28 10 komentara 1711 prikaza
Šibenik: Ministar Malenica predstavio je reforme i investicije Nacionalnog plana za oporavak
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar pravosuđa Ivan Malenica komentirao je danas izvješće Europske komisije o stanju vladavine prava, a dio tog izvješća koji upozorava da se proces izbora novog predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda u Hrvatskoj pretvorio u javno omalovažavanje sudaca, zazvučao je kao da sugerira da je krivnja na predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA Karin: Na aerodromu dnevno otkrijemo 5-6 turista pozitivnih na Covid-19

– Europska komisija jasno je navela da postoje kontroverze, određena omalovažavanja pojedinih sudaca i općenito pravosuđa, a znamo od koga to dolazi. To sigurno nije došlo od Vlade u zadnjih nekoliko mjeseci – rekao je Malenica.

– Ovim izvješćem potvrđeno je da je Hrvatska uspostavila transparentan sustav izbora predsjednika Vrhovnog suda, koji je utemeljen i na Ustavu, a isto tako i na Zakonu o sudovima – dodao je u svojoj reakciji ministar pravosuđa i uprave.

Poljska ne priznaje Sud EU!?

Iz Ureda predsjednika nisu željeli komentirati Komisijino izvješće, objavljeno jučer, koje je zapravo bilo prva prilika da se EK osvrne na još uvijek aktualnu priču o izboru nove čelne osobe hrvatskog Vrhovnog suda. Komisija je u tom izvješću zauzela stav da politička tijela ne bi trebala tako olako ignorirati, pogotovo ne omalovažavati, neovisna i stručna tijela u pravosuđu, kakvo je u Hrvatskoj Državno sudbeno vijeće (DSV).

Vrhovni sud također je danas komentirao Komisijino izvješće. U priopćenju koje potpisuje glasnogovornik, sudac Željko Palajić, komentiraju nalaz o vrlo niskoj percepciji neovisnosti hrvatskog pravosuđa. Ta percepcija neprekidno je u silaznoj putanji od 2016., a Hrvatska je po tome među najgorima u Europskoj uniji.

Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel Novost pri ulasku u Hrvatsku HZJZ pooštrio mjere na granici: Za državljane ovih zemalja uvedeni posebni uvjeti

– Dva su osnovna razloga za loš dojam: upletanje ili pritisak Vlade i političara te ekonomskih ili drugih posebnih interesnih skupina. Rješavanju tih problema mogle bi pridonijeti detaljnije ankete kojima bi se među dionicima u pravosudnom sustavu ispitali i utvrdili konkretni razlozi za trajno nisku razinu percepcije neovisnosti pravosuđa. Posljednja anketa provedena je 2015. – poručuje se u priopćenju s Vrhovnog suda.

Europska komisija jučer je objavila paket o stanju vladavine prava, koji sadrži detaljna izvješća za svaku od 27 država članica. Najviše razloga za kritike dale su Mađarska, Poljska, ali i Slovenija, trenutačna predsjedateljica Vijećem EU. Oko Mađarske, Komisija među ostalim ima prigovore na izbor predsjednika Vrhovnog suda koji je bio “izvan normalne procedure” i “unatoč negativnom mišljenju Nacionalnog sudbenog vijeća”.

Oko Poljske, Komisija trenutačno najviše zamjera to što Poljaci odbijaju prihvatiti jednu presudu Suda Europske unije.

KONAČNO POZNATO Plenković upravo otkrio što će biti na hrvatskim eurima: Na 2 eura karta RH, Tesla na 50, 20 i 10 centa...

Izvješće vidi napredak

U slučaju obiju zemalja, niz primjedbi je podugačak i ne radi se o nečem pojedinačnom, već o sustavnom nasrtaju politike na vladavinu prava. Po pitanju Slovenije, Komisija je zabrinuta zbog medijskih sloboda.

I ministar Malenica, ali i premijer Andrej Plenković koji je Komisijino izvješće komentirao na zasebnoj konferenciji za medije, naglašavaju činjenicu da Hrvatska nije među državama članicama Europske unije na koje se gleda kao na problematične u kontekstu vladavine prava.

– Mi nemamo problem s konceptom vladavine prava. Nas nitko ne nadzire, ne tretira nas posebno, nema posebnih rezolucija, nitko nam ne uvjetuje Nacionalni plan oporavka i otpornosti… Imamo zdravu situaciju. Zemlja smo koja ima nešto za raditi, ali ni u jednom segmentu nije posebno problematična – rekao je premijer Plenković.

Dodao je kako je Komisijino izvješće o stanju hrvatskog pravosuđa izbalansirano jer “prepoznaje i napredak i probleme, i gleda na hrvatsko pravosuđe na jedan zdrav način od kojeg možemo imati koristi”.

Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva
IZ MEĐUGORJA
Oglasio se Zdravko Mamić: Ja sam uvijek navijao za Zvezdu, Dinamo nije favorit
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
  • Mars:

    Uz rijetke časne iznimke moje iskustvo je da je hrvatsko sudstvo nekompetentno, nesposobno, nemoralno i krajnje nepravedno. Slažete li se s tom procjenom?

  • Bubalamala:

    Da je sudstvo vršilu svoju obvezu nebi bilo razloga za sprdnju a ova vlada u velikoj je mjeri doprinjela tome.

  • ivica ivicin:

    dvojica spmenutih sprovode u hrvatskoj i vise nego sto traze bruxelleski nalogodavci...malo koji sektor odnosno oni koji ih vode a da nisu povezani sa malverzacijama ...ako je kriminal u zg st onda je zasigurno u svim gradovima opcinama i sl.