Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković upravo otkrio što će biti na hrvatskim eurima: Na 2 eura karta RH, Tesla na 50, 20 i 10 centa...

Premijer je poručio da je Hrvatska premostila ovu krizu, da se nije dogodio val otkaza. Cilj je, dodao je ubrzati cijepljenje
21. srpnja 2021. u 15:42 252 komentara 35207 prikaza
Foto: Andreas Gebert/REUTERS/Dubravka Petrić/PIXSELL/Pixabay
Pogledajte galeriju 1/4

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije nakon tematske sjednice GSV-a na kojoj se raspravljao o ulozi socijalnih partnera u podizanju svijesti radnika i poslodavaca o utjecaju pandemije na javno zdravstvo i gospodarstvo, otkrio je koji motivi će biti na hrvatskim eurima. Na kovanici od dva eura bit će prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na jednom, dva i pet centa naći će se motiv glagoljice.

Ovakvim ishodom Vlada Republike Hrvatske usvojila je prijedlog Večernjeg lista i Davora Brukete da se i Nikolu Teslu uključi u motive na kovanicama hrvatskog eura. 

Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel Novost pri ulasku u Hrvatsku HZJZ pooštrio mjere na granici: Za državljane ovih zemalja uvedeni posebni uvjeti

Nakon što je premijer otkrio motive, stiglo je službeno priopćenje o motivima koje prenosimo u cijelosti: 

"Komisija za novac Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici utvrdila konačni prijedlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih eurokovanica, koji će razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, i o čemu će Vlada donijeti zaključak. Predloženi motivi su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla. Pritom će šahovnica kao motiv biti zajednička podloga na svim kovanicama, a ostali će motivi na apoenima biti raspoređeni na sljedeći način: na kovanici od dva eura bit će prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na jednom, dva i pet centa naći će se motiv glagoljice.

Brojanje novaca DAVOR IVANKOVIĆ Tesla može biti nacionalni simbol na hrvatskom euru, ali ne glavni i ne prije šahovnice

Osnovni kriteriji za odabir kojima su se pri odlučivanju vodili članovi Komisije za odabir i Komisije za novac jesu prihvatljivost motiva najširem dijelu javnosti, neovisno o regionalnoj pripadnosti, dobi, svjetonazoru ili političkom opredjeljenju te njegova djelotvornost da bude nacionalni simbol, odnosno da postiže visok stupanj identifikacije u najširoj javnosti. Ključno je bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opće prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili povijesna zbivanja. Važno je i da postoji prepoznatljivost motiva kao hrvatskog u međunarodnom okružju te je bitna i tehnička izvedivost motiva na malim dimenzijama kovanica, kao i činjenica da predloženi motiv nije podložan autorskim pravima. Naposljetku, tu je i kriterij konverzije, odnosno sposobnost motiva da olakša prijelaz na novu valutu, u likovnom obliku, ali i u istovremenom emocionalnom povezivanju tradicije s novim valutom, eurom.

Osim toga, u svojoj finalnoj odluci Komisija za novac u svojem se odabiru rukovodila i ocjenama motiva građana koji su sudjelovali u odabiru nacionalne stranice eurokovanica u web anketi na stranici euro.hr i u strukturiranom nacionalnom istraživanju na uzorku od 1000 građana. Motivi koje su građani ocjenjivali bili su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik. Svoje ocjene u web anketi dalo je gotovo 50 tisuća građana, a svaki motiv građani su imali prilike ocijeniti na skali ocjena od jedan od pet (odnosno ocjenama u rasponu od "uopće mi se ne sviđa" do "najviše mi se sviđa"). Također su mogli predložiti po jedan dodatni motiv (slobodni prijedlog) u skladu s vlastitim stavom o tome koji bi motiv najbolje predstavljao Hrvatsku na nacionalnoj strani eurokovanica.

Brojanje novaca zvonimir despot Treba li još argumenata ZA euro? Ili ćemo se baviti besplodnim populizmom?

Najveću prosječnu ocjenu dobila je šahovnica, slijedi geografska karta Hrvatske, glagoljica, kuna te Dubrovnik, pri čemu je potonji motiv bio bitno slabije ocijenjen u odnosu na druge motive. Građani su iznijeli više od 11000 slobodnih prijedloga, a među njima se dominantno izdvojio motiv Nikole Tesle. Pojedinačno je Teslu predložilo 2599 građana, što čini više od 20% svih prijedloga, odnosno Tesla je dobio dva i pol puta više glasova nego drugo rangirani prijedlog (vidi listu na kraju priopćenja).

U okviru istraživanja javnog mnijenja na uzorku od 1000 građana najveću prosječnu ocjenu je dobila šahovnica, potom slijedi geografska karta Hrvatske, Dubrovnik, glagoljica te kuna, pri čemu su potonja tri motiva bila vrlo izjednačena. U toj je telefonskoj anketi svega 300 građana iznijelo svoje prijedloge motiva, a uz Plitvička jezera i prirodne ljepote Hrvatske, građani su također naveli Nikolu Teslu kao mogući motiv za nacionalnu stranu eurokovanica.

Na temelju odabranih motiva Hrvatska narodna banka početkom kolovoza objavit će otvoreni natječaj za izradu idejnog rješenja (grafičkog prikaza) nacionalne strane kovanog novca eura. Grafički oblikovane motive nacionalne strane kovanica eura Hrvatska narodna banka sredinom listopada ove godine poslat će Europskoj komisiji i Vijeću Europske unije, odnosno na odobrenje svim članicama europodručja.

U priopćenju se podsjeća da je Nacionalnim planom zamjene hrvatske kune eurom, koji je Vlada donijela u prosincu 2020., predviđen je odabir motiva i njihova grafičkog oblikovanja za nacionalnu stranu eurokovanica, a Hrvatska narodna banka određena je kao institucija koja će organizirati nabavu novčanica i kovanog novca eura. Za razliku od novčanica eura, koje su jednake u svim članicama europodručja, kovani novac eura i centa nosi informaciju zemlje koja ga je izdala te na naličju prikazuje nacionalne simbole te zemlje. Naličje kovanica naziva se stoga i nacionalnom stranom kovanica eura i centa. Kada Hrvatska uvede euro za svoju valutu, eurokovanice izdane u Hrvatskoj nalazit će se u optjecaju i jednako će vrijediti u svim državama europodručja. Izrada optjecajnoga kovanog novca eura s hrvatskom nacionalnom stranom trebala bi započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU-a da Hrvatska uvodi euro.

Plenković o sjednici GSV-a

"Ono što je važno je da postoji konsenzus da treba ubrzati proces cijepljenja kakao bi omogućili što manje restriktivnih mjera", kazao je Plenković o sjednici GSV-a. 

"Posebno veseli vijest o prosječnoj neto plaći, s time smo u situaciji da je Hrvatska premostila ovu krizu, da se nije dogodio val otkaza... Država je odigrala svoju ulogu, naš je cilj da ubrzavanjem cijepljenja onemogućimo smrtnost. Vlada čvrsto drži tu liniju", kazao je. 

"Mislim da je bilo puno zemalja gdje su se obrti zatvorili. Mi smo imali jedne od blažih mjera. Kada smo u Portu razgovarali, naša iskustva su jedna od najučinkovitijih", dodao je. 

"Svatko se može cijepiti mi smo osigurali cjepivo. Svatko se vlastitim odabirom necijepljenja može dovesti do toga da se zarazi, pa kisik, respirator, Mirogoj", kazao je Plenković. 

Kotor NAJVIŠE U TURISTIČKIM MJESTIMA Crna Gora uvodi strože mjere nakon najviše novozaraženih u posljednja dva mjeseca

"Mi živimo u slobodnoj zemlji, ja mislim da je to dobro. Međutim važno je da primatelj informacija ima filter gdje može čuti je li to istina ili nije. Prema podacima koje imamo ova turistička sezona je bolja nego prošla, nije kao 2019. Uz sve iskrene i prijateljske  odnose iz država iz kojih dolaze mnogi turisti, oni bi svi mogli doći, a kada dođe do stampeda, aha tu je opasnost, crveno je, velika su žarišta, vratite se ili ostanite tamo do kraja, ali ćete kasnije morati u karantenu, to će se dogoditi u roku u 48 sati. Slovenci su izračunali kad se treba vratiti s ljetovanja da se ne radi šteta. Dobro je da smo kredibilni, da se što više cijepimo", kazao je.

Komentirao je izjavu predsjednika Milanovića o tome da bi se trebali ukinuti mjere nakon sezone. 

"Ja sam to rekao prije njega. Ne mogu reći da se s tim ne slažem, malo pomalo ispast će da se slažemo. Ako mi uspijemo proći da nam sezona ne završi 15.8. a ja bih volio da je to do 31.8. onda će u 9.,10., 11., 12. mjesecu dolaziti oni tradicionalni gosti koji su informirani.  Moguće je da ćemo se trebati docjepljivati. Mi ćemo imati cjepiva. Logika je države i vlade da štiti svoje građane. Ako smo vam osigurali da se zaštitite, a vi nećete, mi ćemo ovim zdravorazumskim apelima, mjerama potaknuti na cijepljenje. Ja ne mogu na to nikoga prisiliti", kazao je. 

Andrej Plenković PREDSJEDNIK HDZ-a Plenković: Moramo smanjiti smrtnost što je više moguće, a tome služi cjepivo

Ostavka Miroslava Škore

"Pa ja sam to pročitao, nemam nikakvih saznanja. Ako je neki osobni problem, ja se nadam da će ga riješiti, ako je zdravstveni želim mu da ozdravi, ako se umorio neka se odmori", kazao je. 

Mi nismo stavove zauzimali oko suradnje sa Škorom, kazao je. Ponovio je poteze koje je napravio te rekao da to sve ima svoje posljedice. "Sve skupa mi to djeluje kao neki projekt, sa mnom ili bez mene neće nikada doći na poziciju HDZ-a", kazao je.

Hrvatski motivi za euro

"Važno je da podsjetimo da ćemo učiniti sve da zaista stvorimo sve pretpostavke za ulazak u europodručje. Da bismo kunu zamijenili eurom moramo ispuniti uvjete. Šahovnica će biti kao podloga, a onda karta RH na 2 eura, kuna na 1 euro, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centa te glagoljica na 5, 2 i 1 cent", otkrio je premijer motive. 

 

Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva
IZ MEĐUGORJA
Oglasio se Zdravko Mamić: Ja sam uvijek navijao za Zvezdu, Dinamo nije favorit
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
 • Mars:

  Na koju kovanicu ide Faust Vrančić, Ruđer Bošković, ..., hrvatski povijesni grb bijelo crvenih kvadratića po kojem smo zahvaljujući našim sportašima diljem planeta poznati?

 • Pacta_Conventa:

  Prvo referendum o uvodenju EUra i jasno reci da ce kupovna moc gradana opasti ,zasto karta Hrvatske kad za par godina se mozda Herceg Bosna prikljuci Hrvatskoj , a Tesla je ustupak Pupovcu , samo hoce li iza Tesle biti ... prikaži još! ocilo ili sahovnica , bunit ce se manjinci ako bude sahovnica

 • Avatar Becarina
  Becarina:

  Zaboravi € be oca domovine dr Franje Tudjmana, zaboravi!