Naslovnica Vijesti Svijet

Parlament izglasao Sjevernu Makedoniju; Oporba: Ovo je izdaja!

Ime Sjeverna Makedonija počet će se koristiti kad sporazum ratificira grčki parlament
12. siječnja 2019. u 22:07 97 komentara 13953 prikaza
Zaev
Foto: Reuters/Pixsell

Nakon što je makedonski parlament u petak izglasao izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom u lipnju prošle godine, okončava se, s makedonske strane, 27-godišnji spor između dviju država i otvaraju se vrata Makedoniji prema članstvu u NATO-u i EU. Za promjenu je glasao 81 od 120 zastupnika u parlamentu. Dok preostali predstavnici opozicijske stranke VMRO-DPMNE nisu prisustvovali glasovanju, dio njih istupio je iz stranke i priklonio se politici vladajuće Socijaldemokratske stranke premijera Zorana Zaeva kad je riječ o promjeni imena.

Makedonija Dosje Balkan: Makedonija Sjeverna Makedonija – gubitak identiteta ili put prema EU?

EU podržao odluku

Sljedeći potez treba povući grčki premijer Alexis Tsipras koji je čestitao svome makedonskom kolegi Zoranu Zaevu nakon povijesnog glasovanja zastupnika u Skoplju o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija. Naime, promjena imena stupit će na snagu tek kada grčki zastupnici ratificiraju ugovor koji su potpisali premijeri Zaev i Tsipras. Iako mu je potrebna tek natpolovična većina, Tsipras ima uzak manevarski prostor, samo 153 od 300 zastupnika. Problem mu stvara i njegov saveznik Panos Kammenos, ministar obrane i predsjednik suverenističke stranke Nezavisni Grci, koji je zaprijetio ostavkom.

VIDEO Trenutak kada je makedonski parlament ratificirao novo ime države

[video: 28763 / ]

Ivo Kotevski, glasnogovornik VMRO-DPMNE-a, ne vidi razloge da grčki parlament ne ratificira sporazum.

– Kao stranka, ne želimo komentirati političke događaje u Grčkoj. Ali, ovaj dogovor isključivo je štetan za Makedoniju, stoga ne vidim razloga da Grčka ne podrži promjenu imena Republike Makedonije – kazao je Kotevski odbacujući bilo kakvu mogućnost suradnje s grčkim nacionalistima koji se protive ratifikaciji jer se ne želi miješati u unutarnju politiku bilo koje zemlje. Odluku makedonskog Sobranja pozdravili su visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn. I dok makedonski premijer Zoran Zaev poručuje da će promjena imena “otvoriti vrata budućnosti, makedonskoj budućnosti u Europi” i članstvu u Sjevernoatlantskom savezu napominjući da će “makedonski jezik biti međunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju iste i zaštićene dok će državljanstvo biti “makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije”, VMRO-DPMNE traži prijevremene parlamentarne izbore.

 – Zaev nije samo pogazio volju građana Makedonije već i povijest zemlje, kulturu, identitet i sve ono što su nam naši očevi i djedovi ostavili. Smatramo da je jedini u ovom trenutku koji odlučuje o promjeni imena Makedonije narod. Zbog toga se zalažemo za što prije raspisivanje parlamentarnih izbora na kojima bi se narod izjasnio o tom pitanju – kazao je za Večernji list Ivo Kotevski, glasnogovornik VMRO-DPMNE-a, ističući kako bi tim izborima narod dobio mogućnost da pokaže kakvu Makedoniju želi, želi li Sjevernu Makedoniju, koju je nametnuo Zoran Zaev, Makedoniju koja je ponižena, posramljena, koja je na vrhu liste korumpiranosti, ili Makedoniju koja je poštovana i napredna.

Prosvjedi protiv imena Sjeverna Makedonija Napokon dogovor Makedonski parlament izglasao promjenu imena, evo kako će se zvati Makedonija

Nema dogovora sa Zaevom

– Nije istina da imamo prešutni dogovor sa Zaevom o ustavnim promjenama s obzirom na to da su neki bivši zastupnici VMRO-DPMNE-a glasovali za ustavne promjene. Naš je stav jasan i nikada ni javno ni prešutno nećemo podržati izdaju Makedonije i makedonskog naroda – kazao je Kotevski obećavši da će, dođu li na vlast, pokušati napraviti sve kako bi ispravili nepravdu koja je učinjena Makedoniji i makedonskom narodu.

– Za ponovnu promjenu imena Makedonije i Ustava potrebno je 2/3 glasova i to nije tako jednostavno. Tako da ako i osvojimo više od 50% glasova, opet nećemo imati potrebnu većinu da ponovno vratimo ime Makedonija. Ali, dođemo li ponovno na vlast, učinit ćemo sve da Makedoncima vratimo ponos i dostojanstvo – uvjerava Kotevski.

Iako je pred Makedonijom još dug i neizvjestan put prema članstvu u NATO-u i EU te je sve još u rukama grčkog parlamenta koji treba ratificirati sporazum, veleposlanik SAD-a u Skoplju Jess Baily ponaša se kao da je stvar završena rekavši kako “nestrpljivo čekamo poželjeti dobrodošlicu Republici Sjevernoj Makedoniji kao 30. članici NATO-a i nastaviti naše čvrsto partnerstvo u unapređenju stabilnosti i prosperiteta u cijeloj regiji”.

POGLEDAJTE VIDEO - Uspon i pad Angele Merkel

[video: 27585 / Specijal o Angeli Merkel]
Oftalmologija
PROMO
Dosta vam je da vam pada mrak na oči? Doznajte koje sve probleme s vidom možete riješiti u Zagrebu

A1 izdvaja za Vas

  • stomiovotreba:

    Grci "najpametniji narod na ovim prostorima"? Je li tko vidio na sto lici Skopje? Ha, ha, ha...

  • aabbcc:

    Sada bar znamo gdje je Sjever na Balkanu : )

  • steve:

    Ne znam sto ce time dobiti, ali Grcka je priznala Jugoslaviju, a republike su bile vec kao drzave koje su cinile federaciju. Nisu trebali to prihvatiti, trebali su cekati i biti cvrsti u svom stavu. Zna se zasto je Egejska ... prikaži još!ka makedonija pripojena Grckoj, grci bez nje bi imali dorucak mjesan s kamenom. j