Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
put u helsinki

Makar sve bilo čisto, Vlada mora predati naloge N. Novaković

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/8
19.09.2019.
u 18:22

Premijer i ministri odbijanjem suradnje s Povjerenstvom šalju krivu poruku, da se svatko u svom predmetu može oglušiti o zahtjeve Povjerenstva za sukob interesa

To što je Večernji list objavio putne naloge HDZ-ovih dužnosnika za summit Europske pučke stranke u Helsinki nije nimalo umirilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, čija predsjednica Nataša Novaković i dalje inzistira da se putni nalozi, ali i ostala tražena dokumentacija imaju dostaviti tom antikorupcijskom tijelu.

– Povjerenstvo nije zaprimilo nijedan traženi putni nalog, a ni ostalu traženu dokumentaciju, ni prije donošenja odluke o pokretanju postupka ni nakon toga. Naloge koju su dostavljeni medijima ne bih komentirala niti mogu – kazala nam je Novaković. A oko putnih naloga koji su nam dani na uvid najzanimljivije je što su svim dužnosnicima, osim šefu Sabora Gordanu Jandrokoviću, za isto putovanje pisana po dva naloga – jedan iz Vlade i ministarstava, a drugi iz HDZ-a.

Brkanić: Prekršaja nema

U Vladi objašnjavaju kako se premijer i dužnosnici kada idu u inozemstvo ne mogu odvojiti od svoje državne funkcije, no činjenica je da je Jandroković, kažu u konzultacijama s tajnikom Sabora, zaključio kako je ipak bolje da mu Sabor ne izdaje poseban putni nalog pa je to za njega učinio isključivo HDZ.

Vlado Brkanić s RRIF-a, visoke škole za financijski menadžment, kaže kako bi “skandal nad skandalima” bio da su dužnosnici po tim putnim nalozima naplatili i duple troškove za isto putovanje. No kako iz objavljenih putnih naloga proizlazi da su se oni odrekli potraživanja troškova prema državi, a dnevnice naplatili od stranke, prekršaja, kaže Brkanić, nema. Na pitanje zbog čega bi netko uopće imao potrebu pisati dvostruke putne naloge za isti poslovni put, odgovara kako su se u Vladi i ministarstvima vjerojatno naknadno predomislili i zaključili kako je bolje da im putne troškove za odlazak u Helsinki dok se tamo održavao EPP-ov skup ne plati država, nego stranka.

No, čak i ako putne naloge koje nam je pokazala Vlada prihvatimo kao konačni dokaz da se oko puta u Helsinki nije “muljalo”, ostaje otvoreno ključno pitanje: mora li Vlada te iste putne naloge, uz račune i odluku o dizanju Vladina zrakoplova, koje je Povjerenstvo također tražilo, dostaviti tom tijelu. Iz Vlade tvrde da ne moraju i pozivaju se na sudske odluke kojima su u prvom stupnju rušene odluke Povjerenstva. Sličan slučaj vodio se protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je Povjerenstvu punu godinu i pol odbijao dostaviti odluke i račune kojima bi pokrio svoja česta putovanja u Rim. Tražene papire dostavio je tek kada je Povjerenstvo protiv njega pokrenulo postupak zbog nedostavljanja dokumenata pa je došlo do pomalo paradoksalne situacije – inicijalni postupak je obustavljen jer su putovanja na kraju pokrivena dokumentima, a Bandić je ipak proglašen krivim jer gradske službe dulje vrijeme nisu dostavile tražene dokumente.

1/20

Pouka iz slučaja Bandić

No to što je sud Bandiću dao za pravo u prvom stupnju nikako ne znači da bi Povjerenstvo trebalo odustati od ideje da od dužnosnika uopće traži bilo kakve dokaze o postupanju. Sprečavanje sukoba interesa mlado je pravno područje, u kojem se praksa tek stvara i to što je jedan sudac ili sudsko vijeće donijelo neki zaključak ne znači da će isti zaključak donijeti viši sud ili neko drugo sudsko vijeće. Dapače, na Povjerenstvu je da testira svoju praksu i pred drugim sudovima, tim više što zakon izrijekom propisuje da su sve institucije Povjerenstvu dužne “bez odgode, na njegov zahtjev, dostaviti zatražene obavijesti i dokaze”.

 

Ustavni stručnjak Mato Palić nema dvojbe – Vlada i sve druge institucije Povjerenstvu moraju dostaviti dokumente na temelju kojih to tijelo može utvrditi činjenice.

– Možda je oko puta u Helsinki doista sve čisto, no nije na premijeru da o tome odlučuje jer je temeljno načelo da nitko ne može biti sudac u svojoj stvari – upozorava Palić i dodaje kako premijer i ministri odbijanjem suradnje s Povjerenstvom šalju krivu poruku, da se svatko u svom predmetu može oglušiti o zahtjeve Povjerenstva.

– Nije dobro da jedna institucija ruši kredibilitet druge institucije, a pogotovu nisu dobre izjave o politiziranosti Povjerenstva, koje očito ne stoje, jer je riječ o tijelu čiji je sastav birao isključivo HDZ sa svojim partnerima – kaže Palić. I profesor upravnog prava Ivan Koprić smatra da Vlada Povjerenstvu moraju dostaviti tražene dokumente jer to tijelo inače ne bi imalo na temelju čega donositi odluke, a ponašanje Plenkovića i ministara u ovom slučaju tumači kao opstrukciju rada neovisnog antikorupcijskog tijela.

Komentara 3

Avatar Syssko
Syssko
19:29 19.09.2019.

Ne vjerujem u LEGALNOST IZBORA! Kada jedan mađioničar može pred milijunima na tv ekranu, pred kamerama manipulirat raznim kutijama i predmetima onda i ovi sasvim sigurno mogu jednom jedinom kutijom u svakom izbornom mjestu na način da unaprijed popune kutije po želji a onda ih zamijene na putu do brojačih mjesta sa onim u koje se ubacivalo! NEMA NIKAKVOG ali nikakvog razloga u vrijeme današnjih tehnologija da se SVAKA glasačka kutije ne stavi pod REAL-TIME LIVESTREAM, dakle prijenos glasačke kutije UŽIVO i brojanje glasova na licu mjesta pred kamerama UŽIVOT! Troškova dodatnih nebi bilo, postoje tisuće kamera diljem zemlje po institucijama, spoje se u pola sata, posude dakle i nakon izbora vrate! Kada nebi bilo muljanja nebi bilo razloga da se ovo odavno nije provelo, čak to nitko niti ne spominje! Ova i sve dosadašnje vlade moguće su nelegalne pa samim time ni članstvo u EU jer nas tamo nemože uvesti nelegalna vlada!

Avatar Syssko
Syssko
19:30 19.09.2019.

Vidite li ljudi, dali vam je jasno sada zašto se HDZ-SDP tolikom snagom, žestinom bore protiv referenduma o NOVOM IZBORNOM ZAKONU? Jedan jedini čovjek aleksić,poduprijet jednom organizacijom-Franak izbio je CCA 15 milijardi kuna bankaroidnim lihvarima iz "džepa", jedan jedini, predan, srćan,iskren i beskompromisan, zaislite da se bira preferencijalno,imenom i prezimenom, da imamo internet glasanje, pa 80% današnjih HDZ/SDP šabana bi nestalo a izabrali bi ovakve ljude, zamislite 20 ili 30 novih Aleksića koji se bore za siromašne kao ona sada za izlihvarene, da se bori jedan za prava pacijenata, za penzionere, za legalizaciju marihuane i lićno, njih 20-30 učinilo bi revoluciju a nestali bi HDZ/SDP, zato oni blokiraju svaki referendum ti lažni demokrati koji sada i 700.000 potpisa 67 JE PREVIŠE po pitanju umirovljenja opet ignoriraju, sada će na ustavni sud koji će "porađat" mjesecima svoju odluku, pa kada odluče ovi će AKO ustavni sud ne odluči da je neustavno pitanje što bi u stvari bilo NEUSTAVNO proglasit ikoju referendumsku inicijativu neustavnom pošto USTAV RH kaže da je vlast na narodu i da sva vlast proizlazi iz volje naroda, stoga ne postoji pitanje koje se nesmije odlučivat na referendumu, ima za one koji državu shvačaju svojom prćijom i odnarodili se! Treba PONOVITI prikupljanje potpisa za NOVI IZBORNI ZAKON, ovaj put bi u inat bilo preko milijun potpisa!

ST
stefj
19:43 19.09.2019.

Ne vidim zašto bi dostavili putne naloge ako ne trebaju. Ako povjerenstvo nema zakonske osnove iste potraživati, sve je čisto... Uglavnom, umjesto razvlačenja po novinama, povjerenstvo treba pravnim putem dokazati da smije i mora tražiti naloge. Ovo sve je sad medijsko prepucavanje i podloga za političke gluposti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije