Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan restrukturiranja

Lovrinović od premijera i ministra financija traži hitnu objavu rezultata nadzora Uljanika

Igor Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.09.2018.
u 12:13

Lovrinović traži i hitno formiranje kriznog menadžmenta za Uljanik.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović zatražio je danas od Vlade da objavi plan restrukturiranja Uljanik grupe koji je poslan Europskoj komisiji, te obznani koji je dio Uljanika i 3. maja namijenjen nekretninskom biznisu. Traži i da Vlada objavi izvještaj o nadzoru u Uljanik grupi koji je lani naložilo Ministarstvo financija.

Lovrinović je na konferenciji za novinare u Saboru pod radnim nazivom "Imamo li istarsku grupu Borg?" ustvrdio kako je restrukturiranje u Uljaniku zapravo već provedeno prije 20 godina kada je privatiziran najpotentniji dio te grupe - Uljanik plovidba.

- Ključni vlasnici, oko 38 posto su bivši menadžeri, a veliki dio su mali dioničari, no, vidljivo je tko vodi glavnu riječ. U takvim slučajevima restrukturiranje najbolji dijelovi se izdvoje, a problemi se ostavljaju državi, odnosno, poreznim obveznicima.

Pogledajte video - Štrajk u brodogradilištu 3. maj

Sada neke lokalne, regionalne stranke pišu deklaracije, trče po Europskoj komisiji i daju ultimativne zahtjeve da se spasi brodogradnja, a pred njihovim vratima su se odvijali svi ovi procesi – komentirao je Lovrinović. Model uništavanja brodogradnje na razini Hrvatske je jasan i isproban, tvrdi on.

- Zaduži brodogradilište, destabiliziraj poslovanje, jeftino kupi, dovedi strateškog partnera, iskoristi državne poticaje i pripremi sve da pažljivo rastočiš poduzeće kako bi prodao nekretnine ili na njima gradio turističke objekte. Dominira pristup "kupi jeftino, prodaj skupo" i to razara sve ono što smo stekli - kritizira Lovrinović.

Iako je, nastavlja, lani u lipnju Ministarstvo financija naložilo nadzor nad poslovanjem Uljanika kako bi se istražilo u što su se trošila sredstva poreznih obveznika, taj izvještaj još nije objavljen.

- Je li razlog stopiranja tog izvještaja u nezakonitim radnjama i kriminalu, umiješanosti određenih pojedinaca i skupina iz biznisa, političkih struktura i državnih institucija? Je li riječ o tako lošim nalazima koji bi mogli opasno ugroziti sadašnju Vladu kada ne dopušta objavljivanje izvještaja? - zanima Lovrinovića.

Zbog svega, od predsjednika Vlade i ministra financija traži da odmah objave rezultate nadzora i hitno formiraju krizni menadžment za Uljanik, te kriznu skupinu stručnjaka za ostala brodogradilišta kako bi se snimila situacija i predložile konkretne mjere.

Komentara 5

RI
rightside
12:24 21.09.2018.

haha, ma trebas trazit od miletica i njegovog dorha,,))))

RI
rightside
16:58 21.09.2018.

lovrinovicu,, znas da oni nisu ni pokusali nista istrazivat kad mileticevi ljudi vode tu kao "istragu" pa zato mislim da ces se nacekat na odgovore koji ce pokazat stanje, pravo stanje u "jami razbojnickoj")))))

DU
Deleted user
20:40 21.09.2018.

Lovrinović? To je profesor koji je u svim medijima tumačio da iz HNB-a treba izvuči deset milijardi kuna pa bi stvar bila riješena i Hrvatska na konju. Sve što dalje predlaže znam da je dobro ono suprotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije