Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U mreži prvoga

Lovrić: Cijepljenje prosvjetnih djelatnika u Zagrebu najkasnije do ponedjeljka

Ivica Lovric
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
16.04.2021.
u 09:21

Gradski ured za obrazovanje poslao je jučer prijedlog vezan uz model nastave u sljedećem tjednu, a u njemu je predviđeno da se u školske klupe vrate učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole, rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje grada Zagreba

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvoga" Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje  govorio je o tome vraćaju li se učenici viših razreda osnovnih škola s područja grada Zagreba u školske klupe. Oni su kao su kao Gradski ured poslali zahtjev da se to dogodi, ali to ne znači da će Grad prijedlog zaista i prihvatiti. 

"Sličan model smo primijenili početkom drugog polugodišta. On se pokazao uspješnim. Postupno vraćanje djece u škole nije donio značajniju zaraženost među djecom, isto se dogodilo i ovaj tjedan gdje smo danas na 60 manje zaražene djece nego što smo imali tijekom uskrsnih praznika. Kada govorimo o ukupnoj brojci to je skoro 25 posto. Vrlo je niska zaraženost djece i ne vidimo realnog razloga zašto se učenici od 5. do 8. razreda ne bi vratili u školske klupe. Znamo da je to najbolji model nastave, ne samo kad je u pitanju učenje već i kad je u pitanju mentalno zdravlje djece. Gradski stožer ima danas sjednicu i vjerujem da će prijedlog prihvatiti", rekao je Lovrić.

Plan je također da svi srednjoškolci, osim maturanata, ostanu na C modelu nastave dok se ne vidi daljnji razvoj situacije. 

"Kad su u pitanju osnovnoškolci, to s kvartovska djeca koja se i inače druže kad ne idu u školu. Dovoljno je poslijepodne proći kvartovima i vidjeti da su poslijepodne školska igrališta puna djece koja idu u školu i onih koji ne idu. Kao što povratak učenika od 1. do 4. razreda nije doprinio razvoju zaraze među učenicima, ja vjerujem da neće ni povrataka učenika od 5. do 8. razreda" dodao je Lovrić.

Primorsko-goranska županija od subote prva kreće s organiziranim cijepljenjem prosvjetnih djelatnika. Lovrić je rekao kako danas do 12 sati za grad Zagreb prikupljaju podatke, dodajući kako je za sad najmanja zainteresiranost za cijepljenje kod djelatnika u vrtićima. 

"To ide u dogovoru s ministarstvom znanosti, vidjet ćemo hoće li cijepljenje krenuti već sutra ili od ponedjeljka."

Osim Lovrića, u emisiji su gostovali još i Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a i Ozren Polašek, profesor s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Oboje su govorili o cijepljenju, pa se tako Bubeš pohvalila kako bi prema procjenama HZJZ-a 55% stanovništva moglo biti procijepljeno do 1.srpnja. 

"Sada se prikupljaju podaci radno aktivne populacije preko raznih ministarstava, nakon čega će se ustanoviti prioritetne skupine zaposlenika", dodala je Bubaš.

Profesor Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i član Vladina Znanstvenog savjeta rekao je da se cijepljenjem spašavamo mjera.

"To se događa sporije nego što bi htjeli, ali krećemo se naprijed", rekao je Polašek dodajući da najviše zabrinjava nejednaka raspodjela cjepiva protiv koronavirusa širom svijeta te rizik od novih sojeva. Smatra da nesreća što su neke države odlučile na sasvim drugačiji način boriti se s epidemijom. Kao primjer je uzeo Brazil koji je dugo vremena epidemiju ignorirao, a izravna posljedica toga je povećani rizik za stvaranje novih sojeva.

"To je smjer kojim definitivno ne bi trebali ići. Iz toga je cijeli stav Savjeta da moramo na neki način kontrolirati epidemiju". 

Govoreći o trećim dozama Pfizera i Moderne, Polašek je rekao kako one nisu usmjerene prema novim sojevima već se odnose na održavanje razine imuniteta.

"Takva ideja docjepljivanja nije ništa novo. I Pfizer i Moderna dobili su podatke o brzini smanjivanja razine protutijela koju izazivaju cjepiva i na taj način žele signalizirati potrebu za redovitim docjepljivanjem. Optimistični među nama misle da ćemo razvijati i duži odgovor od jedne sezone, ali tvrtke se na neki način pripremaju da bi ovo moglo postati sezonsko cijepljenje".

Polašek je otkrio da se na jučerašnjoj sjednici Savjeta razgovaralo o mjerama te je usuglašeno da će se one i dalje donositi lokalno.
"Pokušavamo na nacionalnoj razini održati dosta veliku razinu slobode. Svi želimo opuštanje mjera, ali to moramo zaslužiti. Nikakav opseg nacionalnih ili lokalnih mjera, ne može nadomjestiti situaciju u kojoj mi sami moramo pomoći u završavanju ove epidemije", zaključio je Polašek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije