Naslovnica Vijesti Svijet

Litva uvodi euro, Hrvatska još daleko - mora zadovoljiti još tri kriterija

Europska komisija razmatrala je osam zemalja EU i ispunjavanje pet kriterija prije zamjene vlastite valute tih zemalja za euro
04. lipnja 2014. u 19:02 10 komentara 2430 prikaza
euro
Foto: Boris Roessler/DPA/Pixsell

Hrvatska zadovoljava dva od pet kriterija potrebnih za ulazak u eurozonu koja broji 18 članica, pokazuje izvješće Europske komisije o konvergenciji za 2014. godinu. Od razmatranih osam zemalja EU koje nisu uvele euro, samo Litva ima uvjete za uvođenje te valute od 2015. godine.

Da bi zadovoljila kriterije za uvođenje eura, inflacija pojedine države ne smije biti viša od 1,5 posto od stope inflacije u tri zemlje članice s najnižom inflacijom, proračunski deficit mora biti manji od tri posto BDP-a, javni dug ispod 60 posto BDP-a, dugoročne kamate ne više od dva posto iznad stope koje imaju tri zemlje članice s najnižim kamatama, te mora imati stabilan tečaj koji podrazumijeva sudjelovanje u europskom tečajnom mehanizmu.

Hrvatska zadovoljava kriterije po inflaciji i dugoročnim kamatama, ali i jedina uz Litvu zadovoljava kriterij zakonodavne usklađenosti s Europskom monetarnom unijom. Izvješće o konvergenciji razmatralo je Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Litvu, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku. Sve zemlje članice EU, osim Velike Britanije i Danske, dužne su uvesti euro čim ispune uvjete za to. Pa je tako Litva spremna svoju nacionalnu valutu litas zamijeniti eurom i postati 19. članicom eurozone.

– Euro bi trebao pomoći gospodarskom rastu zemlje i poboljšati životni standard Litavaca, a bitan je i u svjetlu ukrajinske krize, naglasio je litavski premijer Algirdas Butkevičius.

>> Europska komisija objavila ekonomske preporuke za Hrvatsku!

>> Lovrinčević: Euro nećemo moći uvesti još 15 godina

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

 • okvardz:

  Netreba nama Euro nama treba stabilna i jaka Kuna te nam netrebaju tutori.Jesmo li mi danas bogatiji ako imamo 1Euro u đepu ili ako imamo 7,5 Kuna ja osobno nevidim razliku.Ako na kraju mjeseca dobijemo(?) plaću 400 Eura ili ako ... prikaži još! dobijemo(?) 3000 Kuna.

 • John13:

  Hrvatska nikada, ama bas nikada ne smije uvesti EURO. Ima za to puno razloga da ne duzim. Evropa je htjela Hrvatsku u EU, samo da bi uvela EURO, a Hrvatskoj to nikako ne moze biti u interesu. Drzati HRK kao ... prikaži još! sredstvo placanja mora biti hrvatski nacionalni interes unutar EU.

 • Avatar tajar
  tajar:

  Zašto UK ne uvede Euro, a ispunjava sve kriterije?