Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjeda poslodavaca

Liniću pao zakon – naplatio mimo Ustava, ali novac ne mora vratiti!

slavko linić,ivica mudrinić,zoran bohaček
Marko Prpić/PIXSELL
11.04.2013.
u 11:51

Slavko Linić ipak se ne uzbuđuje, do kraja mjeseca predložit će zakonske izmjene

Ustavni je sud privremeno zabranio državi da oporezuje dividende i udjele u dobiti koji su ostvareni prije ožujka 2012.! Konačan stav o ustavnosti sporne zakonske odredbe suci Ustavnog suda tek trebaju utvrditi, ali nakon privremene zabrane u stručnim se krugovima očekuje prihvaćanje tužbe Hrvatske udruge poslodavaca. Radi se o dijelu zakona o porezu na dohodak koji je Slavko Linić izmijenio na početku mandata Kukuriku koalicije te je uveo plaćanje poreza na dividendu od 12 posto. U istom je zakonskom paketu i sporna odluka da se porez retroaktivno naplati i od dividendi koje su ostvarene nakon 2000. godine, a do tada nisu bile isplaćene vlasnicima.

Koliko je iznosila zadržana dividenda, nije poznato, ali vlasnici su je masovno povlačili iz tvrtki u veljači 2012. godine uoči primjene novog zakona.

Rat s ministrom

Porez na dohodak od kapitala donio je proračunu u prvih šest mjeseci 2012. godine 13,9 milijuna kuna poreznih prihoda, dvostruko više nego u istom razdoblju prethodne godine. Podaci za cijelu 2012. godinu još nisu objavljeni. Zabrana oporezivanja stare dobiti nova je pobjeda poduzetnika u ratu s ministrom financija Slavkom Linićem, a iz njihovih krugova stižu najave da će na sličan način pokušati srušiti još neke njegove zakone.

Linića to, sudeći po jučerašnjoj reakciji, nije pretjerano uzbudilo. Najavio je da će odmah povući sporno zakonsko tumačenje i do kraja mjeseca predložiti izmjene koje će mu osigurati nesmetano oporezivanje dividende. Ministar je uvjeren da ukidanje poreza na zadržane dividende neće državi donijeti dodatni trošak. Pravnici ne očekuju da će država morati vratiti lani naplaćeni porez, a taj stav proizlazi i iz dosadašnje sudske prakse. Ustavni je sud 2007. već srušio jedan Linićev zakon, onaj o oporezivanju poljoprivrednog zemljišta iz 2001., ali naplaćeni porez u tom razdoblju ostao je. Ima slučajeva da su neki pojedinačnim tužbama tražili povrat plaćenog poreza, ali one su odbačene.

Vlasnik Orbica Branko Roglić jedan je od poduzetnika na udaru Linićeva zakona. On je lani imao 55 milijuna kuna zadržane dividende u svojim tvrtkama. Dio od šest milijuna kuna, kaže, na brzinu je isplatio u veljači, a ostatak je zadržao u tvrtkama. Povuče li staru dividendu sutra, na nju više ne bi plaćao 12 posto poreza.

– Nije mi to namjera, ja uvijek ostavljam dobit i razvijam kompaniju. Oporezivanje stare dobiti bio je nonsens pa mi je odluka Ustavnog suda očekivana – kaže Roglić i dodaje da Vlada ne može rješavati probleme u državi novim porezima.

– Dok god Vlada ne postigne ravnotežu između javne potrošnje i realne ekonomije od koje se živi, svi potezi koje vuku bit će bačeni u vjetar – kaže Roglić.

Harač prošao

Poduzetnici su iznimno kritični prema vlasti zbog povećanja poreznog pritiska, a najviše iskri u odnosima s poreznicima i ministrom financija koji ih je i prošli tjedan optužio da su dva desetljeća sudjelovali u stvaranju nereda, nisu plaćali poreze, otpuštali su radnike, a sada njega optužuju zbog velike javne potrošnje. Najskuplja presuda Ustavnog suda, teška 12 milijardi kuna, datira iz 1998. godine, kada je Ustavni sud naložio Vladi da obešteti oko 420 tisuća umirovljenika. Povrat duga veliki je teret za javne financije i dandanas, a Europski sud tek u ekstremnim slučajevima odlučuje o porezima i vlade imaju veliku slobodu pri oporezivanju. Krizni porez Jadranke Kosor prošao je na Ustavnom sudu.

>> Prvi poraz Linića: Ustavni sud prihvatio tužbu HUP-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije