Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TESTIRAJTE SVOJE ZNANJE

KVIZ Ova pitanja stranci moraju znati da bi dobili hrvatsko državljanstvo: Koliko točnih odgovora vi imate?

Hrvatska zastava vijori na vjetru
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/5
09.03.2024.
u 09:30

Da bi stranci dokazali da dobro poznaju gradivo, moraju odgovoriti točno na deset od 15 postavljenih pitanja. Koliko ste točnih odgovora imali vi? Pišite nam u komentarima.

U srcu Zagreba, ispred Hrvatskog narodnog kazališta, ponosno stoji brončana skulptura "Zdenac života", remek-djelo poznatog hrvatskog kipara čije je ime postalo sinonim za umjetničku izvrsnost. Riječ je, dakako, o Ivanu Meštroviću, čija je skulptura ispred HNK-a, jedne od najvećih hrvatskih znamenitosti, postavljena 1912. godine.

Osim što krase gradsku kulisu, umjetnička djela poput "Zdenca života" često su dio pitanja u ispitima za stjecanje hrvatskog državljanstva. Dakako, testiranje znanja o umjetnosti nije jedini dio ovog ispitnog procesa. Naprotiv, ispit je širi i dublji od pukog ponavljanja činjenica. On zahtijeva poznavanje različitih aspekata hrvatskog društva, uključujući Ustav, povijest, zemljopisni položaj, ali i jezik, književnost, gospodarstvo i sport.

Naime, na ta pitanja o hrvatskoj kulturi i društvenom uređenju moraju odgovarati stranci koji su podnijeli zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva prirođenjem ili naturalizacijom. Da bi dokazali da dobro poznaju gradivo, moraju odgovoriti točno na deset od 15 postavljenih pitanja, a sva se mogu pronaći u Pravilniku o načinu provjere poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, hrvatske kulture i društvenog uređenja u postupcima stjecanja hrvatskog državljanstva. Pravilnik se sastoji od 110 pitanja (prije ih je bilo 100), a zadnji put su revidirana 2021. godine.

Tih 15 pitanja iz različitih područja službena osoba odabire nasumično, a podnositelj zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva popunjava upitnik samostalno, bez konzultacija s drugim osobama. Ispit traje 60 minuta i provodi se pred službenikom policijske uprave ili policijske postaje Ministarstva koji zaprima zahtjev. Službena osoba odmah ocjenjuje popunjeni upitnik i obavještava podnositelja je li dokazao poznavanje hrvatske kulture i društvenog uređenja. 

VEZANI ČLANCI:

Portal Večernjeg lista za vas je nasumično odabrao 15 od 110 pitanja koja se mogu naći u testu za hrvatsko državljanstvo. Ponavljamo, kandidat za državljanina mora odgovoriti točno na njih deset. U komentarima nam pišite na koliko ste vi pitanja znali točan odgovor. Ako vas, pak, zanima više informacija o zahtjevima za hrvatsko državljanstvo, pronaći ih možete OVDJE.

GALERIJA Ovo su najduži mostovi u Europi, znate li da to u Hrvatskoj nije Pelješki most?

Hrvatska zastava vijori na vjetru
1/17

Komentara 11

Avatar volim fritule
volim fritule
12:16 09.03.2024.

jeli isti test za ove od preko što pucaju i otimaju ženama aute po zg, što idu u njihovu vojsku a rade kad nas u MUP, za onog u Dalju što skinuo naš barjak i gazio ga a ujedno pjevao chetnichke , pitam zbog jadnih vrijednih nepalaca i tajlanđana

Avatar R & I
R & I
12:18 09.03.2024.

Dal' su Rusi, Sebi, Albanci imali testove iz Hrvatske povijesti kada su dobijali državljanstva. Nisu Mi koji smo porijeklom Hrvati i koji se osjećaju Hrvatima, imamo sto zapreka na putu da dobijemo državljanstvo

LU
Lumumba
14:01 09.03.2024.

Mi ćemo uskoro morati učiti povijest većine, tj. o Indiji, Nepalu, Africi, ono što nisu uspjeli svi naši osvajači, EU i europske vrijednosti će uspjeti u dvadesetak godina. Odumiremo i sami smo si krivi ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije