Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TESTIRAJTE ZNANJE

Ovo su pitanja za strance koji žele hrvatsko državljanstvo. Koliko odgovora vi znate?

Knin: Branitelj sa zastavom
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
26.12.2023.
u 15:29

Da bi dokazali da dobro poznaju gradivo, stranci moraju odgovoriti točno na deset od 15 postavljenih pitanja.

Koji poznati hrvatski kipar je izgradio brončanu skulpturu "Zdenac života" koja se nalazi u Zagrebu, ispred Hrvatskog narodnog kazališta? Kako se zove najpoznatija vrsta ugroženih ptica, koja se hrani strvinama, a obitava na sjevernojadranskim otocima (pretežno na Cresu)? Kojeg se književnika, autora epa "Judita", naziva ocem hrvatske književnosti? Gdje se nalazi katedrala sv. Jakova, 2000. godine upisana na UNESCO-ov Popis svjetske baštine? Kako se zove poznati hrvatski političar i vođa hrvatskog seljaštva koji je umro od posljedica atentata 1928. godine u beogradskoj skupštini?

Odgovore na ta pitanja o hrvatskoj kulturi i društvenom uređenju moraju znati stranci koji su podnijeli zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva prirođenjem ili naturalizacijom. Da bi dokazali da dobro poznaju gradivo, moraju odgovoriti točno na deset od 15 postavljenih pitanja, a sva se mogu pronaći u Pravilniku o načinu provjere poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, hrvatske kulture i društvenog uređenja u postupcima stjecanja hrvatskog državljanstva. Pravilnik se sastoji od 110 pitanja (prije ih je bilo 100), a zadnji put su revidirana 2021. godine. Tada je Pravilnik usklađen sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020. godine, a pitanja su ažurirana u skladu s odgovarajućim zakonskim izmjenama (npr. izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj) i slično.

Tih 15 pitanja iz različitih područja službena osoba odabire nasumično, a podnositelj zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva popunjava upitnik samostalno, bez konzultacija s drugim osobama. Također, ispit traje 60 minuta i provodi se pred službenikom policijske uprave ili policijske postaje Ministarstva koji zaprima zahtjev. Službena osoba odmah ocjenjuje popunjeni upitnik i obavještava podnositelja je li dokazao poznavanje hrvatske kulture i društvenog uređenja. Smatra se da je stranac, podsjetimo, zadovoljio kriterije ako točno odgovori na najmanje 10 pitanja. 

Knin: Branitelj sa zastavom
1/24

Uz pozitivno riješen upitnik za dobivanje državljanstva, preduvjet je i poznavanje hrvatskog jezika u govoru i pismu. Prema podacima koje je MUP dostavio Večernjem, na temelju odredbe članka 8. Zakona o hrvatskom državljanstvu, odnosno po odredbi kojom je u stavku 1. točki 4. propisan uvjet poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, hrvatske kulture i društvenog uređenja, hrvatsko državljanstvo 2020. godine dobile su 222 osobe, 2021. njih 146, u 2022. godini 154, a do početka prosinca 2023. godine 102 osobe. Međutim, kako je za Večernji pojasnio MUP, nisu svi trebali zahtjevu priložiti potvrdu o položenom ispitu iz poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma.

VEZANI ČLANCI:

Naime, mogli su priložiti i dokaz o položenom ispitu iz poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma na visokom učilištu, srednjoškolskoj ustanovi ili obrazovnoj instituciji za odrasle, koja izvodi programe iz hrvatskog jezika temeljem odobrenja nadležnog ministarstva za obrazovanje. Također, mogli su priložiti svjedodžbu o završenom osnovnom, srednjem ili visokom obrazovanju u Republici Hrvatskoj, svjedodžbu inozemne obrazovne ustanove kojom se potvrđuje da je obrazovanje provedeno prema programu na hrvatskom jeziku ili svjedodžbu o završenom tečaju s najmanje B1 stupnjem znanja hrvatskog jezika.

MUP smo, inače, zatražili i da nam dostavi podatke o ukupnom broju stranaca koji su primljeni u hrvatsko državljanstvo, i to po svim pravnim osnovama stjecanja hrvatskog državljanstva prirođenjem, uključujući maloljetnu djecu. U obzir smo uzeli desetogodišnje razdoblje, od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2022., a MUP-ovi podaci pokazuju da je daleko najviše stranaca, njih 6336, dobilo hrvatsko državljanstvo upravo tijekom 2022. Slijedi 2019. godina s 4297 novih državljana, dok je u 2015. godini ukupno 3707 stranaca postalo hrvatski državljani. Sličan trend nastavio se i tijekom 2021. (3582 stranaca) i 2020. godine (3536 stranaca), unatoč globalnim izazovima i promjenama uzrokovanim pandemijom. Dodatno, više od 3000 stranaca steklo je hrvatsko državljanstvo i tijekom 2016. (3476) te 2018. godine (3326).Manje od 3000 stranaca dobilo je hrvatsko državljanstvo 2012. (2991), 2013. (2621) i 2017. godine (2154). Jedina godina, u promatranom desetogodišnjem razdoblju, kada je hrvatsko državljanstvo dobilo manje od 2000 ljudi, bila je tek 2014. Tada je 1926 stranaca postalo hrvatskim državljanima. 

VEZANI ČLANCI:

Za kraj, za vas smo nasumično odabrali 15 od 110 pitanja koja se mogu naći u testu za hrvatsko državljanstvo. Ponavljamo, kandidat za državljanina mora odgovoriti točno na njih deset. U komentarima nam pišite na koliko ste vi pitanja znali točan odgovor.

1. Dana 5. kolovoza u Republici Hrvatskoj je blagdan:

a) Praznik rada

b) Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

c) Svi Sveti

d) Dan antifašističke borbe

2. Institucija neovisna o svim tijelima državne vlasti, ustanovljena Ustavom Republike Hrvatske, a koja jamči njegovo poštivanje i primjenu, zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda građana u Repub­lici Hrvatskoj je:

__________________________________________________

3. Grad na istoku Hrvatske koji je tijekom Domovinskog rata pretrpio velika razaranja i progon hrvatskog stanovništva, a čiji je vodotoranj simbol stradanja i otpora grada:

__________________________________________________

4. Najstariji i najveći nacionalni park Republike Hrvatske kojeg čine 16 međusobno povezanih jezera, 1979. godine upisan na UNESCO-ov Popis svjetske baštine je:

__________________________________________________

5. Osnivač Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i inicijator podizanja đakovačke katedrale bio je đakovačko-srijemski biskup:

a) Juraj Dobrila

b) Josip Jelačić

c) Josip Juraj Strossmayer

d) Juraj Jezerinac

6. Na Svjetskom prvenstvu u nogometu održanom u Rusiji 2018. godine reprezentacija Republike Hrvatske je osvojila:

a) prvo mjesto

b) drugo mjesto

c) treće mjesto

d) četvrto mjesto

7. Kako se zove rijeka koja je, prema ukupnoj duljini vodotoka, najdulja rijeka u Republici Hrvatskoj (562 km)?

__________________________________________________

8. "Notturno" i "Utjeha kose" pjesme su najpoznatijeg književnika hrvatske moderne:

a) Petra Preradovića

b) Hanibala Lucića

c) Antuna Gustava Matoša

d) Dobriše Cesarića

9. Hrvatski velikaši pogubljeni u Bečkom Novom Mjestu 1671. godine, nakon sloma neuspjele urote usmjerene protiv habsburškog apsolutizma:

a) Antun i Stjepan Radić

b) Petar Berislavić i Petar Keglević

c) Matija Gubec i Ilija Gregorić

d) Petar IV. Zrinski i Fran Krsto Frankopan

10. Slava Raškaj bila je poznata hrvatska:

a) književnica

b) balerina

c) slikarica

d) liječnica

11. Poznati park prirode u Baranji je:

a) Vransko jezero

b) Kopački rit

c) Paklenica

d) Risnjak

12. S kojom državom Republika Hrvatska ima najdužu kopnenu granicu?

__________________________________________________

13. Skladatelj prve hrvatske opere "Ljubav i zloba" je:

a) Jakov Gotovac

b) Ivan Zajc

c) Ferdo Livadić

d) Vatroslav Lisinski

14. "Tko pjeva zlo ne misli", antologijsku "ljubavnu komediju s pjevanjem", na temelju "Dnevnika malog Perice" Vjekoslava Majera, režirao je:

a) Zvonimir Berković

b) Krešo Golik

c) Ante Babaja

d) Vatroslav Mimica

15. Tekst himne Republike Hrvatske "Lijepa naša domovino" napisao je _______________________________ , a uglazbio _________________________________ .

 

Knin: Branitelj sa zastavom
1/37

Točni odgovori su: 

1. b) Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

2. Ustavni sud Republike Hrvatske 

3. Vukovar

4. Nacionalni park Plitvička jezera

5. Josip Juraj Strossmayer

6. b) drugo mjesto

7. Sava

8. c) Antuna Gustava Matoša

9. d) Petar IV. Zrinski i Fran Krsto Frankopan

10. c) slikarica

11. b) Kopački rit

12. Bosnom i Hercegovinom

13. d) Vatroslav Lisinski

14. b) Krešo Golik

15. Tekst himne Republike Hrvatske "Lijepa naša domovino" napisao je Antun Mihanović, a uglazbio Josip Runjanin.

VIDEO Plenković o Milanovićevim prozivkama: 'Bit će dana za komentare. Danas nije taj dan'

Komentara 67

DU
Deleted user
16:22 26.12.2023.

Svim pravoslavcima koji se nazivaju srbima oduzeti hrvatsko državljanstvo, a pravoslavnima utemeljiti, odnosno obnoviti Hrvatsku pravoslavnu crkvu!

JA
jamesd
17:45 26.12.2023.

Dovoljno je da se prošetate Draškovićevom navečer (vidio iz auta na sami Božić) i vidjeli bi u što nam se pretvorila Lijepa Naša, isto tako Trg, i Glavni kolodvor, kakva su to lica i kakve su to face

LJ
ljudemisi
15:48 26.12.2023.

Previše je tu glupih irelevantnih pitanja za dobivanje hrvatskog državljanstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije