Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGLASAN VAŽAN ZAKON

Krstulović Opara: 'Dovršili smo posao naših predšasnika, hrvatski jezik nam je najjači identitetski biljeg'

Zagreb: Sabor raspravlja o medjunarodnoj razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoci
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
26.01.2024.
u 20:03

Danas smo završili posao naših časnih predšasnika, njima na čast i za budućnost hrvatskoga jezika, istinskog i najjačeg identitetskog biljega hrvatskog naroda

Bivši splitski gradonačelnik, saborski zastupnik HDZ-a Andro Krstulović Opara, prokomentirao je na društvenim mrežama novi Zakon o hrvatskom jeziku.

- Donijeli smo ga velikom većinom koja odražava visoki stupanj nacionalnog suglasja. Ponosan sam što sam nakon niza godina nastojanja pridonio donošenju ovog važnog Zakona koji je u temeljima hrvatske državnosti.

180 godina nakon povijesnih govora pl. Ivana Kukuljevića Sakcinskog, kojima je pozvao na donošenje odluke o uvođenju hrvatskoga u službenu uporabu, 56 godina nakon Matičine Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika i 33 godine nakon osamostaljenja i Božićnog ustava koji sam imao čast donijeti kao najmlađi narodni zastupnik.

Danas smo završili posao naših časnih predšasnika, njima na čast i za budućnost hrvatskoga jezika, istinskog i najjačeg identitetskog biljega hrvatskog naroda - napisao je Krstulović Opara na Facebooku.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, Hrvatski sabor izglasao je danas Zakon o hrvatskom jeziku, kojim se prvi put u povijesti uređuje pitanje službene i javne uporabe hrvatskog jezika te osigurava sustavna i stručna skrb o njemu. Za zakon je glasalo 95 zastupnika10 je bilo suzdržanih, a 17 protiv.

Prema podacima na stranicama hrvatskog Sabora, protiv su glasali, redom, Mirela Ahmetović, Barbara Antolić Vupora, Boška Ban Vlahek, Arsen Bauk, Erik Fabijanić, Sabina Glasovac, Peđa Grbin, Branko Grčić, Siniša Hajdaš Dončić, Mišel Jakšić, Boris Lalovac, Andreja Marić, Anka Mrak-Taritaš, Dalija Orešković, Katarina Peović, Marijana Puljak i Martina Vlašić Iljkić. Suzdržani su bili Domagoj Hajduković, Marin Lerotić, Vesna Nađ, Željko Pavić, Ivana Posavec Krivec, Sanja Udović, Davorko Vidović, Franko Vidović i Nikšta Vukas.

Zakonom se propisuje službena uporaba hrvatskoga jezika, uređuje osnivanje Vijeća za hrvatski jezik kao koordinacijskog savjetodavnog tijela čiji će rad biti usmjeren na zaštitu, njegovanje i razvoj hrvatskoga jezika, kao i izrada Nacionalnog plana hrvatske jezične politike radi očuvanja društvene uloge i pravnoga položaja hrvatskoga jezika.

Potvrđuje se da je hrvatski jezik službeni jezik u Hrvatskoj i jedan od službenih jezika Europske unije, kao i to da je u svojoj ukupnosti i cjelovitosti temeljna sastavnica hrvatskog identiteta i hrvatske kulture.

Obveznici službene uporabe hrvatskoga jezika su tijela državne vlasti, tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravne osobe koje imaju javne ovlasti, odnosno sva javnopravna tijela u Hrvatskoj.

Uz propisivanje javne uporabe hrvatskoga jezika i njegove uporabe u obrazovanju, zakon propisuje i iznimke koje se odnose na obrazovanje djece pripadnika nacionalnih manjina, kao i iznimke u vezi s izvođenjem nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnoga rada na nekom od stranih jezika. Propisuje i pravila uporabe hrvatskoga standardnoga jezika u Europskom parlamentu, institucijama i savjetodavnim tijelima Europske unije i u međunarodnoj suradnji.

Novi zakon definira što sve obuhvaća pojam hrvatski jezik, koje su posebnosti hrvatskog jezika, područje primjene hrvatskog jezika te njegovu trodiobu na tri ravnopravna narječja - čakavsko, kajkavsko i štokavsko.

VIDEO Milanović: 'Od svih loših kandidata, na kraju ispliva najlošiji od svih'

Komentara 4

MI
miholjčan
08:36 27.01.2024.

"..predšasnika..." kakve to veze ima sa hrvatskim jezikom?

GO
goran2hr
22:49 26.01.2024.

Da su ovaj zakon donijeli par mjeseci ranije, bi li i knjiga "Krajina 1991. - 1995.", čije su tiskanje HDZovci platili u Kragujevcu, morala biti usklađena sa ovim zakonom?

Avatar Idler
Idler
22:03 26.01.2024.

Super, a jel nam bi rekli po kojemu pravopisu bu se pisalo na tem jeziku ? To kaj su zglasane regule ove il one ne znači ništ doklej god se more "i ovak i onak" i se je pravilno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije