Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.03.2017. u 15:15

Koliko Most drži do stava o ukidanju županija govori i činjenica da je Nikola Grmoja istaknut kao kandidat za župana Dubrovačko-neretvanske županije.

Tresla se predizborna dalmatinska brda, a rodio se... Kao grom iz vedra neba u subotu navečer pronijela se informacija, koju je objavila Slobodna Dalmacija, da je najneaktivniji ministar i još k tome potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić kuvertirao ostavku koju će sljedeći tjedan predati premijeru Andreju Plenkoviću.

Iste večeri u nekoliko medija se pojavljuju izjave savjetnika ministra za unutarnju politiku Ivice Relkovića u kojima dodatno "muti vodu" jer jednima govori da je sve krivo protumačeno i da ostavka nije kuvertirana, a drugima ponavlja prijetnju o odlasku Mostova ministra iz Vlade. Ministar dva dana šuti i ostavlja vremena da se priča o ostavci proširi pa u ponedjeljak prvi puta u svom mandatu saziva novinare u Ministarstvo, i dok cijela javnost očekuje njegovu stranu priče, Kovačić riječ ostavka ne kaže ni jednom. Kao da dva dana ranije nije prijetila kriza Vlade jer "mlađi partner" u vladajućoj koaliciji povlači svog potpredsjednika.

Petrov 2015.: Ukinut ćemo politički montirane županije

Ako već nije želio govoriti o ostavci, Kovačić je mogao iskoristiti pozornost javnosti kako bi u velikom stilu u raspravu ponovno vratio temu ukidanja županija i reforme javne uprave - što je bilo jedno od prvih Mostovih obećanja na nacionalnoj razini. Predsjednik Mosta Božo Petrov u kampanji za parlamentarne izbore 2015. godine na konferenciji za novinare kazao je da se zalažu za ukidanje "politički montiranih županija" kojih bi, nakon sveobuhvatne rasprave, trebalo biti maksimalno devet. Dojam da misli ozbiljno pojačao je riječima da je "Most odgovoran prema svojim biračima te će reforme provesti". HDZ i SDP je prozvao zbog manjka hrabrosti da provedu tu reformu te njihovim biračima poručio da konačno shvate tko radi, a tko samo daje obećanja.

Nakon tih izbora, na kojima je Most iznenađujuće osvojio 19 mandata i prometnuo se u treću opciju na političkoj sceni, njihova predizborna retorika o reformama i "Vladi stručnjaka" istisnula je ideološke bitke HDZ-a i SDP-a. Jedno od bitnih pitanja bilo je i ukidanje županija te smanjenje broja gradova i općina. I u svojim zahtjevima za formiranje Vlade, poslanima HDZ-u i SDP-u, mostovci su tražili da se velike stranke obavežu na točno određene rokove provedbe reforme. Sve je djelovalo kao da Most misli ozbiljno i ima plan i ljude koji će ga provesti.

Na čelo Ministarstva uprave u Vladi Tihomira Oreškovića Most postavlja stručnjakinju za područje lokalne uprave i financije s Ekonomskog instituta Dubravku Jurlinu Alibegović koja na početku mandata najavljuje da će biti manje županija, a dva mjeseca kasnije i da će "na jesen" 2016. predložiti tri alternativna modela reorganizacije lokalne uprave, a sve na temelju analize za koju su se prikupljali podaci. Ubrzo pada Oreškovićeva Vlada, HDZ i Most ponovno formiraju Vladu, a na mjesto stručnjakinje Jurline Alibegović stiže političar Ivan Kovačić. Analizu iz mandata bivše ministrice više nitko ne spominje, a Božo Petrov, ni dvije pune godine od ultimativnog obećanja iz prve predizborne kampanje, ne može više u javnosti jasno izgovoriti "ukinut ćemo županije" već se izvlači pričom da je sadašnji model lokalne uprave neodrživ. U medijima se ponovno pojavljuje informacija da će Kovačić naručiti novu studiju o reformi, no ako još nije ni naručena i Most ne zna što s njom želi postići, jasno je da je realizacija jako daleko, a priča o studiji još jedan trik u predizbornoj kampanji za lokalne izbore.

Most ukida županije, a Grmoju su kandidirali za župana

S druge strane, hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković mostovcima sasvim jasno javno poručuje da "ukidanja županija neće biti". Ako je to tako, Petrov neće ispuniti svoje obećanje dano još u rujnu 2015. godine, iako Ministarstvo uprave u zadnja dva mandata vode ministri iz Mostove kvote, a na čelu Sabora je predsjednik Mosta koji bi prijedlog mogao "pogurati" kroz parlamentarnu proceduru. Mogao bi, kada bi Mostovi ministri poslali neki prijedlog reforme lokalne uprave, no njega već dva mandata nema, iako je Most u zahtjevima HDZ- u i SDP-u još u prosincu 2015. nabrojao rokove i faze njezine provedbe.

Koliko Most drži do stava o ukidanju županija govori i činjenica da je politički tajnik stranke Nikola Grmoja istaknut kao kandidat za župana Dubrovačko-neretvanske županije. Ako pobjedi na izborima, moglo bi se dogoditi da mu Kovačić ukine županiju. Takav scenarij ovisi o tome je li Božo Petrov ozbiljno mislio kada je u rujnu 2015. grmio protiv HDZ-a i SDP-a zbog neispunjenih obećanja i hoće li Most pokazati odgovornost prema onim biračima koji su im zbog najave ukidanja županija dali glas.

>>Portret 'zločestog dečka' Mosta: neprimjetan dok ne pobjesni

>>'Kovačić će doći na sjednicu Vlade, ako mu se HDZ-ovac Đakić ispriča. Neće ići s etiketom da je podlac'

Komentara 13

FD
franjo.durinic
15:28 15.03.2017.

Molim vas lijepo, pa gdje če se zaposlit ako da ostavku(otkaz) ? -nema pravo na biro rada

JO
jozomali
15:34 15.03.2017.

Most moj glas više neće dobiti

MV
Mijat vrdoljak
19:09 15.03.2017.

Gospodine Krištofić dali vi razumijete parlamentarnu demokraciju? MOST zagovara smanjenje broja županija ali dok većina u saboru ( HDI i SDP su protiv) to ne želi niti MOST-ovi ministar niti predsjednik sabora to ne mogu progurati. Samo onaj koji ima apsolutnu većinu može i mora ispuniti predizborna obećanja, ako za to ne treba mijenjati ustav za što mu treba 2/3 većina. Za ukidanje ili smanjenja broja županija mora se mijenjati ustav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije