Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema panike

Krizni stožer: Sve službe su spremne za koronavirus

Predstavljene mjere prevencije širenja koronavirusa
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
28.01.2020.
u 23:28

"Pripremamo se za situaciju da se bolest pojavi kod nas, dogovorena je zaštitna oprema, prihvat na aerodromima, postupanje s oboljelima, provođenje dijagnostike i hospitalizacija", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak

Krizni stožer Ministarstva zdravstva predstavio je u ponedjeljak mjere prevencije širenja koronavirusa naglasivši kako nema mjesta za paniku i da su sve službe spremne za eventualnu pojavu oboljelih u Hrvatskoj. Voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Hrvatskoj Antoinette Kaić Rak istaknula je kako nema mjesta za paniku.

Sinhronizirani rad sanitarne inspekcije i kontrole na granicama

"Sanitarna inspekcija i kontrola na granicama u Hrvatskoj koordinirani su i sinhronizirano rade. U ovom momentu napravljeno je sve što je potrebno i panike nema", rekla je Kaić Rak na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva. Dodala je kako SZO još nije proglasio javnozdravstvenu krizu od međunarodnog značaja zbog koronavirusa jer se Kina pokazala transparentnom i poduzela mjere suzbijanja širenja infekcije.

VIDEO Krizni stožer o mjerama prevencije širenja koronavirusa

Kina je brzo uspjela sekvencionirati genom virusa i podijelila to sa SZO-om, zahvaljući čemu su slučajevi u drugim državama brzo dijagnosticirani.

Preminule osobe bile su uglavnom starije dobi i imale su neke druge kronične bolesti i oslabljen imunitet. "Još uvijek se radi o sporadičnim slučajevima", naglasila je Kaić Rak i dodala kako za sada nema zabrane putovanja niti trgovine. Još se uvijek ne zna izvor koronavirusa, prijenos sa čovjeka na čovjeka potvrđen je u Kini ali u drugim državama, osim u jednom slučaju u Vijetnamu, takva transmisija nije dokazana.

Ne treba se bojati Kineza

Za skupinu kineskih turista koja je doputovala u Hrvatsku rekla je da su pregledani, nemaju simptome i pod kontrolom su. "Ne treba se bojati Kineza", kazala je.

VIDEO Koronavirus u Kini

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ističe kako je epidemiološka služba poduzela mjere primjerene situaciji, ostvarila niz kontakata i pripremila dokumente koji su potrebni za eventualnu pojavu slučajeva koronovirusa u Hrvatskoj.

"Pripremamo se za situaciju da se bolest pojavi kod nas, dogovorena je zaštitna oprema, prihvat na aerodromima, postupanje s oboljelima, provođenje dijagnostike i hospitalizacija", rekao je.

Voditelj epidemološke službe HZJZ-a Bernard Kaić napomenuo je kako je klinička slika koronavirusa slična gripi uz izraženije respiratorne simptome, ali se ne širi tako efikasno kao gripa. Može rezultirati smrću kao i gripa, ali je kod koronavirusa smrtnost viša  - iznosi od 2 do 4 posto, dok je to kod gripe 0,1 posto.

Vjerojatnost pojave u Hrvatskoj umjerena

Vjerojatnost pojave koronavirusa u Hrvatskoj je umjerena, kao što je to i u Europi, ali ako širenje potraje postat će visoka. Informaciju o tome da virus mogu prenijeti osobe koja nemaju simptome bolesti, dodao je, još nema potvrde neovisnih institucija.

Pomoćnik načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić i Spomenka Uremović ispred Državnog inspektorata poručili su da su njihove službe poduzele sve potrebne mjere za prevenciju širenja koronavirusa. Spreman je i Hrvatski zavod za hitnu medicinu, a njegova ravnateljica Maja Grba-Bujević ističe da se hitna služba svakodnevno susreće s virusima, tako da ima zaštitnu opremu i jasne protokole. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije