Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kosor: Možda su članovi Vlade trebali napustiti stadion, no lako je sad biti pametan

kosor-txt.jpg
Foto: M. Habljak
22.10.2008.
u 17:56

Zastupnici SDP-a isticali su i u pojedinačnoj raspravi u Saboru o povjerenju premijeru Ivi Sanaderu da su državne institucije neučinkovite i da se građani osjećaju nesigurnima, za što najodgovornijim drže premijera Ivu Sanadera, a potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor odgovorila im je kako brojka od 1031 podignute optužnice za djela korupcije i organiziranoga kriminala ove godine govori upravo o učinkovitosti Vlade.

Marin Jurjević (SDP) smatra da Vlada "ima samo jednog ministra - Ivu Sanadera", a da ostali služe za transmisiju između Sanaderove volje i realizacije te volje.

Milanka Opačić (SDP) ustvrdila je kako je stari običaj premijera da kritike pučkog pravobranitelja, guvernera Narodne banke, predsjednika Republike samo "prima k znanju", a oporbenim strankama "očita lekciju i ode". Tako ignorira veliku većinu birača čiji smo glasnogovornici, dodala je, a odgovorila joj je potpredsjednica Kosor naglasivši da premijer Sanader "nije otišao piti kavu, nego otvoriti autocestu".

Opačić je rekla i da je pravi premijerov grijeh što se ništa nije dogodilo ni u antikorupcijskim akcijama "Gruntovec", "Indeks" i "Maestro", na što joj je odgovorila donedavna ministrica pravosuđa, hadezeovka Ana Lovrin rekavši da Hrvatska nije policijska država gdje se sudi bez sudskih postupaka.

- Niste dobili povjerenje da nečinjenjem omogućujete mafiji da radi što hoće", poručio je esdepeovac Igor Dragovan, a potpredsjednica Kosor u svom je odgovoru naglasila kako je ove godine "podignuta 1031 optužnica, od čega 209 za slučajeve korupcije i 822 za organizirani kriminal".

Dragovan je upozorio i kako je Sanader ocijenio neprihvatljivim ponašanje navijača koji su na utakmici Hrvatska-Andora izvikavali ustaški pozdrav "Za dom spremni", ali je zaboravio, kaže, da su u loži bili i predstavnici Vlade koji se od toga nisu ogradili.
- To su dvostruki kriteriji - navodi Dragovan.

Kosor je naglasila da se slaže s tim da je trebalo razmisliti o tome da članovi Vlade odu s utakmice, no, dodala je, "vrlo je teško u određenoj situaciji vidjeti što je najpametnije napraviti".
- Lako je biti pametan nakon bitke - rekla je Kosor.

Esdepeovka Ingrid Antičević-Marinović smatra da Vlada nema odgovor na povećanu korupciju, kriminal i osjećaj nesigurnosti građana, budući da ministri u Vladi ne mogu obavljati posao koji imaju po Ustavu i zakonu jer, kako je rekla, "počesto funkcioniraju više kao ministranti kod velečasnog u Banskim dvorima", a ne "kao ministri koji mogu obaviti svoju dužnost".

Miroslav Škoro (HDZ) odgovorio joj je kako, uz ostalo, i podaci o broju kriminalnih djela u prošloj godini (75.857 kriminalnih djela) u odnosu na 2001. (78.351 kriminalno djelo) govore o tome da u Hrvatskoj nema rasta kriminaliteta.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije