Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ako živite u Hrvatskoj, a primate mirovinu iz BiH ovo će vas jako zanimati!

U priopćenju je navedeno kako je sada uspostavljen sustav razmjene podataka preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.
06. rujna 2018. u 15:14 6 komentara 11446 prikaza
ilustracija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Zavod za mirovinsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine izvijestio je u četvrtak kako korisnici mirovina stečenih u tom entitetu, a koji žive na području Hrvatske, više nisu obvezni dostavljati redovite godišnje potvrde kojima dokazuju da su živi jer će se činjenica smrti ubuduće utvrđivati kroz automatsku razmjenu podataka između ovlaštenih agencija u Hrvatskoj i BiH. 

Zvonko Milas Potpisani ugovori Hrvatima u BiH 24 milijuna kuna potpore: 'Nema granica koje nas mogu razdvojiti'

Dokument pod nazivom "potvrda o životu" kojega su svi korisnici mirovina Zavodu MIO Federacije BiH morali dostavljati jednom godišnje bila je preduvjet redovitog nastavka isplata primanja po osnovi mirovinskog staža. U priopćenju je navedeno kako je sada uspostavljen sustav razmjene podataka preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

"Za korisnike mirovine iz Federalnog zavoda koji su nastanjeni na području Republike Hrvatske činjenicu smrti utvrđivat ćemo putem razmjene podataka s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje (HZMO) te se stoga korisnici s područja RH oslobađaju obveze slanja potvrde o životu", stoji u priopćenju.

komšić napao hrvatsku 'Opljačkanim novcem otvarate konzultate po BiH'

Odluka o obustavi slanja potvrda o životu odnosi se na oko 18.500 umirovljenika koji žive u Republici Hrvatskoj, dok će umirovljenici koji žive u drugim državama i dalje biti obvezni slati ih na adresu Federalnog zavoda MIO. 

re
SPOJ TRENDOVA I TRADICIJE
Isprobaj pet outfita koji su inspirirani kućnim glamurom
 • Avatar EUJ
  EUJ:

  Ako živite u Hrvatskoj, a primate mirovinu iz izvorne hrvatske grude BiH ovo će vas jako zanimati!

 • Avatar hdz_balegari
  hdz_balegari:

  Ovo je bitnije od sudjenja Bandicu i Markicki, bravo vecernji dobro raditi posao selektiranja novosti. Pravi ste nepristrani portal. Nije bilo clanka ni o sinu generala Kruljaca, pravi domoljubni portal ...

 • miki45:

  imaju oni i hrvatske i bosanske penzije invalidi u domovinskom ratu u hr nisu nikad ni bili --to pricaaju muslimani iz kiseljaka -------mi domicilni hrvati moracemo traziti drugu domovinu jer nas ovi ocerupase osramotise po svijetu