Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U VINKOVCIMA

Konferencija o sustavu civlne zaštite: Sustav ne funkcionira najbolje, ima dosta mjesta za napredak

Grad Vinkovci
09.09.2021.
u 14:18

Konferenciji u Vinkovcima odazvalo se 120 stručnjaka iz područja civilne zaštite koji su na svojim predavanjima analizirali i predlagali stručna rješenja

Pod nazivom „Civilna zaštita i sigurnost gradova“ u Vinkovcima je održana konferencija na kojoj se govorilo o sustavu Civilne zaštite i djelovanju tijekom kriznih situacija. Kako je rečeno upravo su potresi u zagrebu i na Banovini pokazali kako u tome sustavu ima dosta prostora za dalji napredak. 

- Tematika civilne zaštite tijekom posljednjih godinu i pol dana, za vrijeme kojih smo svjedočili potresima i pandemiji, pokazala se vrlo značajnim u Hrvatskoj. Međutim, u isto vrijeme pokazalo se i da sustav civilne zaštite nije funkcionirao kako je trebao, a to smo mogli vidjeti u vrijeme potresa u Zagrebu i u Sisačko - moslavačkoj županiji, rekla je Nataša Gajski Kovačić glavna urednica časopisa "Zaštita" koji je i organizator konferencije.

Govoreći o problemima na terenu kazala je kako je u Zagrebu i u Sisačko -moslavačkoj županiji najveći problem bila nekoordiniranost pojedinih segmenata toga sustava. Pojasnila je kako Hrvatska ima sustav domovinske sigurnosti koji nije pokrenut nakon što se dogodio potres na Banovini, koji je izazvao velike štete, nego je uspostavljeno nekakvo novo tijelo upravljanja koje je vodilo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

- Pitanje je zašto je došlo do toga ako imamo ustrojen sustav domovinske sigurnosti, a sigurnost je na potresom pogođenom području bila ugrožena. Nadamo se će novi Zakon o sustavu civilne zaštite koji bi trebao stupiti u provedbu to promijeniti odnosno da će operativne neusklađenosti biti bolje posložene, rekla je Gajski Kovačić.

Na konferenciji je govorio i predsjednik Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenja rizika od katastrofa Marijan Vundać koji je rekao kako su prirodne nepogode poput potresa i poplava kao i potresi pokazale svu značaj sustava civilne zaštite.

Moramo priznati da nas takve nepogode zateknu što znači da sustav ne funkcionira na pravi način i kako bi trebao. Dobro je da o tome razgovaramo, da se sastajemo i pokušavamo sustav unaprijediti. U pravilu nikad nisu u pitanju sredstva nego su problemi u organizaciji i koordinaciji, rekao je Vundač.

Konferenciji u Vinkovcima odazvalo se 120 stručnjaka iz područja civilne zaštite koji su na svojim predavanjima analizirali i predlagali stručna rješenja iz područja upravljanja krizama, posebice krizama uzrokovanih poplavama, požarima, potresima i pandemijom koronavirusa. Analizirao se sve izraženiji utjecaj klimatskih promjena na nastanak kriznih događaja, posebice na nastanak poplava i požara.

Predstavljena su i najnovija tehnološka rješenja iz područja zaštite kritične infrastrukture i geoinformacijski sustavi za sigurnost gradova i njihove imovine, zatim najnoviji alarmni, videonadzorni  sustavi i sustavi veze. Svakako treba istaknuti predavanja u kojima se analizirao očekivani novi izbjeglički val uzrokovan situacijom u Afganistanu.

VIDEO Policija novom aplikacijom prati neplaćene kazne na granici!


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije