Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državni napad

Kompleksni virus dvije godine skupljao podatke iz Izraela i Irana

'virus01_nnn_bih_280710'
''
29.05.2012.
u 10:20

Flame je od kolovoza 2010. napao najmanje 600 korisnika, od pojedinaca pa sve do vladinih sustava, a vrlo je vjerojatno da je s radom počeo i prije

Kompleksni virus Flame koji stručnjaci opisuju kao "industrijski usisavač za osjetljive podatke" već gotovo dvije godine prikuplja podatke o Iranu, Izraelu, Sudanu, Siriji, Libanonu, Saudijskoj Arabiji i Egiptu. Flame je otkriven sasvim slučajno kad su pripadnici ruske sigurnosne tvrtke Kasperski u suradnji s UN-ovim uredom za telekomunikacije istraživali virus imena Wiper koji je odgovoran za opetovano brisanje podataka s računala u zapadnoj Aziji.

Stručnjaci tvrde da je Flame jedan od najkompleksnijih dosad otkrivenih virusa. Analiza samog koda virusa zbog veličine od 20 MB mogla bi potrajati godinama, a njegov "vlasnik" najvjerojatnije je za sada nepoznata država jer nezavisni hakeri inače ne koriste toliko napredne tehnologije, donosi BBC.

Flame je od kolovoza 2010. napao najmanje 600 korisnika, od pojedinaca pa sve do vladinih sustava, a vrlo je vjerojatno da je s radom počeo i prije.

Virus se napredno mogao prilagođavati sustavu u koji je ubačen, a među "svakodnevnim poslovima" tragao je za podacima na mreži sustava u koji se infiltrirao, presnimavao video i audioporuke te razgovore, presretao poruke...

Ključne riječi

Komentara 4

EL
ElCapitan
18:51 29.05.2012.

thanks...znam...samo sam sarkastican

TT
The Time of Troubles 1612
11:44 29.05.2012.

Kad virus ili nesto slicno sto je opasno dodje iz Amerike nitko se ne usudjiva imenovati Ameriku iako se zna. Ako se samo i malo pretpostavlja da je to doslo iz neke drzave s kojom Amerika vodi hladni rat ondaa novine ne provjeravaju nego objavu - dovoljno je da je Amerika nekoga optuzila.

EL
ElCapitan
18:39 29.05.2012.

600 kompjutera....hahaha...cekaj malo, koliko ??? 600 !!!!! U koliko zemalja???? hahaha, moja firma ima vise kompjutera nego je ovaj \"supervirus\"napao....nego salu na stranu...ovo ili jesu moji ili kinezi, jer cyber war se vec dugo vremena vodi izmedu nas i kinezu nas za sada dobro mlate i puno su bolji od nas...flame je mozda nas odgovor njima i sada se samo generalka radi na pokusnim kunicima (citaj Iran).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije