Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
službeni posjet bih

'Puno toga se meni i Hrvatskoj stavljalo na dušu. Dolazim kao prijatelj BiH'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
17.01.2018.
u 12:25

'To što se mi zalažemo za prava hrvatskog naroda, ne znači da ta prava idu na štetu ostalih građana i manjina u BiH', poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je danas u službeni posjet Bosni i Hercegovini gdje će boraviti do petka. Nakon službenih razgovora s članovima Predsjedništva BiH, izjave su dali predsjednica Grabar-Kitarović i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragan Čović.

"Izuzetna mi je čast da danas imamo prigodu razgovarati s hrvatskom predsjednicom o mnoštvu pitanja koja mogu unaprijediti odnose između BiH i Hrvatske i unutar BiH. Današnji razgovori iskorišteni su za to da naglasimo značaj u proteklom vremenu kako bi BiH zadržala svoj prioritet – euroatlantske integracije", poručio je Čović. "Vjerujem da BiH zaslužuje i daljnju pažnju vas i vaše administracije i vaš utjecaj unutar EU, gdje nam možete pomoći da naš kandidacijski status ne bude neka daleka stvarnost", dodao je. 

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako se posljednjih tjedana u medijima u obje zemlje stvarala negativna klima, ne samo oko posjeta BiH već i općenito oko odnosa i namjera. "Vrijeme je da u izravnom razgovoru, ne samo s članovima Predsjedništva već i s bh. javnošću – sva tri naroda – pošaljem jasne poruke, jer nažalost posljednjih se tjedana puno toga izvlačilo iz konteksta, i meni i Hrvatskoj se stavljalo na dušu", izjavila je hrvatska predsjednica. 

'Hrvati žele mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima'

"Dijalog je najbolji put prema naprijed, pogotovo ako postoje nedoumice. Kao predsjednica RH, moja prva dužnost jest štititi interese Hrvatske i hrvatskog naroda, no isto tako mi je dužnost graditi mir sa svim drugim, pogotovo susjednim državama. Hrvatska je činjenicom da dijelimo granicu obvezana pozorno pratiti procese u BiH i prijateljski iznositi izazove, to ne predstavlja miješanje u pitanja naše prijateljske države. Hrvatska zagovara temeljna načela na kojima je uspostavljena BiH', rekla je Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako se u BiH to često promatra kao igra nultog zbroja, to jest, da je dobitak za jedan narod automatski gubitak za drugi narod. "To ne mora i ne smije tako biti. To što se mi zalažemo za prava hrvatskog naroda, ne znači da ta prava idu na štetu ostalih građana i manjina u BiH. Hrvati žele mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima. Hrvati u BiH nisu bili i neće biti nacionalna manjina i nisu zaslužili da ih itko takvima smatra. Stoljećima su tamo živjeli i živjet će i Hrvatska će uvijek biti s njima", poručila je hrvatska predsjednica i dodala kako je povezivanje s Hrvatima u BiH strateški interes Hrvatske.  

Odgovarajući na novinarska pitanja, Grabar-Kitarović je rekla da je bilo govora o izbornom zakonu, ali da Hrvatska nikada nije propisivala elemente izbornog zakonodavstva. "Mi želimo da se problemi riješe, a ne nametati rješenja", dodala je. 

O Pelješkom mostu

Na pitanje o izgradnji Pelješkog mosta, Grabar-Kitarović je rekla da je iz Europske komisije stiglo pismo u kojem stoji da nema zapreka. "No, ono što želim istaknuti jest da držim da se pitanje mosta nepotrebno razvilo u jedno od bilateralnih otvorenih pitanja, pitanje apsolutno nije upereno protiv BiH. To je pitanje povezivanja teritorija te pitanje razvoja Pelješca i okolnih otoka, kao i rasterećivanje prometa kroz Neum i u tom smislu želim ponoviti svim građanima BiH: Pelješki most unutarnje je, razvojno pitanje Republike Hrvatske, nikakve neprijateljske namjere oko Neuma ne postoje i nadam se da ćemo to do kraja raščistiti', poručila je. 

Predsjednica dočekana s državnim počastima

Predsjednicu Grabar-Kitarović po dolasku u sarajevsku zračnu luku dočekao je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić te predstavnici različitih razina vlasti, a potom joj je priređen svečani doček pred sjedištem Predsjedništva BiH, gdje ju je pozdravio predsjedatelj Dragan Čović, dok su joj državne počasti odali pripadnici svečane postrojbe bosanskohercegovačkih oružanih snaga.

Nakon intoniranja državnih himni i protokolarnog pozdrava s predstavnicima tijela vlasti u BiH, hrvatska je predsjednica započela službene razgovore s članovima Predsjedništva BiH

Prosvjed protiv posjeta Grabar-Kitarović privukao tek desetak sudionika

Manja skupina prosvjednika okupila se danas pred hrvatskim veleposlanstvom u Sarajevu u povodu posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako bi iskazali nezadovoljstvo politikom Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. U prosvjedu koji je ranije najavila udruga Bošnjački pokret za ravnopravnost, sudjelovalo je desetak osoba koje su nosile plakate s porukama protiv "tuđmanizacije BiH" te zahtjevima da hrvatska predsjednica iskaže poštovanje prema "žrtvama agresije na BiH".

Neki od sudionika nosili su i plakate s fotografijama pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na kojima je pisalo kako je on zločinac. Prosvjed je predvodio predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost Sejfudin Tokić, no to okupljanje nije privuklo veću pozornost prolaznika.

 

Tijekom dana predsjednica će razgovarati i s članovima kolegija Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH te s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Nakon toga predsjednica Grabar-Kitarović odvojeno će se sastati i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Valentinom Inzkom, a na kraju će uslijediti susret s predstavnicama udruge majki Srebrenice.

Komentara 112

BA
bakulušić
12:50 17.01.2018.

Predsjednicu je trebalo dočekati 500 000 muslimana koji su za vrijeme rata u Hrvatskoj našli utočište, hranu, liječenje a prije toga oružje i obuku. I oni su svijetu trebali uputiti poruku što je istina a što laž.

KO
koraknaprijed
11:42 17.01.2018.

Kraljica svih Hrvata ma gdje oni bili! Rekao sam Hrvata,klošari i pećnari produžite.

KR
Krotila
12:33 17.01.2018.

počelo je bošnjačko prolječe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije