Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15 KANDIDATA

Koja vam je najbolja nova hrvatska riječ? Bira se između zaključaja, izazora, javnozborca...

Slavonski Brod: Jozo Jelinić objavio novu knjigu "Gornja Močila kod Bosanskog Broda"
Ivica Galovic/PIXSELL
08.03.2023.
u 13:49

U uži krug natječaja ušlo je 15 novih riječi, a najbolja nova riječ bit će izabrana na svečanoj dodjeli nagrade „Dr. Ivan Šreter“ koja će se održati 11. ožujka u 12 sati u Lipiku u dvorani Quella

Čak 385 osoba predložilo je 538 novih hrvatskih riječi na sada već tradicionalnom natječaju za novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik, a podupire Zaklada „Dr. Ivana Šreter“.

U uži krug natječaja ušlo je 15 novih riječi, a najbolja nova riječ bit će izabrana na svečanoj dodjeli nagrade „Dr. Ivan Šreter“ koja će se održati 11. ožujka u 12 sati u Lipiku u dvorani Quella. Izbor nove riječi svake je godine dio obilježavanja Dana hrvatskoga jezika, Spomen-tjedna na znamenite dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisivala Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Deklaracija je bila kamen međaš u povijesti hrvatskoga naroda i jezika jer poslije Deklaracije Hrvati više nisu pristajali na unitarističku jezičnu politiku.

 

Pobjedničku riječ odabire Povjerenstvo časopisa Jezika u kojem je ove godine predsjednica Sanda Ham, a članovi Igor Čatić, Zvonimir Jakobović, Hrvoje Hitrec, Marko Kovačić, Nataša Bašić, Mario Grčević, Dubravka Smajić, Mile Mamić i Ljubica Josić. Autor pobjedničke riječi tako će biti nagrađen s 600 eura,  autor drugoplasirane riječi s 400, a autor trećeplasirane riječi s 200 eura. Nagrade i kipiće akademskog kipara Tonka Fabrisa koji prikazuju Ivana Šretera, dodjelit će Zaklada „Dr. Ivan Šreter“, a diplome časopis Jezik.

Tako za nagradu, abecednim redom konkuriraju riječi:

1. bakroza  - hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest
2. dimodojavnik - detektor dima
3. izazor - retrovizor
4. javnozborac/javnozborstvo  - PR
5. krugotok  - kružni tok
6. obrubnik - lajsna
7. odricajnica - disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti
8. otpadalište - odlagalište otpada
9. prestrujnik  - strujni adapter
10. pridatak - plug in
11.  prijevodnici - titlovi
12. prikaznik  - displej
13. šećerice  - biljke od kojih se proizvodi šećer
14. zaključaj - lockdown
15. znojilište  - sauna

>> VIDEO Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje - naši susjedi dominiraju ovom listom

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
15:20 08.03.2023.

Znojilište = sauna definitivno pobjeđuje!

CR
crocro
17:32 08.03.2023.

Obrubnik je također širok pojam. Postoji obrubnik lonca, tanjura, kape, i da ne nabrajam dalje. Ako kažete obrubik, teško je da će to netko povezati s lajsnom, baš zato što ih ta riječ može prije asocirati na nešto drugo nego na lajsnu. Ova riješ bi imala smisla kada bi se uvijek naglasilo "obrubnik poda" ili "obrubnik vrata" ili sl. dakle, uvjek treba naznačiti čega je to obrubnik. Obrubnik nije loša riječ samo treba dodati na čega se odnosi.

SL
slavenZadravec
20:45 08.03.2023.

Ha, ha nevjerovatno. Većina predloženih riječi ukazuje na ljude koji imaju ozbiljne komplekse u vezi sa svojim jezikom. Promijeniti sauna u znojilište je u rangu promijeniti kafić u pojilište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije