Purica s mlincima, zagorski štrukli, brudet, pašticada, poljički soparnik, splitska torta, međimurska gibanica, istarska jota, slavonski čobanac..., nema hrvatskoga građanina koji, da ga se probudi i usred noći, ne bi kao iz puške znao nabrojiti barem deset poznatih, autohtonih hrvatskih jela. No koliko su ona poznata i onima izvana koji dolaze u Hrvatsku? Ili ih možda tijekom boravka proteklih godina nisu ni impresionirala, s obzirom na to da ih dio naših ugostitelja, i ako požele neki domaći specijalitet, i dalje vara patagonijskim i humboldtovim lignjama, s crvenim bodečnjakom umjesto delikatesne škarpine, azijskim kozicama, španjolskim skušama, zamrznutim bečkim šniclima tvrdim poput opanka ili pak jeftinim pršutom kojega godišnje uvezemo više od pola milijuna komada i nisu ni blizu okusa i arome naših – i u EU zaštićenih – pršuta: krčkog, dalmatinskog, drniškog i istarskog?
Koliko su hrvatska autohtona jela poznata strancima? 'Treba zaviriti u sirotinjsku hranu'
Soparnik, brudet, fritaja sa šparogama, pašticada, štruklova juha, purica s mlincima, janjetina pod pekom, kvarnerski škampi... nema tako male zemlje s tolikim bogatstvom raznovrsnih slasnih jela
Komentara 6
Koji su to autohtoni high-tech proizvodi? Koja je to autohtona hrvatska industrija osim primarne proizvodnje kulina, pršuta i čvaraka?
soparnik nikad jeli,fritaja,pašticada-to su dalmatinska jela.Kod nas je npr.rudarska greblica(Samobor)zlevanka(Međimurje)purica sa mlincima itd.mnoga zagorska jela
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Izvorne su samo pljeskavica, čevapi, leskovački roštilj i lepinja sa masti napojena, 254 vrste pita i bureka , uz domaću kokakolu i dobru baklavu