Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Kod Molata ribar ulovio u mrežu morskog psa dugog 10 metara

Pripa sam se iako je uginula, a kako i ne bi kada su joj ralje šire od metra, a rep i više. Nadljudskim naporima smo je izvukli. Na kraju sam izgubija 1500 kuna, koliko mi je mriža vridna – rekao nam je ribar.
22. travnja 2011. u 12:38 16 komentara 77 prikaza
morski pas (1)
Foto: MUP

ZADAR – Izgubija sam mriže prije tri dana i kada mi je prijatelj reka da mi je kavicale vidija milju dalje, jutros smo krenuli prema mrižama. Kada smo ih vidili, počeli smo mrižu vući na ruke, a ono teško da teže ne može biti. Deset  metara dugog i gotovo dvi tone teškog kita ili pasa smo izvukli. Što ja znam što je, je li kit ili morski pas – ovo su riječi 77-godišnjeg Dinka Martedića s otoka Molata koji je jučer kod hridi Rižnjak kod otoka Molata u svojoj ribarskoj mreži pronašao kitopsinu.

U svojih 30 godina koliko je ''tukao'' more i u nizu godina ribarenja otkako je u mirovini toliku neman nije vidio.

– Ja sam dosad lovija samo šarune i trlje. Ovo što sam danas naša u mriži bila je neman, a tako su mi i rekli iz policije kada smo ih upitali što da radimo s ribom. Rekli su mi da će je slikati i da je pustimo u more jer da je to ipak morska neman. Pripa sam se iako je uginula, a kako i ne bi kada su joj ralje šire od metra, a rep još i više. Nadljudskim naporima smo je izvukli. Na kraju sam izgubija 1500 kuna, koliko mi je mriža vridna, ali smo nas trojica, koji smo ga izvukli, dobro i ostali živi. Ja imam 77 godina i bruh, a kolega je srčani bolesnik i isto smo ga izvukli. Vezali smo ga mrižom uz brod dug samo 5,85 metara i to smo jedan dio mriže vezali za provu, a drugi za krmu. Hvala vam i idem se sada odmoriti  – rekao nam je na kraju Dinko Martedić.

Iz zadarske policije potvrdili su nam da je riječ o kitopsini.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Tvrtka Solvis
Tvrtka Solvis
Uspješna priča o najvećem domaćem proizvođaču solarnih panela
 • Avatar Glina74
  Glina74:

  Kitopsina ajde Šariću novinare obijasni nama što je to KITOPSINA. Gdije toga ima KITOPSINA 70 godina sam iz biologije 4 -ka ali nikada čuo za KITOPSINU hahahahahahahah .......................... www.ribolovonline.com/content/view/117/2/lang,hr ili en.wikipedia.org/wiki/Whale_shark (Admin)

 • @rea:

  Vrsta bezopasna za ljude. Žalosno.

 • Avatar worldwizards
  worldwizards:

  kad procitas ovaj clanaki komentar ribara, vidis tek koliko smo mi jadan, mali, primitivan i zatucan narod. koja je razlika izmedju njega i onoga iz istocne srbije