Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijetnje obitelji

Kineski aktivist boji se za život i želi napustiti Kinu

'(FILES) This picture taken on March 28, 2005 shows blind activist Chen Guangcheng outside a house in Dondshigu village, in northeast China\'s Shandong province. Chinese Chen Guangcheng, the blind Chi
'STR'
03.05.2012.
u 07:51

Guangcheng je zamolio i samog američkog predsjednika da na bilo koji način izbavi njegovu obitelj iz Kine

Kineski aktivist Chen Guangcheng boji se za svoj život i želi napustiti Kinu, a molbu za spas uputio je i samom američkom predsjedniku Baracku Obami od kojeg traži da na bilo koji način pokuša njegovu obitelj izbaviti iz Kine.

Guangcheng je jučer napustio američko veleposlanstvo u Pekingu u kojem se skrivao i to nakon što je doznao za prijetnje upućene njegovoj obitelji. Američki veleposlanik u Kini Gary Locke jučer je kazao da samoukog pravnika i borca za ljudska prava nitko nije prisiljavao da napusti veleposlanstvo, a i on sam je, tvrdi njegov odvjetnik, po izlasku iz američkog veleposlanstva tvrdio da je konačno, nakon nešto manje od dvije godine kućnog pritvora, "istinski slobodan".

Svoj bijeg iz kućnog pritvora Guangcheng je, javlja BBC, planirao mjesecima. Nakon što je pobjegao iz okruženja svog doma u kojemu je bio zatvoren, kolege aktivisti prevezli su ga do stotinama kilometara udaljenog Pekinga gdje se sklonio u sigurnoj kući prije nego je pobjegao u američko veleposlanstvo. Nekolicina njegovih kolega koja mu je pomogla u bijegu pritvorena je, a neki od njih su jednostavno nestali u zadnjih nekoliko dana.

Ključne riječi

Komentara 5

M1
Mozart 1000
08:42 03.05.2012.

Kakva bi bila reakcija kad bi se uloge promijenile? Kako bi bilo kad bi netko tko je progonjen u Americi otisao u svedsku, svicarsku ili austrijsku ambadadu i trazio da ga se spasi od proganjanja od strane americkih vlasti i da mu se dade utociste?

WA
wahr
10:28 03.05.2012.

DRAMA NA BRAČU: SINDIKALNOG ČELNIKA JADRANKAMENA OKRUŽILI POLICAJCI Tonči Drpić: Specijalci su mi okružili kuću iz koje ne izlazim! ................... Stari moj provaj ti na americku ambasadu kao ovaj Kinez BBC ce tvoju sliku drzati 7 dana na prvoj stranici.

M1
Mozart 1000
11:16 03.05.2012.

A zasto nije zatrazio da ode u slobodne zemlje Albanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, Grcka, Portugal.....sve demokratske, i clanice NATO pakta.....nego zeli ici u Ameriku kao i drugi miljune Kiza ali bez bacanja kamenom na narod koji ostaje. I od cega ce zivijeti ovaj slijepac kad dodje u Ameriku......zar pored toga sto je ocima slijeo on je slijep i u mozgi. Zar ova korisna budala koja ne silazi s stranica BBC vec 7 dana misli da ce ga netko uzdrzavati......ima Kineza u Americi koji ce pljunuti na njega jer on je izdajnik....radi svoje guzice ce zagorciti zivot svojoj obitelji, prijateljima, svom narodu....nek se nadje Amerikanac koji je po zanimanju kuhar dakle sirotinja a ima takve sirotinje mnogo koji bi ovako napravio. Nikad. Amerikanac je patriota. Voli svoju zemlju i svoj narod a glasa za onoga tko vise zagrabi sakom na mapi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije