Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predaja lista

Kanidatura Veljka Kajtazija 'probija led', svi drugi imaju rok do 16. lipnja

veljko kajtazi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.06.2020.
u 13:22

Kada će svoje kandidature donijeti HDZ i Restart koalicija, kao i ostali koji će sudjelovati na parlamentarnih izbora za sada se ne zna.

Iako je prošlo punih pet dana od kada se Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) mogu podnositi kandidature za parlamentarne izbore, do ponedjeljka u podne nije podnesena ni jedna, a najavljene su samo dvije, prva, Veljka Kajtazija, za utorak.

Prema  sadašnjim infromacijama 'led će probiti' kandidatura Veljka Kajtazija, iza koje stoji Savez Roma u Hrvatskoj „Kali Sara“, a koja je najavljena za utorak, 9. lipnja.

Kajtazi će po četvrti put pokušati izboriti mandat saborskog zastupnika 12 nacionalnih manjina (austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske).

O protukandidatima, tvrdi, ne razmišlja, ne odgovara izravno na pitanje vjeruje li da će upravo on ponovno zastupati 12 manjina.

Savez, koji me je predložio, očekuje da ću dobiti minimalno 80 posto glasova birača, kaže Kajtazi i ističe kako su ga romska zajednica i Savez prepoznali kao „jedinog i najboljeg kandidata za rješavanje pitanja romske zajednice“.

U ovih devet godina jako je puno učinjeno, možda ne dovoljno, ali sigurno najviše što se moglo učiniti i po pitanju obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja Roma, naglašava, te ističe kako o protukandidatima ne razmišlja i ne priča.

„Sunarodnjacima ništa ne obećavam  osim teškog rada kakav je bio i proteklih devet godina“, izjavio je Kajtazi, navodeći da je u osvajanju prvog mandata imao 24 protukandidata,  u osvajanju drugog 16 do 18, a trećeg njih osam.

DP Miroslava Škore dolazi u nedjelju

Izborne liste i kandidature moraju DIP-u prispjeti najkasnije do ponoći, 16. lipnja. Svoju kandidaturu DIP-u za nedjelju 14. lipnja najavio je Miroslav Škoro.

Kada će svoje kandidature donijeti HDZ i Restart koalicija, kao i ostali koji će sudjelovati na parlamentarnih izbora za sada se ne zna.

Kako bi bile pravovaljane, za listu grupe birača, treba skupiti 500 potpisa, za kandidata nacionalnih manjina 100. Stranke ne moraju prikupljati potpise za svoje liste.

Kako bi što brže i točnije ispunili obrasce, DIP je pozvao političke stranke, koalicije i neovisne liste da koriste program off-line kandidature koji bez naknade, mogu preuzeti sa stranice www.izbori.hr.

DIP će ovaj tjedan, od 8. do 12. lipnja, kandidature zaprimati od 9 do 15 sati, a od 13. do 15. lipnja od 9 do 20 sati. Posljednjeg dana za predaju, 16. lipnja, zaprimat će ih od 9 sati do ponoći.

Zbog sprječavanja zaraze koronavirusom podnositelji se trebaju držati propisanih mjera, od dezinfekcije do socijalnog razmaka i broja ljudi koji mogu biti u isto vrijeme na istom mjestu, a sada je to njih 10.  

Iz DIP-a su jasno komunicirali da se predaja listi obvezno mora najaviti, a u prostoriji gdje će se predavati moći će biti samo osobe koje ih predaju.

Parlamentarni izbori održat će se u nedjelju, 5. srpnja. Hrvatski birači u Sabor biraju 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici. Tri zastupnika biraju pripadnici srpske manjine, po jednog mađarske i talijanske, jednog zajedničkog češke i slovačke, a po jednog pet (albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske i makedonske), odnosno 12 manjina. Kandidate za zastupnike manjina mogu predložiti političke stranke, manjinske udruge i birači. 

Komentara 3

DU
Deleted user
14:39 08.06.2020.

šteta,živi u hrvatskoj 60 godina zastupa rome a pričat ne zna,zamisli da živiš u bilo kojoj državi svijeta i ne znaš jezik,stari kos-ovac

Avatar barba_barba
barba_barba
14:51 08.06.2020.

potencijalni zastupnik za austrijsku, njemacku, poljsku i ukrajinsku manjinu. Pa di su tu zajednicki interesi i problemi?

IV
ivica.vranjic
21:21 08.06.2020.

Zastavnik prve klase takozvane jna. A toliko časnih i čestitih pripadnika manjina u Hrvatskoj koji su branili Hrvatsku, svoju domovinu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije