Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uživo: Ukrajinska kriza

Putin objavio invaziju na Ukrajinu, Ukrajincima poručio: Položite oružje!; Biden: Rusija će odgovarati!

Foto: Reuters/Pixsell
1/24
24.02.2022.
u 05:22

"Putin se odlučio za ishitreni rat koji će donijeti katastrofalne posljedice po ljudske živote i stradanja. Rusija je jedina odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti, a Amerika i naši saveznici će odgovoriti odlučno i zajednički. Svijet će Rusiju držati odgovornom", poručio je američki predsjednik Joe Biden

Počela je ruska vojna operacija u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin praktički je objavio invaziju na Ukrajinu koju je on nazvao "specijalnom vojnom operacijom". Rusija se pred svijet opravdava samoobranom

Tijek događanja:

5.20 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova nazvao je ruski napad "sveobuhvatnom invazijom" na Ukrajinu. 

"Putin je upravo pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su pod napadom. Ovo je rat. Ukrajina će se braniti i pobijediti če. Svijet može i mora zaustaviti Putina. Sada je vrijeme za reakciju", poručio je Dmitro Kuleba,

5.10 - Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je "Počela je ruska invazija na Ukrajinu. Projektili pogađaju Kijev. Na granici se puca, a naše vojne baze i vojni aerodromi su pod napadom", javlja CNN.

5.00  - O početku ruske invazije na Ukrajinu oglasio se američki predsjednik Joe Biden ocijenivši da napad na Ukrajinu nema opravdanja i nije isprovociran: 

Molitve cijelog svijeta večeras su s narodom Ukrajine dok trpe neisprovocirani i neopravdani napad ruskih vojnih snaga. Predsjednik Putin odlučio se za ishitreni rat koji će donijeti katastrofalne posljedice po ljudske živote i stradanja. Rusija je jedina odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti, a Amerika i naši saveznici će odgovoriti odlučno i zajednički. Svijet će Rusiju držati odgovornom", poručio je Biden. 

4.50 - Ubrzo nakon Putinove objave o napadu na Ukrajinu, diljem Ukrajine čuju se eksplozije, javlja Guardian

4.40 - Ruski predsjednik Vladimir Putin ovlastio je vojsku za specijalnu vojnu operaciju u Donbasu u Ukrajini, objavile su u četvrtak ruske novinske agencije, prenosi Reuters. Putin je ukrajinskim vojnicima u Donbasu poručio: "Položite oružje i idite kući", javljaju RIA Novosti i TASS.

Agencije su citirale Putina koji je rekao kako Rusija ne može tolerirati "prijetnje iz Ukrajine", te upozorio na strano uplitanje. Poručio je i da je sukob između ukrajinskih i ruskih snaga "neizbježan". 

4.15 - Ukrajina je u četvrtak u 1:56 GMT priopćila da je ograničila civilne letove u svom zračnom prostoru zbog "potencijalne opasnosti" i to ograničenje vrijedi do 23:59 GMT, osim ako se ne produži. 

Let El Al-a iz Tel Aviva u Toronto iznenadno je skrenuo iz ukrajinskog zračnog prostora otprilike u vrijeme kada je izdana obavijest zrakoplovcima, vidjelo se na web stranici za praćenje letova FlightRadar24.

Više letova Polish Airlinesa iz Varšave za Kijev također se vratilo u Varšavu otprilike u isto vrijeme.

Dogodilo se to nakon što je Safe Airspace, postavljen je za pružanje informacija o sigurnosti zračnih prijevoznika nakon što je let MH17 Malaysia Airlinesa oboren iznad istočne Ukrajine 2014., povećao razinu rizika.

"Bez obzira na stvarna kretanja ruskih snaga u Ukrajinu, razina napetosti i neizvjesnosti u Ukrajini sada je ekstremna", objavio je Safe Airspace na svojoj web stranici.

Također je upozorio na mogućnost kibernetičkog napada na ukrajinsku kontrolu zračnog prometa.

Rusija je prethodno zatvorila dio zračnog prostora u regiji Rostov.

Prije toga Sjedinjene Države, Italija, Kanada, Francuska i Britanija savjetovale su svojim zračnim prijevoznicima da izbjegavaju zračni prostor iznad istočne Ukrajine i Krima.

Njemačka Lufthansa od ponedjeljka je zaustavila letove za Ukrajinu, pridruživši se KLM-u koji je već obustavio letove.

2.00 - Najmanje pet eksplozija čulo se u četvrtak rano ujutro u gradu Donjecku na istoku Ukrajine koji drže separatisti, javlja Reuters pozivajući se svjedoka.

Nakon eksplozija, četiri vojna kamiona mogla su se vidjeti kako su krenula prema mjestu događaja. Nekoliko sati ranije Kremlj je rekao da su dvije otcijepljene separatističke regije u Ukrajini zatražile pomoć Rusije da odbiju "agresiju" ukrajinske vojske.

0.30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je rekao da je Rusija odobrila ofenzivu na Ukrajinu i da ruski predsjednik Vladimir Putin nije odgovorio na njegov poziv na razgovore.

Zelenski je to iznio u 10-minutnom obraćanju objavljenom na Telegramu tijekom kojeg je govorio na ukrajinskom i ruskom jeziku.

23:50 - Nove satelitske snimkepokazuju novi raspored među ruskim snagama, posebno u i oko regije Belgorod, koja se nalazi uz ukrajinsku granicu.

Maxar Technologies kaže da je riječ o trupama unutar 16 kilometara od granice s Ukrajinom i manje od 80 km od ukrajinskog grada Harkova. Potvrđuju svoja prijašnja zapažanja da je "većina vojnika i opreme sada raspoređena na terenu - raspoređena u manjim postrojbama na poljoprivrednim površinama i uz drvorede."

Slike koje je objavio Maxar prikazuju raspoređivanje na terenu i vojne konvoje oko Golovčina, otprilike 16 km sjeverno od granice s Ukrajinom.

23:42 - Rusko vojno jačanje na granici Ukrajine sada je u stanju pripravnosti u kojem bi mogli napasti u bilo kojem trenutku - rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby tijekom brifinga pred kamerama u Pentagonu. 

Kirby je naglasio da će to biti "rat izbora" i "neće biti bez krvi", ako ruski predsjednik Vladimir Putin odluči u potpunosti napasti Ukrajinu.

"Bit će patnje", dodao je Kirby. 

23:20 - Čelnici Donjecka i Luganska zatražili su od ruskog predsjednika Vladimira Putina vojnu pomoć kako bi izbjegli civilne žrtve i spriječili humanitarnu katastrofu. Objavio je to glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov.

22:25 - Separatistički čelnik ukrajinske odmetnute regije rekao je da bi se ukrajinske vladine snage trebale povući s teritorija na koje njegova samoproglašena država polaže pravo. 

Denis Pušilin, čelnik "Donjecke Narodne Republike", ruskim medijima rekao je da bi takav scenarij predstavljao optimalno rješenje, prenosi TASS.

Rusija je u ponedjeljak priznala dvije separatističke regije u istočnoj Ukrajini, Donjeck i Lugansk, nakon čega je uslijedio val osuda Zapada. Moskva je potom u utorak službeno objavila da je već uspostavila diplomatske veze s dvjema separatističkim regijama na istoku Ukrajine.

Proruski separatisti tvrde da polažu pravo na puno veći dio ukrajinskog teritorija od onog kojeg trenutno kontroliraju. Pušilin kaže da s Ukrajinom želi mirno riješiti pitanje granica, ali si je zadržao pravo da Rusiju pita za pomoć. Ustvrdio je da je situacija na istoku Ukrajine kritična i da su separatisti ubrzali mobilizaciju zdravih muškaraca od 18 do 55 godina. 

"Mi ćemo pobijediti. S ovakvim ljudima, mi ćemo pobijediti. S takvom zemljom, velikom Rusijom, koju poštujemo i cijenimo, nemamo pravo sumnjati u našu pobjedu", rekao je.  Na upit hoće li proširiti svoj teritorij, Pušilin je rekao: "Nismo još u toj fazi. Sad smo u fazi kad je neprijatelj na liniji razdvajanja i može napasti svaki čas".

21:45 - Slovenski i poljski premijeri Janez Janša i Mateusz Morawiecki poslali su u srijedu pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu u kojem traže da se Ukrajini brzo dodijeli kandidatski status i ponudi ambiciozan plan članstva u EU do 2030. godine pod uvjetom da ispuni potrebne uvjete.

“Moramo napraviti ambiciozan i opipljiv plan za brzu integraciju Ukrajine u EU do 2030. godine. Plan mora biti precizan, s jasno definiranim koracima, vremenskim rokovima i jamstvima za članstvo do 2030. pod uvjetom da su ispunjeni potrebni uvjeti”, kaže se u zajedničkom pismu dvojice premijera. Prva faza toga plana bila bi odluka da se Ukrajini odmah prizna europska perspektiva i dodijeli joj se kandidatski status nakon što podnese zahtjev za članstvo. U pismu dodaju da bi sličan plan trebalo napraviti i za Gruziju i Moldaviju te sve partnere sa zapadnog Balkana, koji već imaju europsku perspektivu.

Janša i Morawiecki ističu da je Rusija prekršila sve obveze na koje se obvezala Memorandumom iz Budimpešte 1994. kojim je Ukrajina pristala na na nuklearno razoružanje u zamjenu za sigurnost u njezinim međunarodno priznatim granicama, anektirala je Krim 2014. i sada priznala neovisnost odmetnutih teritorija na istoku Ukrajine.

“Svi potezi, aktivnosti i odluke Kremlja predstavljaju izravnu i neposrednu prijetnju ne samo za Ukrajinu već i za mir i stabilnost u Europi. Toj prijetnji treba se suprotstaviti snažnim i ujedinjenim odgovorom, uključujući i hitne sankcije”, dodaje se u pismu.

21:37 - Ukrajina je zatražila da UN zaustavi "agresivne planove" Rusije, koja, pak, tvrdi da je u Donbasu na djelu genocid. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da bi sukob "mogao opsežan i žestok".  Opća skupština zasjedala je na svom godišnjem sastanku o Ukrajini koji se poklopio s rastućim napetostima zbog optužbi SAD-a da je Rusija uzduž granica s Ukrajinom rasporedila više od 150.000 vojnika te se sprema na invaziju. Moskva ne samo da odbacuje te optužbe već uzvraća da Washington i njegovi saveznici šire histeriju.

"Nitko neće moći izbjeći krizu ukoliko predsjednik Putin odluči da može krenuti naprijed. Aktivna diplomacija, snažne političke poruke, oštre gospodarske sankcije i jačanje Ukrajine još uvijek mogu prisiliti Moskvu da odustane od agresivnih planova", rekao je ukrajinski šef diplomacije Dmitrij Kuleba.

Nakon što je Moskva priznala dvije odmetnute pokrajine na istoku Ukrajine i naredila raspoređivanje trupa za "očuvanje mira", SAD i saveznici Rusiji su uveli sankcije.

Guterres je kazao da ruske trupe neće tamo biti "mirotvorci" te je pozvao na prekid vatre i povratak dijalogu. SAD se nada da će se na Općoj skupštini pokazati koliko je Rusije izolirana zbog poteza prema Ukrajini. Opća skupština danas neće ništa odlučiti.

Američka veleposlanica u UN-u kazala da "sada nije vrijeme da se ostane po strani".

"Zajedno pokažimo da je Rusija izolirana i sama u svojim agresivnim akcijama", rekla je Linda Thomas-Greenfield.

Kineski veleposlanik u UN-u Zhang Jun je istaknuo da je stajalište Pekinga o "očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država dosljedno te da bi se se ciljevi i načela Povelje UN-a trebali zajednički podupirati". Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia je kazao da njegova zemlja "ne može ostati ravnodušna na genocid i gaženje najvažnijeg od svih ljudskih prava - prava na život".

"Naša zemlja ne može ostati ravnodušna na sudbinu četiri milijuna ljudi u Donbasu", rekao je Nebenzia na Općoj skupštini.

Nije propustio i uputiti kritike Guterresu zbog izjava o istočnoj Ukrajini koje, kako je rekao, "nisu u skladu s njegovim statusom i mandatom prema Povelji UN-a".

Britanski državni ministar za južnu Aziju i Commonwealth Tariq Ahmad pozvao je zemlje iz te regije da također uvedu sankcije Rusiji. Njemački državni ministar Tobias Lindner je na Općoj skupštini kazao da "treba zbiti redove i snažno odbaciti takvu vrst djelovanja".

"Ako to ne učinimo, to što je snašlo Ukrajinu može se sutra dogoditi nekoj drugoj članici UN-a", rekao je Lindner.

21:30 - Ukrajinski parlament potvrdio je uredbu o izvanrednom stanju u toj zemlji, a koje će početi 24. veljače te će na snazi biti 30 dana. 

To znači da vlada može u bilo kojem trenutku proglasiti policijski sat te provjeravati osobne iskaznice svih građana. Uvode i restrikcije za digitalne i radio-komunikacijske servise, a vojni rezervisti ne smiju napustiti državu. 

20:35 - Bijela kuća objavila je priopćenje američkog predsjednika Joea Bidena potvrđujući njegovu odluku da se uvedu sankcije prema Sjevernom toku 2, odnosno tvrtki Sjeverni Tok 2 AG. 

- Otkako je Rusija počela raspoređivati ​​trupe na ukrajinskoj granici, Sjedinjene Države blisko su surađivale s našim saveznicima i partnerima kako bi pružile snažan, jedinstven odgovor. Kao što sam rekao kada sam se ranije ovog mjeseca sastao s kancelarom Scholzom, Njemačka je bila predvodnik u tim naporima, a mi smo blisko koordinirali naše napore da zaustavimo naftovod Sjeverni tok 2 ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu. 

Jučer, nakon konzultacija između naše dvije vlade, Njemačka je objavila da će obustaviti certifikaciju plinovoda. Danas sam naložio svojoj administraciji da uvede sankcije Sjevernom toku 2 AG. Ovi koraci su još jedan dio naše početne tranše sankcija kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini. Kao što sam jasno rekao, nećemo oklijevati poduzeti daljnje korake ako Rusija nastavi eskalirati.

Predsjednik Putin je svojim djelovanjem pružio svijetu ogroman poticaj da se odmakne od ruskog plina i drugih oblika energije. Želim zahvaliti kancelaru Scholzu na njegovom partnerstvu i kontinuiranoj predanosti u pozivanju Rusije na odgovornost za svoje postupke - objavio je Biden. 

19:10 - Latvijski premijer Arturs Krišjānis Kariņš kazao je za CNN da Rusija premješta trupe na područje Donjecka i Luganska. 

- Prema informacijama kojima raspolažem, Putin prebacuje dodatne snage i tenkove na okupirana područja Donbasa - kazao je latvijski premijer. 

Druga dva izvora upoznata s američkim obavještajnim službama potvrdila su CNN-u da su dodatne ruske trupe zapravo prešle granicu u regiju Donbas otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao te dvije regije. Rusija je rasporedila jednu do dvije takozvane bataljunske taktičke skupine, glavnu rusku borbenu formaciju, od kojih se svaka sastoji u prosjeku od oko 800 vojnika.

19:00 - Rusija je premjestila gotovo 100 posto vojnika na položaj spreman za invaziju, kaže visoki američki obrambeni dužnosnik, javlja The Guardian. Dužnosnik obrane nije mogao potvrditi jesu li dodatne trupe ušle u područje Donbasa.

- Doslovno su spremni krenuti sada ako dobiju naredbu - rekao je. Naime, na ukrajinskoj granici nalazi se 150.000 ruskih vojnika. 

Visoki dužnosnik dodao je da će SAD učiniti "koliko god bude mogao i dok god bude mogao" da nadziru aktivnost ruskih vojnika iz zračnog prostora. 

17:28 - Europska unija usvojila je prvi paket sankcija protiv Rusije nakon što je ruski predsjednik priznao dvije odmetnute ukrajinske regije kao nezavisne države. Sankcije, koje će EU objaviti do kraja dana, navodno su usmjerene na neke od najviših dužnosnika u vladi predsjednika Vladimira Putina.

- Takve odluke su nezakonite i neprihvatljive. Oni krše međunarodno pravo, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ruske vlastite međunarodne obveze i dodatno eskaliraju krizu - rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku o posljednjem potezu Rusije. 

EU je sada uvela sankcije protiv 351 zastupnika ruskog parlamenta koji su podržali priznanje Donjecke (DNR) i Luganske (LNR) Narodne Republike.

- Restriktivne mjere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje navedenim pojedincima i subjektima. Osim toga, zabrana putovanja koja se primjenjuje na navedene osobe onemogućuje im ulazak ili tranzit kroz teritorij EU-a - stoji u priopćenju EU. Sankcije su uvedene i protiv 27 pojedinaca i subjekata visokog profila, no tko su točno te osobe, još se ne zna. 

Paket sankcija EU-a uključuje i niz gospodarskih mjera. Uvest će sektorsku zabranu financiranja Ruske Federacije, njezine vlade i središnje banke, ograničavajući mogućnost Moskve da pristupi europskim financijskim tržištima. Osim Rusije, sankcije su uvedene i za odcijepljene republike, uvodeći zabranu uvoza i izvoza, ograničavanje ulaganja itd. 

17:15 - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao je za četvrtak navečer izvanredni samit čelnika država članica na kojem će raspravljati o razvoju događaja nakon ruskog priznanja neovisnosti ukrajinskih separatističkih regija Donjeck i Lugansk.

“Agresivni potezi Ruske Federacije krše međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine te potkopavaju europski sigurnosni poredak. Važno je da nastavimo biti jedinstveni i odlučni i da zajedno definiramo naš pristup i poteze”, navodi Michel u pismu kojim poziva šefove država ili vlada na izvanredni samit koji će početi u četvrtak u 20 sati.

Michel predlaže da čelnici raspravljaju o najnovijem razvoju događaja, o tome kako zaštiti međunarodni poredak temeljen na pravilima, kako postupati s Rusijom i držati je odgovornom za njezine postupke i kako pomoći Ukrajini i njezinim građanima. Michel je država članicama zahvalio na jedinstvu koje su pokazali posljednjih dana, posebice u pogledu brzog usvajanja sankcija protiv Rusije.

17:00 - Administracija Joea Bidena obavijestila je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da Rusija priprema potpunu invaziju na Ukrajinu u idućih 48 sati, američki obavještajci otkrili su Newsweeku. 

- Predsjednik Ukrajine upozoren je da će Rusija najvjerojatnije započeti svoju invaziju u roku od 48 sati. Osim toga, izvješća promatrača zrakoplova ukazuju na to da je Rusija narušila ukrajinski zračni prostor ranije danas, leteći mogućim izviđačkim zrakoplovom iznad Ukrajine u kratkom razdoblju - kazao je američki obavještajac. 

Izvor blizak Vladi Zelenskog također je potvrdio da su primili tu informaciju. 

Američki obavještajci pretpostavljaju kako će Rusija napasti iz zraka krstarećim raketama, ali i da će izvršiti kopnenu invaziju. 

VIDEO Hassan Haidar Diab o krizi u Ukrajini: Putin je odigrao perfidnu igru i izigrao Zapad

 

16:18 - Institucije ukrajinske vlade pogođene su masivnim cyber-napadom, javlja BBC. 

Naime, internetske stranice koje pripadaju nizu vladinih tijela bile su meta hakerskog napada. Među stranicama koje su napadnute su i one ukrajinskog parlamenta, ministarstva vanjskih poslova te sigurnosnih službi. 

16:05 - Turski predsjednik Tayyip Erdogan je, nakon što je Rusija priznala dvije odmetnute regije u istočnoj Ukrajini, rekao u srijedu ruskom kolegi Vladimiru Putinu da Turska ne priznaje mjere protiv teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Putinovo priznavanje samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) izazvalo je val osuda i sankcija zapadnih zemalja.

Turska, članica NATO-a, koja graniči s Ukrajinom i Rusijom na Crnom moru, ima dobre odnose s obje zemlje i načelno se protivi sankcijama. Ankara se ponudila kao medijator u krizi koja traje između Ukrajine i Rusije.

Erdogan je u telefonskom razgovoru Putinu rekao da vojni sukob u regiji ne bi nikome koristio i ponovo ponudio pomoć u pronalaženju rješenja, objavio je ured turskog predsjednika.

Erdogan je također istaknuo da cijeni blisku suradnju s Putinom glede regionalnih pitanja te da želi tako nastaviti.

"Predsjednik Erdogan, koji je ponovo pozvao na rješavanje trenutnog stanja putem dijaloga, naglasio je da je važno da se diplomacija stavi na prvo mjesto te da Turska također nastavlja sa svojim konstruktivnim stajalištem u NATO-u", priopćio je ured predsjednika. Ranije su mediji izvijestili da je Erdogan rekao da Turska ne smije odustati od veza niti s Ukrajinom niti s Rusijom.

15:46 -  Rusko Ministarstvo vanjskih poslova upozorio je da će odgovor na američke sankcije biti 'bolan'. U priopćenju se navodi da su sankcije "dio kontinuiranih pokušaja Washingtona da promijeni put Rusije" i dodali su da pritisak neće utjecati na njih.

- Rusija je dokazala da unatoč cijeni sankcija je sposobna minimalizirati štetu. Pritisak sankcija neće biti dovoljan da utječe na našu odlučnost da čvrsto branimo naše interese - stoji u priopćenju.    

Ministarstvo navodi i to da su otvoreni za diplomaciju, ali upozoravaju da će odgovoriti SAD-u.

- Otvoreni su za diplomaciju koja se temelji na međusobnom poštovanju, jednakosti i uvažavanju međusobnih interesa. Nema sumnje da će sankcije dobiti snažan odgovor, ne nužno simetričan, ali kalibriran i bolan za američku stranu - navodi se u priopćenju, prenosi CNN.

15:24 - Maxar Technologies objavio je najnovije satelitske snimke na ruskom području u blizini ukrajinske granice, koje su napravljene jučer i prekjučer, te se na njima vidi poljska bolnica izbliza kao i kretanje ruskih postrojbi.

1/12

15:05 - Velika Britanija zatražila je od medijskog regulatora da razmotri dozvolu za emitiranje ruskoj televiziji RT nakon što je Kremlj priznao dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine, objavio je u srijedu britanski premijer Boris Johnson.

Ministrica kulture izrazila je zabrinutst regulatoru Ofcomu da je RT dio informacijske mašinerije Moskve i da će širiti dezinformacije o ukrajinskoj krizi, piše u pismu koje je objavio list The Times newspaper.

Upitan o tome u parlamentu, Johnson je rekao: "Živimo u zemlji koja vjeruje u slobodu govora ... Ostavimo Ofcomu da odluči koju medijsku kuću treba zabraniti, a ne političarima. To je ono što radi Rusija".

14:52 - Rusko veleposlanstvo u Kijevu počelo je evakuaciju diplomata iz Ukrajine, navodi BBC. 

Glasnogovornica Maria Zakharova kao razlog je navela "višestruke napade" na ruske diplomatske misije diljem Ukrajine i "agresivne akcije" protiv ruskih diplomata.

14:23 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij opisao je na konferenciji za medije odluku Rusije da prizna Donjeck i Lugansk kao neovisne kao "još jedan čin agresije na Ukrajinu".

- Odgovor međunarodne zajednice na ovaj zločin trebao bi biti odlučan, neposredan i oštar - naveo je te pozdravio do sada donesene sankcije. Pohvalio je i njemačku odluku da zaustavi napredak Sjevernog toka 2, prenosi Sky News. 

- Uvjereni smo da se o budućnosti europske sigurnosti odlučuje sada, ovdje u Ukrajini - ustvrdio je. 

Na konferenciji je s ukrajinskim predsjednikom govorio i poljski predsjednik Andrzej Duda koji je ustvrdio kako Poljsku zabrinjava svaki novi Putinov korak. 

- Rat, ako se dogodi, nitko ne zna kamo će odvesti Rusiju i ostatak svijeta - naveo je kazao kako Poljska osuđuje Putinovu odluku da prizna Donjeck i Luhansk kao neovisne.

- Ključni cilj predsjednika Putina je pokazati slabost Europske unije i NATO-a, dva međunarodna simbola stabilnosti i sigurnosti - smatra. 

13:46 - Ured za komunikacije Velike Britanije razmatra ukidanje licence za emitiranje televizijske postaje Russia Today koju je osnovala ruska vlada. 

Čelnik laburista Sir Keir Starmer ustvrdio je da Velika Britanija "mora učiniti više u borbi protiv ruskih laži i dezinformacija". On, naime, ne vidi zbog čega bi se RT-u trebalo dopustiti emitiranje.

13:29 - Boris Johnson najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini uslijed "prijetećeg ponašanja Rusije". Pomoć će uključivati i obrambeno oružje.

Boris Johnson
Foto: Peter Nicholls/REUTERS

13:25 - Čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pushilin naveo je da je situacija u istočnoj Ukrajini kritična te se vojna mobilizacija ubrzava, prenosi Sky News

Kaže da je područje koje drže separatisti podvrgnuto "provokacijama" koje su dovele do ubijanja ljudi te kako Ukrajina postaje agresivnija, što Ukrajina i zapadni čelnici opovrgavaju. 

- Pobijedit ćemo - rekao je na konferenciji za medije dodajući da će im pomoć "velike Rusije" donijeti pobjedu. 

Denis Pushilin
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS

13:19 - EU pokrenuo pisani postupak, sankcije protiv Rusije stupaju na snagu popodne

Veleposlanici država članica EU-a odobrili su prvi paket sankcija protiv Rusije i pokrenuli pisani postupak s rokom do 15 sati s kojim će odluka biti konačno usvojena, objavilo je francusko predsjedništvo Vijećem EU-a.

Odluke sa zakonskom snagom u EU-u može donijeti samo Vijeće u bilo kojem formatu ili pisanim postupkom. Kako u srijedu nema nijednog formalnog ministarskog sastanka, pokrenut je pisani postupak s rokom do 15 sati.

Pisani postupak podrazumijeva slanje vladama svih država članica pitanja slažu se s nekom određenom odlukom na koji trebaju odgovoriti do određenog roka. Eventualni izostanak odgovora neke država članice do zadanog roka tumači se kao potvrdni odgovor. Sankcije stupaju na snagu objavom u službenom glasilu EU-a u srijedu kasnije popodne.

Sankcije su odgovor EU-a na rusko priznanje ukrajinskih odmetnutih teritorija Donjeck i Lugansk, čiju su samostalnost proglasili ruski separatisti. Uvode protiv 351 zastupnika ruske Dume te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i neovisnosti, među kojima su i ruske banke koje su financirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama. Također se zabranjuje trgovina između dvije odcijepljene regije i EU-a, zatim se ograničava ruska vlada u prikupljanju kapitala na financijskim tržištima EU-a.

12:32 - Slovenski premijer Janez Janša boravit će u četvrtak i petak u posjetu Ukrajini, potvrdio je ured predsjednika slovenske vlade navodeći da premijer želi time izraziti slovensku potporu europskoj perspektivi Ukrajine i potvrditi privrženost načelima teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta.  

Prilikom "radnog posjeta" Janša će se sastati s predsjednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom, a razgovarat će i s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Cilj posjeta je "iskazati potporu europskoj i euroatlantskoj perspektivi Ukrajine te potvrditi privrženost Slovenije politici teritorijalne cjelovitosti i suverenosti Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica", navedeno je u priopćenju u najavi posjeta koji će, kako se navodi, biti i prilika za jačanje i produbljenje bilateralnih odnosa Slovenije i Ukrajine.

Kako prenose slovenski mediji, Janša u Ukrajinu u sadašnjem napetom trenutku odlazi na raniji poziv ukrajinskog premijera Šmihala, s kojim je nedavno razgovarao telefonski, a u Kijev će otputovati zrakoplovom slovenske vojske u srijedu.

Slovenija će prilikom Janšina posjeta Ukrajini dostaviti toj zemlji i materijalnu pomoć preko mehanizma EU-a za područje civilne zaštite. Riječ je o pomoći vrijednoj 163 tisuće eura, a čine je vreće za spavanje, gumene čizme, dizelski generatori, rukavice i higijenske maske.

12:11Papa Franjo je rekao da mu je prijetnja ratom u Ukrajini nanijela "duboku bol u srcu" i osudio postupke koji "destabiliziraju suživot među narodima i diskreditiraju međunarodno pravo".

Franjo je na kraju tjedne audijencije pozvao političare da "ozbiljno preispitaju svoju savjest pred Bogom" zbog posljedica svojih djela. Pepelnicu koja ove godine pada na 2. ožujka proglasio je međunarodnim danom posta i molitve za mir. Franjo je osudio "dijaboličnu besmislenost nasilja" i molio Djevicu Mariju, "kraljicu mira, da sačuva svijet od ratnog ludila".

"Osjećam duboku bol u srcu zbog pogoršanja situacije u Ukrajini", rekao je Papa, dodajući da je poput mnogih u svijetu tjeskoban i zabrinut jer partikularni interesi prijete miru.

"Pozivam sve strane da se suzdrže od poteza koji bi mogli izazvati nove patnje ljudi, destabilizirati suživot naroda i diskreditirati međunarodno pravo".

To je drugi put da je Franjo najavio međunarodni dan molitve za Ukrajinu. Prvi je put to učinio 26. siječnja. "Isus nas je naučio da na dijaboličnu besmisao nasilja trebamo odgovoriti Božjim oružjem, molitvom i postom", rekao je Papa.

11:35 Izvanredno stanje bit će uvedeno na cijelom ukrajinskom teritoriju, s izuzetkom dvije regije, odlučilo je Vijeće za nacionalnu sigurnost. Iznimka su Donjeck i Luhansk, na istoku Ukrajine, koje djelomično drže proruski separatisti.

Izvanredno stanje trajat će 30 dana, a po potrebi se može produžiti. Kako navodi BBC, potez mora odobriti ukrajinski parlament.

11:34 - Ukrajinski parlament u prvom čitanju je izglasao nacrt zakona koji Ukrajincima dopušta nošenje vatrenog oružja i djelovanje u samoobrani.

Navodi se da je zakon potreban zbog "postojećih prijetnji i opasnosti za građane Ukrajine". 

Ukrajinski parlament
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS

10:52 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba pozvao je partnere da uvedu više sankcija Rusiji. 

- Kako bismo spriječili Putina od daljnje agresije, pozivamo partnere da sada uvedu više sankcija Rusiji. Jučer su poduzeti prvi odlučni koraci i na njima smo zahvalni. Sada treba pojačati pritisak da se zaustavi Putina - naveo je na Twitteru te istaknuo kako trebao potresti Putinovu ekonomiju - više, jako i sada. 

10:09 - Mobilizacija rezervista u Ukrajini

Ukrajina je, nakon dekreta predsjednika, započela mobilizaciju pripadnika svojih pričuvnih obrambenih snaga u dobi od 18 do 60 godina.

Vojska je rekla da će maksimalni rok službe biti godinu dana, a oni s vještinama, poput mehaničara, bit će raspoređeni u specijalističke jedinice. Dužnosnici su dodali da bi se ljudi koji ignoriraju poziv mogli suočiti s "kaznenom odgovornošću".

Stručnjaci procjenjuju da u rezervnim obrambenim snagama Ukrajine ima oko 900.000 ljudi. 

09:52 - Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je Ukrajince da ne posjećuju Rusiju i pozvalo svoje građane koji su već tamo da napuste zemlju.

"Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje građanima Ukrajine da se suzdrže od bilo kakvih putovanja u Rusku Federaciju, a onima koji se nalaze u toj zemlji da odmah napuste njezin teritorij", priopćilo je ministarstvo.

09:40 - Učinak sankcija protiv Rusije koje su SAD, EU i Britanija objavili u utorak i koje se odnose na ruske banke i njihovo poslovanje u inozemstvu vjerojatno će biti minimalan, piše britanska agencija Reuters. Zapadne vlade za sada čuvaju u rezervi puno veće pakete sankcija za slučaj eskalacije krize. Više pročitajte OVDJE

09:09 - Jedan vojnik je ubijen, a šest ih je ranjeno u granatiranju od strane proruskih separatista na istoku Ukrajine, izvijestila je ukrajinska vojska. 

Vojska je priopćila da je zabilježila 96 incidenata granatiranja od strane separatista u posljednja 24 sata, prenosi The Guardian.

09:04 - Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss kaže da je "jako zabrinuta zbog neposredne invazije na Ukrajinu". 

- Rusija je opkolila Ukrajinu pa bismo mogli vidjeti napad iz raznih smjerova - rekla je za BBC te navela kako je napad na Kijev "vrlo realna mogućnost". Ako dođe do invazije, navodi kako će Velika Britanija pooštriti sankcije Moskvi. 

08:54 - Ruski veleposlanik: Nema sumnje da će sankcije uvedene protiv nas pogoditi svjetska financijska i energetska tržišta

- Sedam godina Amerikanci nisu učinili ništa da uvjere ukrajinsko vodstvo u potrebu provedbe sporazuma iz Minska. Umjesto toga, Washington je potaknuo kijevski "režim" da ništa ne poduzima. Zažmirili su pred kriminalnim progonom ruskog govornog stanovništva - naveo je na Facebooku ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov.

- Nismo mogli dopustiti više smrti civila Donbasa koji su se nedavno našli pod izravnom prijetnjom istrebljenja - dodao je te se osvrnuo i na uvedene sankcije.

- Što se Rusije tiče, sankcije ne mogu ništa riješiti. Teško je zamisliti da u Washingtonu postoji osoba koja očekuje da će Rusija revidirati svoju vanjsku politiku pod prijetnjom ograničenja. Ne sjećam se niti jednog dana kada je naša zemlja živjela bez ikakvih ograničenja zapadnog svijeta. Naučili smo raditi u takvim uvjetima. I ne samo da preživimo, nego i razvijamo našu državu.  Nema sumnje da će sankcije uvedene protiv nas pogoditi svjetska financijska i energetska tržišta. Sjedinjene Američke Države neće biti izostavljene, obični građani osjetit će posljedice poskupljenja - zaključio je Antonov.

08:17 - Vladimir Putin kaže da je Moskva i dalje spremna tražiti "diplomatska rješenja" sa Zapadom oko Ukrajine, ali da se o interesima Rusije i sigurnosti njenih građana ne može pregovarati.

U videoobraćanju, inzistirao je na tome da je uvijek otvoren za "iskren dijalog".

Pohvalio je borbenu spremnost ruskih oružanih snaga, rekavši kako je siguran da će se zauzeti za nacionalne interese zemlje, prenosi BBC. 

08:14 - Planovi za sastanak američkog predsjednika Joea Bidena s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom trenutno se ne razmatraju, priopćila je Bijela kuća.

Bidenova glasnogovornica Jen Psaki rekla je da je američki predsjednik otvoren za diplomaciju i pregovore na najvišoj razini, ali sada, dok Rusija potiče ukrajinski sukob, nije pravo vrijeme, rekla je.

"Nikada nećemo potpuno odustati od diplomacije", rekla je Psaki i naglasila kako je nužno da Moskva promijeni smjer.

Proteklih dana raspravljalo se o sastanku Putina i Bidena licem u lice. Biden je načelno pristao na sastanak, a čini se da je Kremlj bio otvoren za tu mogućnost, prema Bijeloj kući.

08:00 - Kanadska ministrica obrane Anita Anand objavila je na Twitteru kako je Kanada izvršila drugu isporuku vojne pomoći ukrajinskim partnerima. 

- Daljnja ruska invazija suverene države apsolutno je neprihvatljiva, a mi ćemo nastaviti stajati uz Ukrajinu dok zemlja brani svoj suverenitet i neovisnost - navela je. 

07:38 - Nove satelitske snimke, snimljene u utorak, pokazuju kako ruske snage prikupljaju sve više opreme i vojnika duž granice s Ukrajinom. Prizore je snimila privatna tvrtka Maxar Technologies koja već nekoliko tjedana prati razvoj događaja.

Na fotografijama je vidljivo više od 100 vozila i vojničkih šatora nedaleko Mazira u Bjelorusiji, a čini se kako je u Belgorodu, nedaleko od granice s Ukrajinom, podignuta nova terenska bolnica. Na toj lokaciji u Rusiji već su ranije bile trupe i oprema. Vojna vozila i šatori nalaze se i u ruskom Pochepu gdje je očišćeno veliko područje, navodi New York Post. 

Belgorod, Rusija
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS
Pochep, Rusija
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

6:55 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kazao je u utorak da ruske postrojbe u istočnoj Ukrajini ne mogu biti "mirotvorci" kako ih je nazvao ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Kada postrojbe jedne zemlje uđu na teritorij druge zemlje bez njezina pristanka one nisu nepristrane mirovne snage. To uopće nisu mirovne snage", rekao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a.

Glavni tajnik UN-a također je kazao da je Rusija narušila teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine priznanjem dvaju samoproglašenih država - "Donjecke Narodne Republike" i "Luganske Narodne Republike".

Putin je ubrzo naredio slanje ruskih postrojbi na teritorij pod kontrolom proruskih separatista kako bi "održavali mir". Kasnije je kazao novinarima kako nije rekao da će ruske postrojbe odmah biti tamo raspoređene.

Guterres je rekao da je "zabrinut zbog perverzije koncepta održavanja mira".

Putin je prošloga tjedna poručio kako Rusija smatra da se provodi "genocid" nad Rusima u istočnoj Ukrajini.

Glavni tajnik UN-a odbacio je Putinovu tvrdnju.

Video: Sankcije Rusiji - Njemačka odlučila zaustaviti projekt Sjeverni tok II.

6:45 - Japan i Australija objavili su da uvode gospodarske sankcije Rusiji zbog priznanja samoproglašenih republika na istoku Ukrajine, nakon što su ranije istu odluku donijele Velika Britanija, Europska unija, SAD i Kanada.

Japanske sankcije uključuju zabranu izdavanja ruskih obveznica u Japanu i zamrzavanje imovine određenih pojedinaca, kao i ograničavanje putovanja u Japan, rekao je japanski premijer Kishida.

"Postupci Rusije vrlo jasno nanose štetu suverenitetu Ukrajine i protivni su međunarodnom pravu. Još jednom kritiziramo ove poteze i snažno pozivamo Rusiju da se vrati diplomatskim razgovorima", rekao je.

"Situacija je i dalje prilično napeta i nastavit ćemo je pomno pratiti", dodao je.

Kishida je napomenuo da će detalji sankcija biti objavljeni u narednim danima.

Japanski je premijer istaknuo da Japan ima dovoljne zalihe nafte i ukapljenog plina pa kratkoročno neće biti značajnog utjecaja na opskrbu energijom.

Japan je gotovo desetinu ukapljenog plina 2021. kupio od Rusije, kao i 12 posto termalnog ugljena.

Australija će pak odmah početi uvoditi sankcije ruskim državljanima za koje vjeruje da su odgovorni za postupke te zemlje protiv Ukrajine, rekao je premijer Scott Morrison novinarima u srijedu.

"Australci se uvijek suprotstavljaju nasilnicima. Suprotstavit ćemo se Rusiji zajedno sa svim našim partnerima", poručio je Morrison, dodavši da očekuje i dodatne sankcije Rusiji te da je ovo "tek početak procesa".

6:35 - Američke sankcije protiv Rusije snažne su ako je riječ o "prvom potezu" SAD-a, ocijenio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

"Sankcije koje je predsjednik Biden danas najavio izgledaju snažno ako ih smatramo prvim potezom", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova u intervjuu za Fox News u utorak.

Dodao je da Ukrajina ne traži američke vojnike na terenu za rješavanje krize, ali je dobila obećanje od američkih dužnosnika da će joj biti isporučeno još oružja.

Velika Britanija, Europska unija, SAD i Kanada objavili su u utorak sankcije Rusiji zbog priznanja samoproglašenih proruskih republika na istoku Ukrajine.

Europska unija je dogovorila prvi paket "bolnih" ekonomskih sankcija koje obuhvaćaju gotovo 400 pojedinaca, ruskih parlamentarnih zastupnika i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i neovisnosti te nekoliko ruskih banaka koje su financirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama, dok je Njemačka zaustavila certificiranje plinovoda Sjeverni tok 2.

Američki predsjednik Joe Biden je najavio prvu "tranšu sankcija" koja obuhvaća rusku banku VEB te vojnu banku, kao i suvereni dug Rusije te manji broj Putinovih suradnika.

6:30 - Kanadski premijer Justin Trudeau predstavio je u utorak prvi krug gospodarskih sankcija Rusiji dan nakon što je Moskva priznala dvije samoproglašene proruske republike na istoku Ukrajine.

Trudeau je rekao da će njegova vlada zabraniti Kanađanima bilo kakvo poslovanje s "Luganskom Narodnom Republikom" i "Donjeckom Narodnom Republikom" te kupovinu ruskih državnih obveznica.

Kanada također uvodi sankcije članovima ruskog parlamenta koji su glasali za priznanje separatističkih republika, kazao je Trudeau.

Kanadski premijer objavio je i da se uvode dodatne sankcije dvjema ruskim bankama te da će biti zabranjeno svako poslovanje s njima.

Istovremeno, Trudeau je autorizirao slanje dodatnih postrojbi u istočnu Europu.

"Danas također odobravam raspoređivanje do 460 pripadnika kanadskih oružanih snaga u sklopu operacije Reassurance. To uključuje slanje dodatnih vojnika u Latviju, kao i raspoređivanje dodatne fregate i pomorskog patrolnog zrakoplova", rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ruskim vojnicima da uđu u istočnu Ukrajinu, poručivši da su tamo poslani kako bi "očuvali mir".

Trudeau je taj potez opisao kao "jasno narušavanje suvereniteta Ukrajine".

"Nemojte se zavaravati. Ovo je daljnja invazija suverene države i apsolutno je neprihvatljiva", istaknuo je Trudeau, dodajući da "nije prekasno" za rusko traženje diplomatskog rješenja.

VIDEO SAD i saveznici oštri prema Rusiji u UN-u: 'Putinov govor niz je skandaloznih i lažnih tvrdnji'

Ključne riječi

Komentara 200

Avatar vratar
vratar
21:21 23.02.2022.

Samo potpuni prekid ekonomskih i diplomatskih veza meže nešto potaknuti!

ST
Startrack
02:48 24.02.2022.

Danas ujutro po Europskom vremenu Rusi napadaju. Provjereno. Ceka ih iznenadjenje. Vrjeme je dase i bajke o Rusima supermenima skrse kao one o Srbima supermenima.

DU
Deleted user
09:10 23.02.2022.

Sada vam je jasno zašto svaka zemlja treba imati nuklearnu elektranu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije