Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAKONITO POGODOVANJE

Određen istražni zatvor Magdaleni Dovečer i njezinom rođaku

Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/13
22.09.2022.
u 14:16

Sumnja se da je Magdalena Dovečer, koja je odmah nakon uhićenja promptno izbačena iz HDZ-a, kao djelatnica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO), na Pajićevo traženje, poduzela niz radnji  kako bi njegov obrt Studio P pobijedio na javnom natječaju koji je financiran sredstvima iz EU fondova.

Magdalena Dovečer (36) i Tomislav Pajić (49) koji su uhićeni tijekom srijede zbog sumnje na nezakonito pogodovanje i poticanje na nezakonito pogodovanje, dan kasnije dovedeni su na zagrebački Županijski sud jer je EPPO, po čijem su nalogu i uhićeni, zatražio da se protiv oboje odredi istražni zatvor. Sudac istrage je Magdaleni Dovečer odredio istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a Pajiću zbog utjecaja na svjedoke.

U međuvremenu, nakon što su im pretraženi poslovni i stambeni prostori, bili su dovedeni u središe EPPO-a u Zagrebu gdje su ispitani. EPPO i zagrebačka policija u međuvremenu su objavili detalje onog za što ih se sumnjiči.

Sumnja se da je Magdalena Dovečer, koja je odmah nakon uhićenja promptno izbačena iz HDZ-a, kao djelatnica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO), na Pajićevo traženje, poduzela niz radnji kako bi njegov obrt Studio P pobijedio na javnom natječaju koji je financiran sredstvima iz EU fondova. Njih su dvoje rodbinski povezani, a sve navedeno događalo se tijekom 2020. i 2021. Pajić je bio zainteresiran za javni  natječaj "Usluga grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND“, a procijenjena vrijednost tog projekta bila je 848.000 kuna odnosno oko 113.000 eura.  

21.09.2022., Zagreb - Magdalena Dovecer dovedena je u prostorije HAMAG BICRO-a. Magdalena Dovecer uhicena je po nalogu Ureda europskog tuzitelja zbog sumnje da je namjestala natjecaj vrijedan milijuna kuca. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

 

Za pripremu i provedbu javnog natječaja formalno je bilo zaduženo Stručno povjerenstvo, no to nije spriječilo, kako se sumnja, Magdalenu Dovečer da se u sve umiješa. Sumnja se da je od rujna do prosinca 2020. najprije sama pripremila dokumentaciju o predmetnoj nabavi, i to tako da je uvjete natječaja prilagodila mogućnostima i referencijama Studia P. Potom je, kako se sumnja, u siječnju 2021. inicirala pokretanje predmetne nabave. Na javni natječaj su se, osim Studija P., javile još četiri tvrtke, s tim da su tri ponude bile cjenovno povoljnije od ponude Studia P. Iako joj je djelatnik zadužen za podršku u provedbi javnog natječaja kazao da su druge ponude bolje, ona se na upozorenje oglušila. Kako se sumnja, sastavila je Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je sve pristigle ponude, osim ponude Studia P., odbila kao nepravilne. Osim toga, njihovu je ponudu ocijenila kao ekonomski najpovoljnijom te je Upravi HAMAG-BICRO-a predložila da prihvati njihovu ponudu, pa je odluka o prihvaćanju ponude Studia P donesena 30. ožujka 2021.

Jedan od ponuditelja žalio se Državnoj  komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) koji je odluku poništio te je cijelu stvar vratio na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u. No, kako se sumnja, Magdalena Dovečer još jednom sastavila je  Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je iznova eliminirala ponude svih ostalih ponuditelja te je Uprava HAMAG-BICRO-a dana 30. lipnja 2021., na njezin prijedlog, ponovno donijela odluku o odabiru ponude Studia P. Tu odluku ponovno je u žalbenom postupku poništio DKOM te ju je ponovo vratio HAMAG-BICRO-u na odlučivanje. A Magdalena Dovečer je, kako se sumnja, tu odluku DKOM-a pokušala osporiti  na Visokom upravnom sudu, gdje je podnijela žalbu. Taj je spor izgubila, a u ponovljenom postupku na natječaju je izabran jedan od ranijih ponuditelja, a ne Studio P. 

VIDEO Pretres kuće Magdalene Dovečer

Ključne riječi

Komentara 7

OT
otrovnijezik
12:39 22.09.2022.

Došla jesen. Padaju hadezejovci kao lišće.

VO
Votum
12:28 22.09.2022.

Dovečer krala, Doujutro u zatvoru.

KP
kradoljub.profiter
12:41 22.09.2022.

Pa kako to. To nije u redu. Kako EPPO može nešto tražiti a naš PNUSKOK, USKOK i DORH nisu se ni potrudili to pogledati jer je sve po zakonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije