Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako je Italija mijenjala Vatikanske ugovore

Financijski dio revizije stupio je na snagu tek 1990. godine, a sastoji se od toga da kler ne plaća država, nego porezni obveznici
23. travnja 2018. u 00:03 13 komentara 2856 prikaza
Naslovnica

Revizija ugovora između Italije i Svete Stolice bila je potrebna jer se od prvih ugovora potpisanih 11. veljače 1929. godine do osamdesetih godina izmijenilo mnogo toga u talijanskom društvu. Podsjetimo, tzv. Lateranski ugovori bili su potrebni nakon ujedinjenja Italije i proglašenja Rima glavnim gradom 1870. da bi se riješilo pitanje međusobnih odnosa.

Naime, nakon ujedinjenja Italije nestala je papinska država, a papa, tada Pio IX., zatvorio se u palače na brežuljku Vatikanu.

Ugovorom su se dvije države međusobno priznale i stvorena je Država Grad Vatikan, čime je papa opet dobio svoju neovisnu državu.

Sporazumom o financijama talijanska se država obvezala nadoknaditi štetu oduzimanjem dijela crkvenog vlasništva i davati plaće svim talijanskim svećenicima...

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Hrvatska zaustavila Vučićeva provokatora

>>Nema ribe iz Gacke, jedemo pastrvu iz Turske i BiH

>>Spasimo blokirane: Ovršena sam ua 32.000 kuna, a danas sam dužna više od 100.000 kn

>>'OKLAGIJANJE' - hit u kozmetici: Drvenim valjcima protiv tvrdokornog celulita

>>Utakmica sezone: Dinamo šokirao prepun Poljud i pobjegao Hajduku na 8 bodova

Naslovnica | Autor :

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

  • orao21:

    Nakon istanbulske konvencije je sad crkva na redu. Nije problem da novac ide crkvi ona djelomično vrača društvu isti. Problem je u lijevičarskim i komunističkim udrugama, “kulturnjacima”, udrugama za “zaštitu ljudski prava”, homoseksualnim “borcima za ravnopravnost” i drugim parazitima i ... prikaži još! neradnicima koju žive na grbači hrvatskog naroda.

  • Mijat vrdoljak:

    Treba dobro pročitat " Sporazumom se Talijanska država obvezala vratiti ili nadoknaditi crkvi oduzeta sredstva i plaćati svećenicima plaće. To je revizija ugovora Republika Italija i Sveta Stolica. Možemo li ispoštovati takvu reviziju?

  • Hvala ti Bože jer nisamHDZovac:

    "sastoji se od toga da kler ne plaća država, nego porezni obveznici" ... A tko plaća državu, genije? Macane, sjedi jedan.